Γεωπολιτικά

Ο φόβος του Κόλπου επιστρέφει: Πώς το Ιράν αναγκάζει το Κουβέιτ να ξαναγράψει την άμυνά του

Ο φόβος του Κόλπου επιστρέφει: Πώς το Ιράν αναγκάζει το Κουβέιτ να ξαναγράψει την άμυνά του

Πηγή Φωτογραφίας: AP Photo//Ο φόβος του Κόλπου επιστρέφει: Πώς το Ιράν αναγκάζει το Κουβέιτ να ξαναγράψει την άμυνά του

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pagenews.gr
στο Google Discover
Η εμπειρία από τις επιθέσεις drones και πυραύλων αναγκάζει το Κουβέιτ να επανασχεδιάσει την αεράμυνά του, επενδύοντας σε νέα συστήματα και πολυεπίπεδη προστασία απέναντι στις σύγχρονες ασύμμετρες απειλές.

Η σύγκρουση με το Ιράν δεν περιορίζεται πλέον στα παραδοσιακά πεδία αντιπαράθεσης της Μέσης Ανατολής. Για το Κουβέιτ, οι επαναλαμβανόμενες επιθέσεις με drones και πυραύλους κατά στρατιωτικών εγκαταστάσεων, κρίσιμων υποδομών και του διεθνούς αεροδρομίου της χώρας λειτούργησαν ως μια σκληρή υπενθύμιση ότι η γεωγραφική εγγύτητα με το Ιράν συνεπάγεται πλέον αυξημένο στρατηγικό κίνδυνο.

Οι επιθέσεις αποκάλυψαν σημαντικά κενά στην υφιστάμενη αεράμυνα του εμιράτου. Παρά την ύπαρξη προηγμένων αμερικανικών και δυτικών συστημάτων αεράμυνας, οι ιρανικές επιθέσεις με χαμηλού κόστους drones, πυραύλους cruise και μη επανδρωμένα αεροσκάφη έδειξαν ότι η προστασία κρίσιμων στόχων δεν μπορεί να βασίζεται αποκλειστικά σε ακριβά συστήματα αναχαίτισης μεγάλου βεληνεκούς.

Από την αντιπυραυλική άμυνα στην αντιμετώπιση των drones

Η μέχρι πρότινος στρατηγική του Κουβέιτ επικεντρωνόταν κυρίως στην αντιμετώπιση βαλλιστικών πυραύλων, αξιοποιώντας συστήματα όπως οι Patriot. Ωστόσο, ο πόλεμος ανέδειξε μια διαφορετική πραγματικότητα: τα drones αποτελούν πλέον το πιο άμεσο και οικονομικά αποδοτικό όπλο πίεσης για περιφερειακές δυνάμεις όπως το Ιράν.

Σύμφωνα με αναλύσεις αμυντικών ειδικών, το Κουβέιτ εξετάζει την ενίσχυση των δυνατοτήτων ηλεκτρονικού πολέμου, των συστημάτων παρεμβολών και των εξειδικευμένων αντι-drone όπλων. Η λογική είναι σαφής: δεν είναι βιώσιμο να χρησιμοποιούνται πανάκριβοι πύραυλοι αναχαίτισης για την κατάρριψη φθηνών μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Το αεροδρόμιο που έγινε στρατηγικός στόχος

Ιδιαίτερο σοκ προκάλεσαν οι επιθέσεις κατά του Διεθνούς Αεροδρομίου του Κουβέιτ, όπου επλήγησαν κρίσιμες εγκαταστάσεις ραντάρ και ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας. Οι ζημιές υποχρέωσαν τις αρχές να επανεξετάσουν το επίπεδο προστασίας των πολιτικών υποδομών, οι οποίες μέχρι πρότινος θεωρούνταν δευτερεύοντες στόχοι σε περίπτωση σύρραξης.

Η προσωρινή διακοπή λειτουργίας του εναέριου χώρου και οι εκτροπές πτήσεων κατέδειξαν ότι ακόμη και περιορισμένες επιθέσεις μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές οικονομικές και επιχειρησιακές επιπτώσεις σε ένα κράτος που βασίζεται στις διεθνείς αεροπορικές και εμπορικές διασυνδέσεις του.

Προς ένα νέο αμυντικό δόγμα του Κόλπου

Η περίπτωση του Κουβέιτ δεν είναι μεμονωμένη. Οι εξελίξεις έχουν προκαλέσει ανησυχία σε ολόκληρο τον Περσικό Κόλπο, με χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν να παρακολουθούν στενά τις επιδόσεις των ιρανικών συστημάτων κρούσης.

Το νέο δόγμα που διαμορφώνεται βασίζεται σε τρεις άξονες:

Πρώτον, δημιουργία πολυεπίπεδης αεράμυνας με συνδυασμό μεγάλου, μεσαίου και μικρού βεληνεκούς.

Δεύτερον, ανάπτυξη συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και δικτύων αισθητήρων ικανών να εντοπίζουν μικρού μεγέθους drones.

Τρίτον, στενότερη διαλειτουργικότητα με τις αμερικανικές και συμμαχικές δυνάμεις που διατηρούν παρουσία στον Κόλπο.

Η γεωπολιτική διάσταση

Για το Κουβέιτ, το ζήτημα δεν είναι μόνο στρατιωτικό αλλά και πολιτικό. Η χώρα επιχειρεί διαχρονικά να διατηρεί ισορροπίες μεταξύ της συνεργασίας της με τις Ηνωμένες Πολιτείες και της ανάγκης να αποφεύγει άμεση αντιπαράθεση με την Τεχεράνη.

Ωστόσο, οι πρόσφατες επιθέσεις έχουν περιορίσει τα περιθώρια ουδετερότητας. Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται πλέον ότι οι περιφερειακές συγκρούσεις μπορούν να μεταφερθούν γρήγορα στο έδαφός της, ακόμη και όταν δεν αποτελεί άμεσο μέρος της σύγκρουσης.

Ο πόλεμος με το Ιράν σηματοδοτεί μια ιστορική καμπή για την αμυντική στρατηγική του Κουβέιτ. Η εποχή κατά την οποία η χώρα μπορούσε να βασίζεται αποκλειστικά σε παραδοσιακά συστήματα αεράμυνας φαίνεται να έχει παρέλθει. Οι επιθέσεις αποκάλυψαν ότι το μέλλον της ασφάλειας στον Κόλπο θα καθοριστεί από την ικανότητα αντιμετώπισης μαζικών επιθέσεων drones, πυραύλων ακριβείας και υβριδικών απειλών.

Η αναδιάρθρωση της κουβεϊτιανής αεράμυνας δεν αποτελεί απλώς στρατιωτική αναβάθμιση. Αντιπροσωπεύει μια βαθύτερη γεωπολιτική προσαρμογή σε μια Μέση Ανατολή όπου οι γραμμές μεταξύ πολέμου, αποτροπής και ασφάλειας γίνονται ολοένα και πιο δυσδιάκριτες.

Πηγή: pagenews.gr

Βασίλης Διαμαντάκος
Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
Βασίλης Διαμαντάκος Δημοσιογράφος Διεθνούς Πολιτικής & Γεωπολιτικής Ανάλυσης
Καλύπτει διεθνείς πολιτικές εξελίξεις, γεωπολιτικές ανακατατάξεις, διπλωματικές σχέσεις και ζητήματα διεθνούς ασφάλειας. Διαθέτει περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας στο διεθνές πολιτικό και γεωπολιτικό ρεπορτάζ, έχοντας παρακολουθήσει σημαντικά γεγονότα που διαμόρφωσαν το παγκόσμιο πολιτικό σκηνικό. Απόφοιτος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Γεωπολιτική.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο