Πολιτική

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν είναι πλέον σημείο συζήτησης στην ευρωζώνη

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν είναι πλέον σημείο συζήτησης στην ευρωζώνη

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟΝ ALPHA ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΑΝΤΩΝΗ ΣΡΟΪΤΕΡ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

«Έχουμε κάνει καλή χρήση των χρημάτων για μεταρρυθμίσεις για την πράσινη μετάβαση, την ψηφιακή μετάβαση, την δημόσια Υγεία", σημείωσε ο πρωθυπουργός.

H Ελλάδα σχεδιάζει να αποπληρώσει δάνεια διάσωσης συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, υπογραμμίζοντας την πρόοδο της χώρας στην ανάκαμψη από την κρίση χρέους, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σύμφωνα με το Bloomberg.

Η πρόωρη αποπληρωμή αντιστοιχεί σε δόσεις τριών ετών και αποτελεί την τρίτη φορά που η Ελλάδα προχωρά σε επίσπευση της αποπληρωμής ενός πακέτου δανείων που έλαβε στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος διάσωσης το 2010.

«Πραγματικά κάναμε πολλά από τότε που επανεκλεγήκαμε» δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV την Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το γραφείο του στην Αθήνα. «Όσον αφορά τις συναλλαγές στην αγορά, μάλλον ξεπέρασαν τις προσδοκίες», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων, η κίνηση αυτή, η οποία καλύπτει αποπληρωμές δανείων από το 2026 έως το 2028, αποτελεί ένα μήνυμα εμπιστοσύνης προς τις χρηματοπιστωτικές αγορές σχετικά με τη συνεχιζόμενη οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Παρόλο που η κυβέρνηση μείωσε τον στόχο ανάπτυξης για το 2024 σε 2,5% από προηγούμενη εκτίμηση για 2,9%, η χώρα σημειώνει επιδόσεις πολύ υψηλότερες από τις μέσες προβλέψεις ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Υπήρχε πραγματική όρεξη για ελληνικά περιουσιακά στοιχεία», συμπλήρωσε: «Η αγορά φάνηκε να πιστεύει την ιστορία του μακροπρόθεσμου στόχου μας και επίσης να πιστεύει ότι αυτή η κυβέρνηση είναι σταθερή και εδώ για να μείνει μακροπρόθεσμα».

Υπό τον Μητσοτάκη, ο οποίος κέρδισε μια νέα θητεία πέρυσι, η Ελλάδα επανήλθε με νύχια και με δόντια στην επενδυτική βαθμίδα, αλλά έχει ακόμη πολλή δουλειά να κάνει, αναφέρει το Bloomberg. Το χρέος ως ποσοστό της οικονομικής παραγωγής εξακολουθεί να είναι ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, αν και αναμένεται να μειωθεί στο 152,7% του ΑΕΠ φέτος από το υψηλό 207% το 2020.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι τάσεις θα συνεχιστούν. Το καθαρό χρέος της χώρας μειώθηκε σε ονομαστικούς όρους το 2023, όχι μόνο ως ποσοστό της παραγωγής, και «νομίζω ότι πιθανότατα θα μειωθεί και φέτος», σύμφωνα με το Bloomberg.

Μέρος των κεφαλαίων για την πρόωρη αποπληρωμή θα προέλθει από το ταμειακό απόθεμα της χώρας, το οποίο δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους ως δίχτυ ασφαλείας. Τώρα που η εποχή της διάσωσης έχει τελειώσει, η Αθήνα έχει πρόσβαση στις αγορές χρέους και ο Μητσοτάκης δήλωσε ότι σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει 5 δισ. ευρώ από αυτά τα κεφάλαια για την πρόωρη αποπληρωμή.

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα – ένας δείκτης που δείχνει τα έσοδα μείον τις δαπάνες εξαιρουμένων των πληρωμών τόκων – 2,1% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος φέτος και το 2025. Το μέτρο ήταν 1,9% το 2023.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει προχωρήσει στις πρωτοβουλίες ιδιωτικοποιήσεων. Από τον Οκτώβριο, το κράτος έχει εκποιήσει πλήρως τις συμμετοχές του σε τρεις μεγάλους δανειστές και τώρα ετοιμάζεται να πουλήσει το σύνολο ή μέρος του εναπομείναντος μεριδίου του στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.

Το κράτος εξακολουθεί να κατέχει ένα 18% στην Εθνική Τράπεζα και θα κάνουμε κάτι «το φθινόπωρο, ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Τον Φεβρουάριο, η κυβέρνηση ολοκλήρωσε επίσης τη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή των τελευταίων δεκαετιών, με την εισαγωγή μειοψηφικού μεριδίου στη Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών ΑΕ.

 Ακόμη, ο πρωθυπουργός δεν τοποθετήθηκε στο ερώτημα για τις πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία, σημειώνοντας ότι «έχουμε στρατηγική συμμαχία με τη Γαλλία και θα ήταν απρεπές να σχολιάσω τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στη χώρα». «Θα αρκεστώ στο ότι είμαι ευτυχής που η Ελλάδα δεν αποτελεί σημείο κρίσης και συζήτησης στην Ευρωζώνη, όπως στο παρελθόν», πρόσθεσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments