Policy Briefs

Μακρόν και Γερμανός πρόεδρος προτρέπουν τους Ευρωπαίος να ψηφίσουν

Μακρόν και Γερμανός πρόεδρος προτρέπουν τους Ευρωπαίος να ψηφίσουν

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com

Ο Εμμανουέλ Μακρόν έφτασε στο Βερολίνο για τριήμερη επίσημη επίσκεψη.

Ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ και ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν προέτρεψαν τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν τον Ιούνιο για τις ευρωεκλογές. Σύμφωνα με αυτούς, πρόκειται για την προστασία της δημοκρατίας ενόψει μιας πιθανής στροφής προς την ακροδεξιά εντός του κοινοβουλίου της ΕΕ.

Ο Εμανουέλ Μακρόν έφτασε στο Βερολίνο για τριήμερη κρατική επίσκεψη , καθώς η Γερμανία γιορτάζει την 75η επέτειο του Βασικού της Νόμου ( «Grundgesetz» ).

«Η ιστορία μας διδάσκει ότι όπου λείπουν δημοκρατικές δομές, η ανθρωπιά και η πολιτική λογική καταπνίγονται επίσης. Δεν είναι περίεργο ότι αυτοί που αμφισβητούν την ελευθερία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία είναι οι ίδιοι που αμφισβητούν το ευρωπαϊκό εγχείρημα », είπε ο Σταϊνμάγερ στους δημοσιογράφους.

«Γι’ αυτό […] έχουμε ένα πολύ συγκεκριμένο μήνυμα να περάσουμε κατά τη διάρκεια αυτής της κρατικής επίσκεψης. Πείτε ναι στην Ευρώπη, πηγαίνετε να ψηφίσετε στις 9 Ιουνίου », πρόσθεσε.

Ο Εμανουέλ Μακρόν από την πλευρά του απηύθυνε την έκκλησή του στους νέους.

«Θα κάνουμε τα πάντα για να ενθαρρύνουμε τους νέους να πάνε στις κάλπες, συμπεριλαμβανομένων αυτών που ψηφίζουν για πρώτη φορά », δήλωσε ο Γάλλος ηγέτης.

Αυτά τα σχόλια έρχονται σε ένα σκηνικό όπου τα ακροδεξιά ευρωσκεπτικιστικά κόμματα αναμένεται να κερδίσουν έδαφος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις επερχόμενες εκλογές.

Η Γερμανία και η Γαλλία θα αντιμετωπίσουν αυτό, με το AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία) να έρχεται δεύτερο σε ορισμένες εθνικές δημοσκοπήσεις, ενώ το Εθνικό Ράλι (ID) της Μαρίν Λεπέν προηγείται στη Γαλλία, με σχεδόν 10% μπροστά από το κόμμα της Αναγέννησης (Ανανέωση) του Εμμανουέλ Μακρόν. στις δημοσκοπήσεις.

Ωστόσο, η κινητοποίηση των ψηφοφόρων θα μπορούσε να είναι το κλειδί για τον περιορισμό αυτών των κερδών, καθώς οι ακροδεξιοί ψηφοφόροι είναι γενικά λιγότερο πιθανό να ψηφίσουν.

Στη Γερμανία, το 54% των υποστηρικτών του AfD δήλωσε ότι δεν ενδιαφέρεται καθόλου για τις επερχόμενες εκλογές, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της Forsa, τοποθετώντας το AfD στη δεύτερη θέση μεταξύ όλων των κομμάτων, μπροστά από το λαϊκιστικό αριστερό κόμμα BSW (64%). .

Όμως ο κ. Σταϊνμάγερ, πρώην μέλος του κεντροαριστερού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD, S&D), παραδέχτηκε ότι δεν υπήρχε εύκολη, διαρκής λύση για να σταματήσει η άνοδος της ακροδεξιάς.

Δεν πρέπει να περιμένουμε ότι «μετά από μακροπρόθεσμη ανάπτυξη […], οποιαδήποτε κυβέρνηση, οποιοδήποτε κόμμα, μπορεί να γυρίσει έναν διακόπτη και η κατάσταση θα είναι όπως θέλουμε» , δήλωσε.

Ο Εμανουέλ Μακρόν απέδωσε τα κέρδη της ακροδεξιάς στον φόβο των πολιτών για την αλλαγή, ο οποίος, όπως είπε, πρέπει να ακουστεί και να αντιμετωπιστεί, αλλά όχι με «προώθηση κακών ιδεών» και «εμπλοκή σε δημαγωγία».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments