Πολιτική

«Κλείνουμε τα αυτιά στους λαϊκιστές» λέει ο Κωστής Χατζηδάκης για τον προϋπολογισμό του 2025

«Κλείνουμε τα αυτιά στους λαϊκιστές» λέει ο Κωστής Χατζηδάκης για τον προϋπολογισμό του 2025

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)//«Κλείνουμε τα αυτιά στους λαϊκιστές» λέει ο Κωστής Χατζηδάκης για τον προϋπολογισμό του 2025

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pagenews.gr
στο Google Discover
Αποτυπώνεται η σαφής, συγκεκριμένη και χειροπιαστή βελτίωση της οικονομίας
Για «σαφή, συγκεκριμένη και χειροπιαστή βελτίωση» της ελληνικής οικονομίας, η οποία αποτυπώνεται στον νέο προϋπολογισμό και αναγνωρίζεται από όλους τους διεθνείς οργανισμούς και τα διεθνή ΜΜΕ έκανε λόγο από τη Βουλή, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

Τοποθετούμενος στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, η οποία συνεχίζει, για δεύτερη ημέρα, την εξέταση του σχεδίου νόμου με τίτλο «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2025» είπε ότι η κυβέρνηση προχωρά μπροστά με σοβαρότητα, «κλείνοντας τα αυτιά μας στους λαϊκιστές και στις πρόσκαιρα ευχάριστες λύσεις, που τις έχουμε πληρώσει πανάκριβα σε αυτό τον τόπο, αναγνωρίζοντας τα προβλήματα των ελλήνων πολιτών, αλλά και με ικανοποίηση για όλα όσα έχουμε πετύχει μέχρι τώρα».

Παρουσιάζοντας σειρά πινάκων, των οποίων την αξιοπιστία, προκάλεσε την αντιπολίτευση να αμφισβητήσει, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι ο προϋπολογισμός του 2025 συνδυάζει τη δημοσιονομική σύνεση, «δηλαδή να μην ξοδεύουμε παραπάνω από αυτά που αντέχουμε γιατί είμαστε σε αβέβαιους και ταραγμένους καιρούς», την ανάπτυξη και τις δράσεις κοινωνικής συνοχής. Όσο για τα προβλήματα που ήδη αντιμετωπίζει η χώρα, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι «δεν περιμένουμε από κανέναν από την αντιπολίτευση να μας τα πει, διότι κι εμείς στην κοινωνία είμαστε, από την κοινωνία εκλεγόμαστε, γι’ αυτό είμαστε στην θέση της πλειοψηφίας σήμερα [. . . ] Δεν χαρίζουμε σε κανέναν το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας», είπε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας είπε ότι το 2025 η Ελλάδα θα έχει το τέταρτο υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα στην ΕΕ, που θα είναι 2,5% του ΑΕΠ, ενώ εφέτος, «με στόχο 2,1%, λόγω των θετικών επιδόσεων που είχαμε στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, και παρότι μοιράσαμε εν τω μεταξύ, έκτακτες παροχές, το πρωτογενές πλεόνασμα, ανέβηκε από 2,1 στο 2,5%». Όσο για το έλλειμμα είπε ότι «ξεκινάει και πάλι να αγγίζει το μηδέν, και αυτό ειδικά σε αυτή την περίοδο είναι διπλά σημαντικό». Επίσης, μίλησε για σημαντική αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους που θα πάει στο 147,5% και «αποτελεί τη μεγαλύτερη αποκλιμάκωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Σήμερα, η Ελλάδα δανείζεται φθηνότερα από την Ιταλία, και τη Γαλλία, και αυτή η πραγματικότητα «γκρεμίζει την τυφλή αντιπολιτευτική σας στάση» είπε ο κ. Χατζηδάκης απευθυνόμενος στην κριτική κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Για τα έσοδα, ο υπουργός είπε ότι το 2024 θα έχουμε μία υπεραπόδοση των εσόδων, παρά τους εφτά μειωμένους φόρους. «Θυμάστε καμιά άλλη περίοδο στην πρόσφατη ελληνική πολιτική και οικονομική ιστορία που είχαμε τόσο μεγάλη μάχη εναντίον της φοροδιαφυγής, με τόσο χειροπιαστά αποτελέσματα;» ρώτησε ο κ. Χατζηδάκης σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αναντίρρητα, έχει εξαιρετικά θετικές επιδόσεις στο συγκεκριμένο πεδίο. Υπογράμμισε, δε, ότι τα υπερέσοδα του προϋπολογισμού πήγαν για ενίσχυση συνταξιούχων και ευάλωτων, για αύξηση του επιδόματος γέννησης, για αύξηση της αποζημίωσης των εφημεριών των γιατρών και για επιπλέον ενισχύσεις των προϋπολογισμών των υπουργείων Υγείας, Παιδείας, Κλιματικής Κρίσης και Άμυνας.

Ακολούθως, και αφού έδωσε στοιχεία για την πραγματική σύγκλιση που επιδιώκει η χώρα με την ΕΕ σε ρυθμούς ανάπτυξης, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι η ανεργία έχει πέσει σημαντικά, από 17,9% το 2019 στο 9,7% το 2025, και ειδικότερα, σε θέματα φτώχειας, η Ελλάδα έχει ανέβει αρκετές θέσεις στους σχετικούς πίνακες, ξεπερνώντας χώρες όπως η Μάλτα, η Εσθονία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Λετονία, η Λιθουανία, και η Βουλγαρία.

«Παρουσιάζω μια κατάσταση, η οποία, όπως και να μετρήσετε το πράγμα, η Ελλάδα παράδεισος δεν έχει γίνει, αλλά έχουμε μία σημαντική βελτίωση σε όλους τους τομείς, που δεν έγινε αυτόματα. Δεν προέκυψε με τον αυτόματο πιλότο. Κάποιος πρωθυπουργός και κάποια κυβέρνηση προσπάθησαν για να γίνουν όλα αυτά. Και προχωράμε μπροστά» είπε ο κ. Χατζηδάκης τονίζοντας ότι έχουμε μπροστά μας επιπλέον 12 μειώσεις φόρων και επιπλέον 12 αυξήσεις αποδοχών, αλλά και αυξήσεις στις κοινωνικές δαπάνες και στην Άμυνα.

«Προχωράμε μπροστά με αίσθημα ευθύνης, για την Οικονομία, για την Πατρίδα μας, ξέροντας ότι έχουμε πολύ μεγάλο βάρος να σηκώσουμε ακόμα στους ώμους μας. Είναι εθνικό στοίχημα να τα καταφέρουμε» κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.

Πηγή: pagenews.gr

Κώστας Καλλιαντέρης
Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
Κώστας Καλλιαντέρης Οικονομικός Συντάκτης
Εξειδικεύεται στην κάλυψη θεμάτων οικονομίας, επιχειρηματικότητας, ενέργειας, μεταφορών, κατασκευών και αγορών. Παρακολουθεί τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αναλύοντας τις επιπτώσεις τους στην επιχειρηματική δραστηριότητα και την πραγματική οικονομία. Διαθέτει εμπειρία στη δημοσιογραφική κάλυψη οικονομικού και πολιτικού ρεπορτάζ, καθώς και στη σύνταξη αναλυτικών άρθρων για την αγορά, τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Latest News

18.07.2026 | 03:37

Meta–Anthropic: Συμφωνία-μαμούθ έως 10 δισ. δολάρια που αλλάζει τον χάρτη της τεχνητής νοημοσύνης

18.07.2026 | 02:59

«Οδύσσεια»: Το νέο έπος του Κρίστοφερ Νόλαν πάει για άνοιγμα 200 εκατ. δολαρίων

18.07.2026 | 02:09

Μεξικό: «Μακριά από τις παραλίες» μετά τον σεισμό των 7,3 Ρίχτερ – Φόβοι για τσουνάμι

18.07.2026 | 01:12

Μουντιάλ 2026: Καπνός από τις πυρκαγιές απειλεί τον μεγάλο τελικό – Σε επιφυλακή η FIFA

18.07.2026 | 00:43

Γαλλία - Γερμανία: Νέα εποχή στην άμυνα με κοινές ασκήσεις πυρηνικής αποτροπής

18.07.2026 | 00:33

Γαλλία και Γερμανία εγκαινιάζουν νέα εποχή στην ευρωπαϊκή άμυνα – Κοινές ασκήσεις πυρηνικής αποτροπής

18.07.2026 | 00:24

Greece Blocks New Russia Sanctions as LNG Shipping Battle Exposes Europe's Hidden Maritime Power Struggle

18.07.2026 | 00:17

Μπλόκο της Αθήνας στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας: Η ναυμαχία για τα δισ. του LNG και ο πόλεμος με το Βερολίνο

17.07.2026 | 19:43

Ελένη Χαμπέρη: Η εξομολόγηση για το θέμα υγείας της κόρης της– «Ήταν 56 ημερών όταν μπήκε στο νοσοκομείοι»

17.07.2026 | 18:42

Ελληνίδου & Αλεξάνδρου σε απρόσμενη στιγμή: Το "κρεβάτι" γάμου και η ατάκα - "Εμείς θα κάνουμε κρεβάτι;”

17.07.2026 | 16:25

Σοφία Φυρού: Το πάρτι γενεθλίων που άφησε τους πάντες με το στόμα ανοιχτό – Μπικίνι, πισίνα και πυροτεχνήματα

17.07.2026 | 15:35

Trish Christakis: Ποια είναι η Ελληνοαμερικανίδα δημοσιογράφος που μίλησε ελληνικά με τον Αντετοκούνμπο

17.07.2026 | 14:14

Αυτός ήταν ο μοναδικός άνθρωπος που ακολουθούσε ο Μαζωνάκης στο Instagram: Γιατί τον έκανε μετά unfollow

17.07.2026 | 13:09

Πηλιχού: "Γύριζα από το θέατρο και έκλαιγα κάθε βράδυ - Σκεφτόμουν να αλλάξω δουλειά" [vid]

16.07.2026 | 20:14

Ματίνα Παγώνη: Η αποκάλυψη για τις τηλεοπτικές εμφανίσεις της – «Αυτό προσέχω πάντα» [vid]

16.07.2026 | 14:55

Επίσημα στον ΑΝΤ1 η Σία Κοσιώνη – Τι ρόλο θα έχει η έμπειρη δημοσιογράφος

18.07.2026 | 00:09

Ο Τραμπ εξετάζει σοβαρά γενική κλιμάκωση με το Ιράν-Στέλνει αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού στο Ισραήλ

17.07.2026 | 18:10

ΗΠΑ και Ιράν χτυπούν κρίσιμες υποδομές – Η Μέση Ανατολή στο πιο επικίνδυνο σημείο της σύγκρουσης

17.07.2026 | 11:34

Ο Τραμπ βάζει «ρωσικό» επενδυτή στο τιμόνι του διαδρόμου Αρμενίας–Αζερμπαϊτζάν: Η νέα μάχη επιρροής στον Καύκασο

16.07.2026 | 23:58

ΣΟΚ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ; Οι ΗΠΑ ανοίγουν τον δρόμο για τα Switchblade στην Ελλάδα – Το νέο «όπλο-φάντασμα»

16.07.2026 | 14:30

Η Κύπρος κρατά το "κλειδί" της ευρωπαϊκής άμυνας – Το βέτο που μπλοκάρει την Τουρκία

16.07.2026 | 12:28

Ανάμεσα στον Χαμενεΐ και τον Τραμπ: Το αδύνατο γεωπολιτικό ισοζύγιο του Ιράκ

16.07.2026 | 12:15

Νετανιάχου στην Ουάσιγκτον: Η συνάντηση με τον Τραμπ που μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

16.07.2026 | 10:34

Μόσχα και Κίεβο εγκαινιάζουν τον πόλεμο των υποδομών

Βαρτζόπουλος για ΟΠΕΚΕΠΕ: Να διερευνηθεί η λειτουργία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στην Ελλάδα

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υφυπουργός Δημήτρης Βαρτζόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αρχειοθέτηση της δικογραφίας που τον αφορούσε στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, τονίζοντας ωστόσο ότι πρέπει να διερευνηθεί ο τρόπος λειτουργίας του ελληνικού τμήματος της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.

Βαρτζόπουλος για ΟΠΕΚΕΠΕ: Να διερευνηθεί η λειτουργία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στην Ελλάδα

ΣΥΡΙΖΑ: Αποχώρησε ο Πολάκης, μόνη υποψήφια η Δούρου – Νέα μάχη για την επόμενη ημέρα

Η απόσυρση της υποψηφιότητας του Παύλου Πολάκη ανοίγει τον δρόμο για την εκλογή της Ρένας Δούρου στην προεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά αναδεικνύει τα βαθιά πολιτικά και στρατηγικά ρήγματα που εξακολουθούν να δοκιμάζουν την αξιωματική αντιπολίτευση.

ΣΥΡΙΖΑ: Αποχώρησε ο Πολάκης, μόνη υποψήφια η Δούρου – Νέα μάχη για την επόμενη ημέρα

Έλενα Ράπτη: Συνάντηση εργασίας για τη στέγαση των στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος

Συνάντηση εργασίας με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκο Παπαευσταθίου

Έλενα Ράπτη: Συνάντηση εργασίας για τη στέγαση των στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος

Κικίλιας: «Ναυπηγεία και νέο λιμάνι αλλάζουν τη Χαλκίδα»

Τα Ναυπηγεία Χαλκίδας επισκέφθηκε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας, συνοδευόμενος από τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανό και τους βουλευτές της Ν.Δ. στην Εύβοια, Σίμο Κεδίκογλου και Θανάση Ζεμπίλη.

Κικίλιας: «Ναυπηγεία και νέο λιμάνι αλλάζουν τη Χαλκίδα»

Γεραπετρίτης: Τετ α τετ με τον πρωθυπουργό του Βιετνάμ – Οι συμφωνίες για εμπόριο, τουρισμό και ναυτιλία

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, οι δύο πλευρές είχαν εκτενή συζήτηση για τις δυνατότητες εμβάθυνσης της διμερούς συνεργασίας σε τομείς στρατηγικής σημασίας

Γεραπετρίτης: Τετ α τετ με τον πρωθυπουργό του Βιετνάμ – Οι συμφωνίες για εμπόριο, τουρισμό και ναυτιλία

ΣΥΡΙΖΑ σε αποσύνθεση: Οι ανεξαρτητοποιήσεις φέρνουν τον Τσίπρα μπροστά στο πιο δύσκολο πολιτικό τεστ

Οι μαζικές αποχωρήσεις βουλευτών, η στάση της νέας πολιτικής κίνησης του Αλέξη Τσίπρα και το ερώτημα αν η ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς ξεκινά με όρους ανανέωσης ή πολιτικού κόστους.

ΣΥΡΙΖΑ σε αποσύνθεση: Οι ανεξαρτητοποιήσεις φέρνουν τον Τσίπρα μπροστά στο πιο δύσκολο πολιτικό τεστ

ΣΥΡΙΖΑ: Θράσος του Μητσοτάκη να ζητάει και τα ρέστα για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

"Το πρόβλημά του είναι το επιτελικό κράτος που ο ίδιος οικοδόμησε", τονίζει για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ

ΣΥΡΙΖΑ: Θράσος του Μητσοτάκη να ζητάει και τα ρέστα για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Μαρινάκης: Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώνει τα σταθερά βήματα της Ελλάδας στο Κράτος Δικαίου

Η ετήσια έκθεση της Κομισιόν για το Κράτος Δικαίου αναγνωρίζει την πρόοδο της Ελλάδας, ιδιαίτερα στον τομέα των ΜΜΕ, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη

Μαρινάκης: Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώνει τα σταθερά βήματα της Ελλάδας στο Κράτος Δικαίου