Πολιτική

Ποιος θα ηγηθεί της νέας Κεντροαριστεράς;

Ποιος θα ηγηθεί της νέας Κεντροαριστεράς;

Πηγή Φωτογραφίας: [363769] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Ο Στέφανος Κασσελάκης δίνει προσωπική μάχη με τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ επί Αλέξη Τσίπρα.

Στις δύο εβδομάδες που απομένουν έως τις ευρωεκλογές, οι δημοσκοπήσεις έχουν καταγράψει με σχετική βεβαιότητα πλέον τη δυναμική των κομμάτων. Σε ό,τι αφορά ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ εν προκειμένω, καταγράφουν την αδυναμία τους.

Ανεξαρτήτως του ποσοστού που θα φέρει η κάλπη μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, ποιος θα προηγηθεί του άλλου στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αμφότερα τα κόμματα είναι δεδομένο πως δεν “τραβούν” ως αντίπαλο δέος στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία.

Ο Στέφανος Κασσελάκης θέτει προσωπικό στοίχημα με τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ επί των ημερών του Αλέξη Τσίπρα και ο Νίκος Ανδρουλάκης εντείνει τις προσπάθειές του για ένα όσο το δυνατόν υψηλό ποσοστό για το ΠΑΣΟΚ. Το ποιο κόμμα θα καταταγεί δεύτερο και ποιο τρίτο είναι, αναμφίβολα, κεντρικό ζήτημα για τον ανταγωνισμό μεταξύ τους. Ωστόσο, οι ψηφοφόροι της “προοδευτικής παράταξης” δεν ενοχλούνται ιδιαίτερα από αυτό το θέμα, καθώς ανησυχούν πρωταρχικά για το έλλειμμα κυβερνητικής προοπτικής των κομμάτων τους. Ο στόχος της Κεντροαριστεράς είναι να συγκροτήσει έναν ισχυρό πόλο που θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τον Κ. Μητσοτάκη και να διεκδικήσει πειστικά και αποτελεσματικά τη διακυβέρνηση.

Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη, που μετά βίας –βάσει δημοσκοπήσεων– θα αγγίξει το 17% στην κάλπη, ούτε το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη, με ακόμα πιο χαμηλά ποσοστά, μπορεί να προσφέρει κυβερνητική διέξοδο στους ψηφοφόρους της.

Εδώ και μήνες, εξάλλου, η πολιτική περιρρέουσα ατμόσφαιρα και από τα κόμματα που βρίσκονται στον όμορο χώρο της Κεντροαριστεράς προμήνυε “Big Bang” την επομένη των ευρωεκλογών.

Επιβεβαιώνονται πλέον οι σχετικές εκτιμήσεις και εμπράκτως. Τρέχουν μετρήσεις από δημοσκοπικές εταιρείες –δεν είναι όλες προς δημοσιοποίηση, κάποιες διενεργούνται και για ιδία χρήση των ενδιαφερομένων– με το ερώτημα: Ποιος θα μπορούσε να ηγηθεί της Κεντροαριστεράς απέναντι στον Κ. Μητσοτάκη;

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες και τη σχετική έρευνα της GPO, ο Αλέξης Τσίπρας και ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, βρίσκονται σε πολύ υψηλές θέσεις σε μετρήσεις. Ο Στέφανος Κασσελάκης, από την άλλη, δεν φαίνεται να διαθέτει ένα πραγματικά ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Στον ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίζονται να συμμετέχουν στις μετρήσεις ο Διονύσης Τεμπονέρας και ο Κώστας Ζαχαριάδης, με τον τελευταίο να εκφράζει θερμή υποστήριξη προς τον Χάρη Δούκα, αλλά χωρίς να δείχνει ενδιαφέρον για ηγετικό ρόλο.

Στο ΠΑΣΟΚ, ασφαλώς, το ρεπορτάζ περί “δελφίνων” απέναντι στον Νίκο Ανδρουλάκη τρέχει εδώ και μήνες. Στα ονόματα που “κυκλοφορούν” στα δημοσιογραφικά γραφεία είναι των: Μανώλη Χριστοδουλάκη, Παύλου Γερουλάνου, Παύλου Χρηστίδη, ενώ στις μετρήσεις των εταιρειών συμπεριλαμβάνεται ο Γιώργος Παπανδρέου.

Αναμφίβολα, η συζήτηση (και για τις μετρήσεις των επίδοξων ηγετών) για την Κεντροαριστερά είναι εξόχως ενοχλητική για τις ηγεσίες ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, κυριότατα για τον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος εμφανίζεται σε όλες τις δημόσιες παρεμβάσεις του ως το αδιαμφισβήτητο αντίπαλο δέος στον νυν πρωθυπουργό και πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.

Το εσωκομματικό κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον εξαιρετικά εκρηκτικό, αν και παραμένει υπό μερικό έλεγχο εν όψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου. Τα στελέχη του “παλαιού” ΣΥΡΙΖΑ είναι εξοργισμένα με τις θέσεις και τη στάση του κ. Κασσελάκη σε όλα τα πολιτικά θέματα. “Δεν ξέρουμε για τι να πρωτοδιαμαρτυρηθούμε. Ο τρόπος που κινείται είναι απαράδεκτος”, ανέφερε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στην έντονη επιστολή που έστειλε η Ζωή Καρκούλια στη γραμματέα του κόμματος, Ράνια Σβίγκου.

Στην επιστολή της, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας ζητά τη σύγκληση του Οργάνου και επικρίνει ανοικτά την ηγεσία: “Γενικά, παρατηρούμε μια σταδιακή αλλαγή στη φυσιογνωμία του κόμματος και των αρχών του μέσα από τις πρακτικές και τις ενέργειες του Προέδρου. Μετατρέπεται σε ένα άνοσο κόμμα, χωρίς πραγματικά όργανα λήψης αποφάσεων, υποτίθεται ότι λόγω της “άμεσης” σχέσης μεταξύ προέδρου και βάσης, με έντονα στοιχεία lifestyle”, αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή, η οποία συμμερίζονται ως κριτική ορισμένα στελέχη του “παραδοσιακού ΣΥΡΙΖΑ”.

Μένεα πνέουν στην αξιωματική αντιπολίτευση και για την άρνηση Κασσελάκη να συνομιλήσει με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών: “Αναφέρθηκε στην Κωνσταντοπούλου και το ΜέΡΑ25 όχι γιατί θέλει εκείνους, αλλά γιατί ήθελε να κλείσει τη συζήτηση για ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά”, εκτιμά στέλεχος εκ των προβεβλημένων του ΣΥΡΙΖΑ.

Δημόσια διατύπωσαν τη διαφωνία τους, στο μεταξύ, ο Κ. Ζαχαριάδης και ο Χρ. Σπίρτζης. Ο δεύτερος, άκρως δηκτικά (το συνηθίζει όταν αναφέρεται στον Στ. Κασσελάκη), σχολίασε: “Δεν ξέρω αν ο Κασσελάκης έχει βρει πολιτισμικά κοινά με την Κωνσταντοπούλου και τον Βαρουφάκη και δεν έχει βρει με τον Ανδρουλάκη”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments