Οικονομία

Πολ Τόμσεν: Το ΔΝΤ τα “βρήκε” με την ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες – Καμπανάκι για τα κόκκινα δάνεια

Πολ Τόμσεν: Το ΔΝΤ τα “βρήκε” με την ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες – Καμπανάκι για τα κόκκινα δάνεια
Συμβιβασμός φαίνεται πως υπάρχει μεταξύ ΕΚΤ και ΔΝΤ για τις ελληνικές τράπεζες, όπως "βλέπουν" οι αναλυτές μετά τις δηλώσεις του Πολ Τόμσεν.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, μιλώντας στο FT Investement Managament Summit, χαρακτήρισε "εποικοδομητική πρόταση" το σχέδιο της ΕΚΤ για τη διενέργεια stress test στις ελληνικές τράπεζες ακόμη και τον Μάιο.

Αναλυτικά δήλωσε ο κ. Τόμσεν:

"Όσον αφορά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, επιτρέψτε μου να τονίσω ότι δεν βλέπουμε κανένα πρόβλημα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Ελλάδα. Το θέμα είναι ότι πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει μια στρατηγική για την αντιμετώπιση του εξαιρετικά υψηλού επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Ελλάδας σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Από αυτή την άποψη, είχαμε προτείνει την επικαιροποίηση της επισκόπησης της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών (AQR) που έγινε το 2015 ως την επόμενη άνοιξη. 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πρότεινε αντίθετα να επισπευσθούν τα προγραμματισμένα stress tests και να πραγματοποιηθούν στοχευμένες αναθεωρήσεις περιουσιακών στοιχείων, θεωρώντας ότι αυτό θα μας επιτρέψει να συλλέξουμε τις απαραίτητες πληροφορίες για να αξιολογήσουμε εάν η σημερινή στρατηγική για την εξασφάλιση της χρηστής τραπεζικής ικανότητας είναι επαρκής χωρίς να χρειάζεται να περάσουμε από μια πλήρη επισκόπηση της ποιότητας του ενεργητικού (AQR). Θεωρούμε ότι πρόκειται για εποικοδομητική πρόταση που επιτυγχάνει τους ίδιους ευρύτερους στόχους και τώρα συζητάμε τους ακριβείς τρόπους με τους συναδέλφους μας στην ΕΚΤ".

Να θυμίσουμε πως τη Δευτέρα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε πως το ΔΝΤ έχει αλλάξει τη θέση του για τις ελληνικές τράπεζες και δεν επιμένει σε νέο έλεγχο της ποιότητας του ενεργητικού τους, επισημαίνοντας ότι τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα είναι σε καλή θέση και αυτό θα βοηθήσει στην ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία.

Παράλληλα, επισήμανε πως τα stress tests θα πραγματοποιηθούν το επόμενο έτος από τον SSM σε όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες όπως ακριβώς έχουν προγραμματισθεί, απλώς θα ανακοινωθούν ενωρίτερα τα αποτελέσματά τους και πριν από τη λήξη του ελληνικού προγράμματος το καλοκαίρι του 2018.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments