Διεθνή

Φλέγραια πεδία: Κίνδυνος «αφύπνισης» του υπερηφαιστείου

Φλέγραια πεδία: Κίνδυνος «αφύπνισης» του υπερηφαιστείου
Ερευνητής από το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας της Μπολόνια προειδοποιούν.

Σύμφωνα με νέα μελέτη, το Υπερηφαίστειο στα Φλεγραία Πεδία κάτω από τη Νάπολη δείχνει σημάδια «αφύπνισης».

Επιστήμονες που κάνουν έρευνα στην καλντέρα στα Φλεγραία Πεδία (Campi Flegrei), ανέφεραν ότι υπάρχει αύξηση του μάγματος κάτω από την επιφάνεια της Γης η οποία έχει προκαλέσει απελευθέρωση αερίων. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μια έκρηξη βάζοντας σε άμεσο κίνδυνο μισό εκατομμύριο ανθρώπους.

Ο επικεφαλής της έρευνας Giovanni Chiodini, ερευνητής στο Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας στην Μπολόνια, δήλωσε: «υδροθερμικοί βράχοι, εάν θερμανθούν, μπορεί να χάσουν την μηχανική αντοχή τους, προκαλώντας μια επιτάχυνση προς κρίσιμες συνθήκες.»

Ο κ Chiodini επισημαίνει την επείγουσα ανάγκη να επιτευχθεί η καλύτερη κατανόηση της συμπεριφοράς των Φλεγραίων Πεδίων για την προστασία του πληθυσμού.

Το Φλεγραία Πεδία, είναι μια μεγάλη ηφαιστειακή περιοχή που βρίσκεται στη μητροπολιτική περιοχή της Νάπολης, μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές στον κόσμο, με πάνω από 3 εκατομμύρια ανθρώπους. Η 13 χιλιομέτρων «καλντέρα», εκτείνεται κυρίως υποβρύχια και έχει 24 κρατήρες και ηφαιστειακές δομές.

Η καλντέρα σχηματίστηκε πριν 40.000 χρόνια περίπου, με μια τεράστια έκρηξη, που εκτόξευσε δεκάδες κυβικά χιλιόμετρα μάγματος, βράχων και λάβας. Μια θεωρία υποστηρίζει ότι η έκρηξη ήταν τόσο μεγάλη που οδήγησε στην εξαφάνιση των Νεάντερταλ.

Αν το ίδιο είδος έκρηξης συνέβαινε σήμερα, αυτό το μέρος της Ιταλίας θα μπορούσε να πάψει να υπάρχει, ενώ τα σύννεφα στάχτης θα έσβηναν τον Ήλιο και θα έριχναν τη θερμοκρασία της Γης. Η ζωή στην Ευρώπη όπως την ξέρουμε θα τελείωνε. Θα χάναμε τα ζώα, τις καλλιέργειες μας και τα τρία τέταρτα των φυτικών ειδών μας, βυθίζοντάς μας σε μια νέα σκοτεινή εποχή ταραχών, πείνας και διαρκούς χειμώνα.

Η τελευταία έκρηξη του υπερηφαιστείου έλαβε χώρα πίσω στο 1538, αλλά ήταν πολύ μικρότερης κλίμακας, ωστόσο, κατάφερε να δημιουργήσει ένα νέο λόφο, το Monte Nuovo.

Από το 2005 οι επιστήμονες έχουν ανιχνεύσει αύξηση της δραστηριότητας χαμηλού επιπέδου και θέρμανσης, καθώς και παραμόρφωση στο έδαφος και στο μάγμα στην περιοχή. Το 2012 η κατάσταση του ηφαιστείου άλλαξε από «πράσινο» (ήσυχο) σε «κίτρινο» (επιστημονική προσοχή).

Το ηφαίστειο βρίσκεται στον κόλπο της Νάπολης απέναντι από το Βεζούβιο, ο οποίος ευθύνεται για μία από τις πιο καταστροφικές εκρήξεις στην ιστορία.

«Αυτές οι περιοχές μπορεί να προκαλέσουν εκρήξεις που μπορεί να έχουν παγκόσμια καταστροφικά αποτελέσματα συγκρίσιμα με μεγάλες πτώσεις μετεωριτών,» δήλωσε στο Reuters, ο επικεφαλής του έργου για την παρακολούθηση του ηφαιστείου, Giuseppe De Natale.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments