Ματιέ Βαλμπουενά

Ματιέ Βαλμπουενά
Ο Ματιέ Βαλμπουενά είναι Γάλλος διεθνής ποδοσφαιριστής, ο οποίος αγωνίζεται ως επιθετικός μέσος.

Ο Βαλμπουενά γεννήθηκε στην κοινότητα της Μπρυζ στον γαλλικό νομό της Ζιρόντ από τον Κάρλος και την Μπριζίτ Βαλμπουενά. Έχει ισπανική καταγωγή από τον πατέρα του, ο οποίος προέρχεται από το Βαγιαδολίδ, πόλη της κεντρικής Ισπανίας. Ο πατέρας του Βαλμπουενά εργάζεται αυτό τον καιρό στην υπηρεσία αθλητισμού του Δήμου του Μπλανκφόρ. Ο Βαλμπουενά μεγάλωσε κοντά στο Μπλανκφόρ όπου οι γονείς του κατοικούν ακόμα. Προτού γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, ο Βαλμπουενά εργαζόταν ως πωλητής σε κατάστημα αθλητικού ρουχισμού, ενώ παρακολουθούσε ταυτόχρονα τις σπουδές του. Στις 23 Δεκεμβρίου 2010, ενώ πραγματοποιούσε την διαδρομή μέχρι το Μπλανκφόρ προκειμένου να γιορτάσει τα Χριστούγεννα με τους γονείς του, έπεσε θύμα τροχαίου ατυχήματος στο Μπορντό όντας στο τιμόνι μιας Lamborghini Murciélago, χάνοντας τον έλεγχο του οχήματός του λόγω του βροχερού καιρού. Το αμάξι καταστράφηκε ολοσχερώς, ωστόσο ο ίδιος κατάφερε να βγει σώος.

Ο Βαλμπουενά ξεκίνησε την καριέρα του ως ποδοσφαιριστής από την ομάδα της γενέτειράς του ΑΣ Μπλανκφόρ. Ανέπτυξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το άθλημα χάρη στον πατέρα του, ο οποίος τον έπαιρνε μαζί του σε εντός έδρας αναμετρήσεις της Μπαρτσελόνα στο Καμπ Νου στη διάρκεια των σχολικών διακοπών. Σε ηλικία εννέα ετών, η ποδοσφαιρική του καριέρα ανεστάλη λόγω 50 πόντων ραμμάτων που του έγιναν στο πόδι έπειτα από ατύχημα ενώ κολυμπούσε. Μετά την αποθεραπεία από τον τραυματισμό του, ο Βαλμπουενά επέστρεψε στην ενασχόλησή του με το ποδόσφαιρο και σύντομα κατάφερε να εντυπωσιάσει τους προπονητές της ομάδας του. Το 1998, έλαβε το βραβείο του καλύτερου παίκτη, σε ένα τοπικό τουρνουά σε επίπεδο εφήβων που διοργανωνόταν στο Καμπ ντε Λοζ, το προπονητικό κέντρο της επαγγελματικής ομάδας της Παρί Σεν Ζερμέν. Το 2001, ο Βαλμπουενά αποκτήθηκε από την επαγγελματική ομάδα της Ζιροντέν Μπορντό.

Ο Ματιέ Βαλμπουενά αγωνίστηκε για διάστημα δύο ετών με την ομάδα των Κ-18 των Γιρονδίνων δίπλα σε έναν από τους καλύτερούς του φίλους, τον Ριό Μαβουμπά, καθώς και τον Μαρουάν Σαμάκ. Ο Βαλμπουενά αγωνίστηκε μόλις δύο φορές με την δεύτερη ομάδα του συλλόγου, αποκλείστηκε όμως από την ομάδα από τον Ζαν-Λουί Γκαρσιά, προπονητή της δεύτερης ομάδας. Ειπώθηκε ότι ο Βαλμπουενά έμεινε ελεύθερος από την ομάδα λόγω του μικρού του ύψους. Ωστόσο, ο παλιός ποδοσφαιριστής και προπονητής Φιλίπ Λυκά εξηγούσε ότι ο Βαλμπουενά είχε μείνει ελεύθερος από τον σύλλογο, καθώς δεν προσπαθούσε πολύ στις προπονήσεις ώστε να “μετατρέψει το παιχνίδι του επιπέδου ενός νεαρού παίκτη, που είχε, σε αυτό ενός επαγγελματία” και ότι “το παιχνίδι του έπρεπε να γίνει πιο γρήγορο και να αποφεύγει τις μονομαχίες σώμα με σώμα στον αγωνιστικό χώρο”.

Αφότου έμεινε ελεύθερος από την Μπορντό, ο Βαλμπουενά έβαλε σε αναμονή τα όνειρά του να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και ακολούθησε σχετική εισήγηση-συμβουλή του Γκαρσιά να αγωνιστεί στην ερασιτεχνική ομάδα της Λανγκόν Καστέ ΦΚ η οποία έπαιρνε μέρος στο CFA 2, την πέμπτη κατηγορία του γαλλικού ποδοσφαίρου. Αντίθετα με την Μπορντό, όπου προπονούνταν αρκετές φορές την εβδομάδα, ο Βαλμπουενά προπονούνταν μονάχα τρεις φορές την εβδομάδα με την ομάδα της Λανγκόν-Καστέ και, λόγω του καταστατικού ερασιτεχνικού σωματείου της τελευταίας, εργαζόταν, παράλληλα, ως πωλητής σε κατάστημα αθλητικού ρουχισμού όταν δεν αγωνιζόταν. Στη διάρκεια της μοναδικής του σεζόν στον σύλλογο, εντυπωσίασε χάρη στην πολύ καλή του τεχνική κατάρτιση και στη συνέχεια αποκτήθηκε από την Λιμπούρν Σαιν-Σεράν η οποία τον παρακολούθησε μέσω κυνηγού ταλέντων τουλάχιστον οκτώ φορές στο διάστημα της παρουσίας του στην Λανγκόν-Καστέ.

Από την στιγμή που έφτασε στην Λιμπούρν Σαιν-Σεράν, το παιχνίδι του Βαλμπουενά αναπτύχθηκε και βελτιώθηκε. Στη διάρκεια της πρώτης του σεζόν με τον σύλλογο, αγωνίστηκε με μεγάλη αυτοθυσία υπό τις εντολές του Αντρέ Μενό, αγωνιζόμενος σε 20 αγώνες πρωταθλήματος και σημειώνοντας δύο, συνολικά, τέρματα. Στα μέσα της σεζόν ο Μενό απολύθηκε και αντικαταστάθηκε από τον Ντιντιέ Τολό. Η ομάδα τερμάτισε, τελικώς, στην 13η θέση του πρωταθλήματος εκείνη την σεζόν. Στη διάρκεια της σεζόν σεζόν 2005-2006, ο προπονητής Τολό διέκρινε αμέσως το ταλέντο του Βαλμπουενά. Ο Τολό περιέγραψε τον Βαλμπουενά ως “τον αρχιτέκτονα της ομάδας” και επεχείρησε να χτίσει την ομάδα γύρω από τον παίκτη.

Τον Νοέμβριο του 2005, ο Βαλμπουενά ξαναβρήκε την φόρμα που είχε στην αρχή της σεζόν πετυχαίνοντας τέσσερα τέρματα σε τρεις αγώνες συνολικά. Πέτυχε το πρώτο του τέρμα στις 5 Νοεμβρίου, στη διάρκεια της εντός έδρας νίκης της ομάδας του επί της Νιμ.[16] Δύο εβδομάδες αργότερα, ο Βαλμπουενά σημείωσε τέρμα σε βάρος της Ανζέ με την ομάδα του να παίρνει ακόμη μία νίκη, ενώ το επόμενο Σαββατοκύριακο πέτυχε δύο τέρματα στη διάρκεια της νίκης της ομάδας του με σκορ 2–0 επί της Πω.[17][18] Χάρη στις εμφανίσεις του, ο Βαλμπουενά δέχτηκε κρούση στη διάρκεια του Δεκεμβρίου από αρκετές ομάδες της Λιγκ 1 και της Λιγκ 2, και πιο συγκεκριμένα τις Σαιντ-Ετιέν και Οσέρ. Ωστόσο, ο επιθετικός μέσος διέψευσε τις διάφορες επαφές, δηλώνοντας την επιθυμία του να παραμείνει ώστε να βοηθήσει την Λιμπούρν να καταφέρει την άνοδο στην δεύτερη κατηγορία.

Ο Βαλμπουενά, ωστόσο, σημείωνε λιγότερα τέρματα κατά την χειμερινή περίοδο, παρέμεινε όμως βασικότατο στέλεχος στην σύνθεση της ομάδας, η οποία παρέμενε σε επαφή με τις θέσεις που οδηγούσαν στην άνοδο στην Λιγκ 2.Στις 29 Απριλίου 2006, κι ενώ η Λιμπούρν έδινε μάχη για την πρώτη θέση που έδινε την άνοδο στην Λιγκ 2, ο Βαλμπουενά πέτυχε δύο ακόμη τέρματα, αυτή την φορά απέναντι στην Τουλόν σε μία ακόμη μεγάλη νίκη του συλλόγου. Η Λιμπούρν παρέμεινε αήττητη στους τελευταίους τέσσερις αγώνες της, τερματίζοντας εντός των τριών πρώτων θέσεων της βαθμολογικής κατάταξης, καταφέρνοντας με αυτό τον τρόπο να πάρει την άνοδο για την Λιγκ 2 για πρώτη φορά στην ιστορία της, μετά την συγχώνευση των ποδοσφαιρικών σωματείων της Λιμπούρν και του Σαιν-Σεράν το 1998. Για την προσπάθειά του στη διάρκεια αυτής της σεζόν, ο Βαλμπουενά βραβεύτηκε ως ο καλύτερος παίκτης του πρωταθλήματος εκείνης της σεζόν, κάτι που δεν έκανε τίποτε άλλο παρά να ενισχύσει το ήδη υπάρχον ενδιαφέρον από ομάδες της Λιγκ 2 και της Λιγκ 1 για την απόκτησή του.

Η καριέρα στην Μαρσέιγ

Στις 1 Ιουλίου 2006, αποκτήθηκε από την Ολιμπίκ Μαρσέιγ έναντι 800.000 ευρώ και υπέγραψε το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο της καριέρας του, συνολικής διάρκειας τριών ετών. Έχοντας τραυματιστεί στον αστράγαλο στη διάρκεια του καλοκαιριού του 2006, δεν συμμετείχε παρά σε 15 αναμετρήσεις, κυρίως μπαίνοντας στον αγωνιστικό χώρο με την μορφή αλλαγής, στη διάρκεια της σεζόν 2006-2007.

Μετά τις καλές του εμφανίσεις με την φανέλα της Μαρσέιγ, έγινε βασικό στέλεχος στην αρχική ενδεκάδα της ομάδας, με την OM να του προτείνει τριετή ανανέωση συμβολαίου τον Οκτώβριο του 2007. Στις 26 Ιανουαρίου 2008, ο Ματιέ Βαλμπουενά πέτυχε τα δύο πρώτα του τέρματα στη διάρκεια ενός αγώνα για την Λιγκ 1 στη διάρκεια της αναμέτρησης της ομάδας του απέναντι στην ΣΜ Καέν (νίκη της ΟΜ με σκορ 6-1), ένα σουτ στο “παράθυρο” της αντίπαλης εστίας με περιορισμένη ορατότητα και με φάλτσο, κάτι που του απέφερε το βραβείο UNFP του καλύτερου τέρματος της σεζόν.

Υπέγραψε νέο συμβόλαιο διάρκειας πέντε ετών τον Απρίλιο του 2008, με την λήξη του συμβολαίου του να φτάνει, έτσι, το 2013. Ο Πάπε Ντιούφ, πρόεδρος του συλλόγου, εξήγησε ότι επρόκειτο περί θέλησης της Μαρσέιγ για « ποντάρισμα στα νιάτα και το ταλέντο». Η ανανέωση αυτή του συμβολαίου έβαλε τέλος σε όλες τις φήμες που έφερναν τον Βαλμπουενά κοντά στην Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης. Τον Μάιο του 2008, ο Ματιέ Βαλμπουενά ήταν μέλος της καλύτερης ενδεκάδας της Λιγκ 1 για την σεζόν 2007-2008 για την πρώτη του σεζόν ως βασικό στέλεχος στον σύλλογο. Στις 21 Ιουλίου 2008, υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στη βουβωνική χώρα.

Στις 2 Αυγούστου 2014, υπέγραψε συμβόλαιο διάρκειας τριών ετών με την Ντιναμό Μόσχας. Από την πρώτη του συμμετοχή, κιόλας, απέναντι στην ΦΚ Ούφα, κατάφερε να διακριθεί με δύο ασίστ έπειτα από στημένες φάσεις. Στην διάρκεια της επόμενης αναμέτρησης, πραγματοποίησε ακόμη δύο ασίστ και επιβεβαίωσε την πλήρη προσαρμογή του στην Ντιναμό Μόσχας. Έπειτα από 10 συμμετοχές σε αναμετρήσεις πρωταθλήματος, μετρούσε δύο τέρματα και επτά ασίστ. Στη συνέχεια επέστρεψε στη Γαλλία για λογαριασμό της Λυών, έμεινε για μια σεζόν πριν μετακομίσει στην Φενερμπαχτσέ. Πέρασε τρία χρόνια στην Τουρκία και το καλοκαίρι του 2019 ήρθε στην Ελλάδα για τον Ολυμπιακό.

Με την Εθνική ομάδα

  • Στις 20 Μαρτίου 2008, ο Ματιέ Βαλμπουενά κλήθηκε για πρώτη φορά στην Εθνική Γαλλίας από τον Ρεϊμόν Ντομενέκ. Ωστόσο, τραυματίστηκε στους προσαγωγούς την επόμενη, μόλις, μέρα της κλήσης του χάνοντας έτσι την πρώτη του ευκαιρία να αγωνιστεί με τους Bleus.
  • Στις 11 Μαΐου 2010, προεπιλέχτηκε από τον Ρεϊμόν Ντομενέκ στην αποστολή των 30 παικτών ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2010.
  • Μετά το Μουντιάλ του 2010, ο Λοράν Μπλαν, νεοπροσληφθείς στην τεχνική ηγεσία των Bleus, κάλεσε τον Βαλμπουενά τον Σεπτέμβριο του 2010 για τους πρώτους δύο αγώνες για τα Προκριματικά του Euro 2012.
  • Το 2012, ήταν μέλος της λίστας των παικτών που επελέγησαν από τον Μπλαν για να λάβουν μέρος στο Euro. Συχνά χρησιμοποιούμενος από τον Λοράν Μπλαν στη διάρκεια των φιλικών προετοιμασίας, ωστόσο δεν αγωνίστηκε ούτε λεπτό στη διάρκεια της διοργάνωσης όπου η Γαλλία έφτασε ως τα προημιτελικά, αποκλειόμενη από την Ισπανία (0-2)

Ματιέ Βαλμπουενά σχετικές ειδήσεις: