Οικονομία

Αγορές: Η ανοδική ορμή ήρθε από τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ – Θα διατηρηθεί;

Αγορές: Η ανοδική ορμή ήρθε από τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ – Θα διατηρηθεί;

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Γιατί οι επενδυτές εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι και γιατί η επόμενη συνεδρίαση της Fed αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον

Η Wall Street είναι περισσότερο πεπεισμένη από ποτέ ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί. Αυτό αποτυπώθηκε την περασμένη εβδομάδα με το αμερικανικό χρηματιστήριο να την ολοκληρώνει με κέρδη, κάτι που αναμένεται να επαναληφθεί και την εβδομάδα που έχει ξεκινήσει.

Ο S&P 500 κατέγραψε κέρδη 2,4% την περασμένη εβδομάδα, τα περισσότερα σε διάστημα ενός μηνός. Από την αρχή του έτους ενισχύεται κατά 17%, με τον τεχνολογικό Nasdaq να έχει αγγίξει το +35%.

Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου, το οποίο χρησιμοποιείται ως μέτρο για την αξιολόγηση σχεδόν όλων των περιουσιακών στοιχείων, από τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων έως τα φοιτητικά δάνεια, έκλεισε την Παρασκευή στο 3,818%, έναντι 4,047% την προηγούμενη εβδομάδα. Η υποχώρηση αυτή συνιστά την μεγαλύτερη από τον περασμένο Μάρτιο.

Πιο αισιόδοξοι οι επενδυτές Οι επενδυτές πλέον αρχίζουν να αισθάνονται ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να καταφέρει αυτό που κάποτε φαινόταν αδύνατο: να περιορίσει τις πιέσεις στις τιμές χωρίς να οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση.

Τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα δεν θα μπορούσαν να είναι καλύτερα. Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έτρεξε με τον βραδύτερο ετήσιο ρυθμό των τελευταίων δύο και πλέον ετών. Ο πληθωρισμός στις τιμές χονδρικής ψύχθηκε ακόμη περισσότερο. Ένας δείκτης που μετρά τις τιμές που έπιασαν τον Ιούνιο οι αποθήκες, τα εργοστάσια, οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις και οι παραγωγοί ενέργειας αυξήθηκε με τον βραδύτερο ρυθμό από τον Αύγουστο του 2020.

Τα στοιχεία αυτά θα βοηθήσουν να αμβλυνθεί ένας από τους μεγαλύτερους φόβους των επενδυτών το τελευταίο έτος. Η Fed αυξάνει με ταχείς ρυθμούς τα επιτόκια για να προσπαθήσει να συγκρατήσει τον πληθωρισμό. Πολλοί διαχειριστές κεφαλαίων ανησυχούσαν ότι οι κινήσεις αυτές θα έφερναν ύφεση. Όταν τα επιτόκια αυξάνονται, αυξάνεται και το κόστος δανεισμού, κάτι που επιβραδύνει τις δαπάνες των καταναλωτών και τις προσλήψεις των επιχειρήσεων -συχνά σε σημείο που η οικονομία να οδηγείται σε ύφεση.

Όσο περισσότερο χρόνο χρειάζεται η Fed για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στα προ πανδημίας επίπεδα, τόσο πιο πιθανή φαντάζει μια ύφεση. Εντούτοις, αν ο πληθωρισμός υποχωρήσει αρκετά γρήγορα, οι επενδυτές θεωρούν πλέον ότι η Fed μπορεί να είναι σε θέση να ολοκληρώσει τις αυξήσεις των επιτοκίων της αφήνοντας την οικονομική ανάπτυξη άθικτη.

Αυτό ακριβώς φαίνεται να τιμολογούν οι αγορές «Όλοι πιστεύαμε ότι θα έρθει καταιγίδα, όμως δεν έχει έρθει ακόμη», επισημαίνει ο Μπραντ Κόνγκερ, αναπληρωτής επικεφαλής επενδύσεων στη Hirtle Callaghan.

Την ερχόμενη εβδομάδα, οι επενδυτές αναμένουν τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις και τις πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών, καθώς και τα κέρδη από εταιρείες όπως η Morgan Stanley, η United Airlines και η Tesla.

Από την άλλη σε κάποια τμήματα της οικονομίας καταγράφεται επιβράδυνση. Η αγορά κατοικίας είναι μια τέτοια περίπτωση. Η διάμεση τιμή των υφιστάμενων κατοικιών που πωλούνται στις ΗΠΑ υποχώρησε κατά 3,1% τον περασμένο Μάιο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, η μεγαλύτερη πτώση από το 2011, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Μεσιτών. Η μεταποιητική βιομηχανία έχει επίσης αποδυναμωθεί. Στις αρχές του μήνα, τα στοιχεία του Institute for Supply Management έδειξαν ότι η δραστηριότητα στον τομέα της μεταποίησης συρρικνώθηκε τον Ιούνιο για όγδοο συνεχή μήνα.

Όμως το γεγονός παραμένει ότι μέχρι στιγμής, η αμερικανική οικονομία έχει αποφύγει την ύφεση. Κάποιες εκ των μεγαλυτέρων αμερικανικών τραπεζών ανακοίνωσαν την περασμένη Παρασκευή αποτελέσματα καλύτερα του αναμενομένου, χάρη στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις που συνέχισαν να ξοδεύουν και να δανείζονται χρήματα κατά το β΄ τρίμηνο.

Αυτές οι γενικά αισιόδοξες ειδήσεις από το μέτωπο της οικονομίας κράτησαν την αγορά σε άνοδο.

«Τα κέρδη ήταν ισχυρά και ο πληθωρισμός αποτελεί μικρότερο πρόβλημα. Όταν βάζεις αυτά τα δύο πράγματα μαζί, ναι, η αγορά… θα πρέπει να είναι ανοδική», σύμφωνα με τον Κόνγκερ.

Εάν η Fed αυξήσει τα επιτόκια μόνο μία ακόμη φορά για φέτος, όπως αναμένουν σήμερα οι χρηματαγορές και η οικονομία συνεχίσει να αναπτύσσεται, οι αγορές θα βρουν μεγαλύτερο ανοδικό περιθώριο, όπως υποστηρίζουν οι επενδυτές και οι αναλυτές.

Η προφανής απάντηση είναι ότι η Fed αποφασίζει ότι ο πληθωρισμός δεν έχει υποχωρήσει αρκετά για να σταματήσει τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής και εκπλήσσει τους επενδυτές συνεχίζοντας να αυξάνει τα επιτόκια και μετά τον Ιούλιο, υποστηρίζει ο Ρις Ουίλιαμς, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Spouting Rock Asset Management.

«Σαφώς η αγορά τιμολογεί ότι ο πληθωρισμός έχει φτάσει στην κορύφωσή του, η Fed κοιτάζει μέσα προς τα πίσω και οι ειδήσεις θα συνεχίσουν να γίνονται όλο και καλύτερες… όμως τα δεδομένα δείχνουν ότι η Fed ίσως χρειαστεί να συνεχίσει για λίγο καιρό», σύμφωνα με τον ίδιο.

Το προτιμώμενο μέτρο πληθωρισμού της Fed, ο δείκτης τιμών των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, ενισχύθηκε κατά 3,8% τον Μάιο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Αυτός ήταν ο βραδύτερος ρυθμός των τελευταίων δύο ετών, όμως εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλότερα από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας του 2%.

Ένας άλλος κίνδυνος είναι να εξασθενήσει η οικονομική δυναμική. Ορισμένοι δείκτες -όπως η καμπύλη των αποδόσεων των ομολόγων και ο πρόδρομος οικονομικός δείκτης του Conference Board- βρίσκονται εδώ και μήνες σε επίπεδα που ιστορικά σηματοδοτούν ύφεση.

«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι έρχεται», δηλώνει ο Τζέισον Ουέιρ, επικεφαλής επενδύσεων στην Albion Financial Group. Μια ύφεση θα έπληττε πιθανότατα τα εταιρικά κέρδη, στέλνοντας τις μετοχές χαμηλότερα για άλλη μια φορά, προσθέτει.

Η μεγαλύτερη ανησυχία ορισμένων επενδυτών είναι ότι απλώς ξεμένουν από λόγους για να συνεχίσουν να ωθούν τις τιμές των μετοχών προς τα πάνω.

Σε αυτό το σημείο, φαίνεται ότι η αγορά έχει ήδη τιμολογήσει τα καλά νέα: ο πληθωρισμός αποτελεί μικρότερο πρόβλημα από ό,τι φοβόντουσαν οι επενδυτές και ότι η οικονομική ανάπτυξη ήταν ταυτόχρονα πιο ανθεκτική από ό,τι ανέμεναν, σύμφωνα με τον Κόνγκερ.

«Είναι δύσκολο να δούμε τι θα κάνει την αγορά να πάει σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα», προσθέτει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments