Πολιτισμός

Σε πόσο χρόνο έγραψαν μεγάλοι συγγραφείς τα αριστουργήματά τους;

Σε πόσο χρόνο έγραψαν μεγάλοι συγγραφείς τα αριστουργήματά τους;
Από μερικές ημέρες έως ολόκληρα χρόνια χρειάστηκαν μεγάλοι συγγραφείς για να ολοκληρώσουν τα έργα τους που έμειναν στην ιστορία.

Πριν από περίπου τρεις μήνες ο Στίβεν Κινγκ και ο Τζορτζ Μάρτιν συναντήθηκαν για μια ώρα στο Kiva Auditorium, στην Αλμπουκέρκη του Νέου Μεξικού και συζήτησαν για διάφορα θέματα. Από την οπλοκατοχή μέχρι τα πρότζεκτ τους που βρίσκονται σε εξέλιξη. Προς το τέλος της συζήτησής τους ο Μάρτιν ρώτησε τον Κινγκ «πώς στα κομμάτια γράφεις τόσα πολλά βιβλία τόσο γρήγορα», προσθέτοντας ότι μέσα σε ένα εξάμηνο ο ίδιος γράφει μόλις τρία κεφάλαια, ενώ ο Κινγκ μπορεί να γράψει τρία βιβλία.

Ο Κινγκ δέχτηκε αμέσως να απαντήσει, αποκαλύπτοντας το μυστικό της ταχύτητάς του, το οποίο δεν στηρίζεται πουθενά αλλού παρά στη μεθοδικότητα και την αφοσίωση που επιδεικνύει. «Προσπαθώ να γράφω έξι σελίδες την ημέρα […] και όταν δουλεύω, δουλεύω κάθε ημέρα 3-4 ώρες […] επομένως αν το χειρόγραφο είναι ας πούμε 360 σελίδες, αυτό είναι δουλειά δύο μηνών». Πολύ καλή συμβουλή για τον Μάρτιν, ο οποίος είναι διαβόητος για το πόσο αργά γράφει – είναι χαρακτηριστικό πως άρχισε να γράφει το 1991 τη σειρά βιβλίων «Το τραγούδι της φωτιάς και του πάγου» (στην οποία βασίζεται το Game of thrones) και μέχρι τώρα έχει γράψει μόλις τα πέντε από τα επτά βιβλία που θα την ολοκληρώσουν.

Είναι, όμως, ο Μάρτιν ο πιο αργός συγγραφέας; Ένα καταπληκτικό infographic που δημοσίευσε το site Printerinks δείχνει πόσο χρόνο χρειάστηκαν για να γραφτούν ορισμένα από τα δημοφιλέστερα βιβλία του κόσμου. Ας αρχίσουμε με τις… ξεπέτες. Ο Τζον Μπόιν χρειάστηκε μόλις δυόμισι ημέρες για να γράψει το “Αγόρι με τη ριγέ πιτζάμα” (στο οποίο βασίστηκε και η συγκλονιστική ταινία “Το αγόρι πίσω από το συρματόπλεγμα” – μία αρκετά καλή επίδοση αν σκεφτούμε ότι το βιβλίο είναι περίπου 200 σελίδες. Ο Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον ολοκλήρωσε το “Δόκτωρ Τζέκιλ και κύριος Χάιντ” μέσα σε μόλις έξι ημέρες. Από την άλλη, για τον Άντονι Μπέρτζες ήταν θέμα τριών εβδομάδων να γράψει “το Κουρδιστό πορτοκάλι”.

Εν τω μεταξύ, ο Αντουάν ντε Σεντ-Εξιπερί χρειάστηκε έξι μήνες για να ολοκληρώσει τον “Μικρό πρίγκιπα” – ένα μάλλον μικρό βιβλίο που δεν ξεπερνά τις 100 σελίδες. Τρεις μήνες παραπάνω χρειάστηκε η Έμιλι Μπροντέ για να τελειώσει τα “Ανεμοδαρμένα Ύψη”. Επίσης, από ένα χρόνο χρειάστηκε ο Τζορτζ Όργουελ, ο Φρανκ Μπάουμ και η Μαίρη Σέλλεϋ για να ολοκληρώσουν αντίστοιχα το “1984”, τον “Θαυμάσιο μάγο του Οζ” και τον “Φρανκενστάιν”.

Τέλος, δύο χρόνια χρειάστηκε ο Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν για το “Χόμπιτ” και συνολικά 16 για την τριλογία του “Άρχοντα των δαχτυλιδιών”, η οποία προοριζόταν αρχικά ως ένα, το πολύ δύο βιβλία. Άλλα βιβλία που ολοκληρώθηκαν σε διψήφιο αριθμό ετών: οι “Άθλιοι” του Ουγκώ (12 χρόνια) και “ο Φύλακας στη σίκαλη” του Σάλιντζερ (10 χρόνια). Μάλιστα, έτσι κατακτά επάξια τον τίτλο του πιο αργού συγγραφέα, καθώς έγραφε κατά μέσο όρο 20 λέξεις την ημέρα για να ολοκληρώσει το βιβλίο των 280 περίπου σελίδων! 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments