Policy Briefs

Γαλλία: Η νεολαία συρρέει πίσω από το “φαινόμενο Μπαρντελά”

Γαλλία: Η νεολαία συρρέει πίσω από το “φαινόμενο Μπαρντελά”

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com

Ο ανερχόμενος ακροδεξιός ηγέτης λειτουργεί σαν πόλος έλξης για τη γαλλική νεολαία.

Δεν είναι κάθε μέρα που η ήσυχη πόλη Hénin-Beaumont στη βόρεια Γαλλία βλέπει μια «θάλασσα» από κοστούμια να καταλαμβάνει τον μικρό σιδηροδρομικό σταθμό της.

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι μόλις 15 λεπτά με τα πόδια μακριά, χιλιάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί στο τοπικό αθλητικό κέντρο για να δουν τον αγαπημένο της ακροδεξιάς, υποψήφιο για τις ευρωεκλογές Ζoρντάν Μπαρντελά και την πρώην ηγέτιδα της «Εθνικής Συσπείρωσης», Μαρίν Λεπέν.

Στην αρχή της μεγάλης ουράς που ελίσσεται γύρω από τη γειτονιά στέκονται ο Erwann, ο Matheo και ο Cyril, 17 ετών.

Οι μαθητές δεν μπορούσαν να περιμένουν να τελειώσει το μάθημα για να δουν τον αγαπημένο τους πολιτικό.

“Ο Ζορντάν Μπαρντελά προσελκύει τους νεότερους ψηφοφόρους επειδή είναι χαρισματικός και βλέπεις τον εαυτό σου σε αυτόν”, δήλωσε ο Matheo, ρουφώντας το ηλεκτρονικό του τσιγάρο.

“Ο Ζορντάν έδωσε στην πολιτική μια ανάσα φρέσκου αέρα και νομίζω ότι θα είναι εδώ για πολύ καιρό”, συμπλήρωσε ο Erwann, ο οποίος είπε ότι ο 28χρονος ηγέτης της «Εθνικής Συσπείρωσης» του προκάλεσε το ενδιαφέρον για τη γαλλική πολιτική.

Με περισσότερους από 1 εκατομμύριο ακόλουθους στο TikTok, ο Ζορντάν Μπαρντελά είναι ο τρίτος Γάλλος πολιτικός με τους περισσότερους ακόλουθους στην πλατφόρμα, γεγονός που αναδεικνύει τη δημοτικότητά του στους νεότερους ψηφοφόρους.

Όμως δεν ενέκριναν όλοι οι συνομήλικοί τους την πολιτική τους εξόρμηση.

“Νομίζω ότι πολλοί νέοι επηρεάζονται από τους γονείς τους που εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η ακροδεξιά σημαίνει αυτόματα ρατσισμό και αντισημιτισμό, αλλά αυτό δεν ισχύει πλέον. Η Εθνική Συσπείρωση δεν είναι αυτό που ήταν πριν από 20 χρόνια”, εξήγησε ο Cyril.

Το ακροδεξιό κόμμα, του οποίου προηγουμένως ηγείτο η Μαρίν Λεπέν, έχει περάσει χρόνια προσπαθώντας να προσελκύσει τους mainstream ψηφοφόρους και να απενοχοποιήσει το ξενοφοβικό παρελθόν του.

Το 2022, η Λεπέν παραιτήθηκε από πρόεδρος του κόμματος και εξέλεξε τον προστατευόμενό της, τον Ζορντάν Μπαρντελά, ο οποίος εντάχθηκε στο κόμμα ως έφηβος.

Πολλοί στο πλήθος -ακόμη και οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές της Λεπέν- συμφωνούν με την επιλογή αυτή.

Η Φρανσίν, 75 ετών, ψηφίζει την Εθνική Συσπείρωση για περισσότερα από 40 χρόνια. Πιστεύει ότι ο 28χρονος είναι ο σωστός διάδοχος.

“Είναι νέος, δυναμικός και φαίνεται να ξέρει τι θέλει. Αλλά πρέπει να πω ότι το προεκλογικό του πρόγραμμα υστερεί σε ό,τι αφορά τη βοήθεια προς τα άτομα με αναπηρία” δήλωσε η Francine, μία από τις λίγες που άσκησαν κριτική στην προεκλογική εκστρατεία του υποψηφίου στην ΕΕ εκείνο το βράδυ.

Το σίγουρο είναι ότι η επιλογή της Μαρίν Λεπέν αποδίδει τα οφέλη της – ο Μπαρντελά είναι εξαιρετικά δημοφιλής με 33% στην πρόθεση ψήφου σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, έναντι 16% για του κόμματος του προέδρου Μακρόν.

Ανεβαίνοντας στη σκηνή, καθώς το πλήθος φωνάζει το όνομά του, ο Μπαρντελά, όπως ήταν αναμενόμενο, επιτέθηκε στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον πρωθυπουργό Γκαμπριέλ Ατάλ, τον οποίο αποκάλεσε “τον μεγαλύτερο ψεύτη στη Γαλλία”.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Μπαρνελά κάλεσε το κοινό να ψηφίσει στις επερχόμενες ευρωεκλογές για να υπερασπιστεί “την ταυτότητα της Γαλλίας απέναντι σε μια πλημμύρα μεταναστών”.

Η επιλογή της πόλης Hénin-Beaumont για την προεκλογική συγκέντρωση δεν είναι ασήμαντη. Πρόκειται για ένα από τα ιστορικά προπύργια της ακροδεξιάς.

Σημαντικό κέντρο εξόρυξης άνθρακα μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1980, η πόλη και ευρύτερα η περιοχή Pas-de-Calais υπέστησαν βαθιά την αποβιομηχάνιση και κατέγραψαν μερικά από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στη Γαλλία.

Η μετανάστευση έχει επίσης έντονη απήχηση στην περιοχή, καθώς δεκάδες μετανάστες προσπαθούν να φύγουν από την πόλη-λιμάνι του Καλαί για να φτάσουν στις βρετανικές ακτές.

Ο Τζόρνταν Μπαρντελά, ο οποίος αυτοπαρουσιάζεται ως ο υποψήφιος που αγαπά “τη Γαλλία και τους Γάλλους”, έχει χτίσει την εκστρατεία του γύρω από αυτά τα θέματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments