Πολιτική

Financial Times: Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ “ξέχασε” την αντιαμερικανική ρητορική του

Financial Times: Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ “ξέχασε” την αντιαμερικανική ρητορική του
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βάλει στην άκρη την παλαιότερη αντιαμερικανική ρητορική του από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2015, τονίζουν σε άρθρο τους οι Financial Times.

Οι Financial Times κάνουν ειδική αναφορά σε άρθρο τους για την εσωκομματική πολιτική ΣΥΡΙΖΑ που οδήγησε σε μία αντιαμερικανική, όπως αναφέρουν, ρητορική του Αλέξη Τσίπρα.

Οι εσωκομματικές διαφωνίες μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ για τα F-16 και οι διευκρινίσεις του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή αναλύονται ως απομάκρυνση από την αντιαμερικανική ρητορική της κυβένρησης, σύμφωνα με τους Financial Times. 

«Ο Αλέξης Τσίπρας υπερασπίστηκε την αμφιλεγόμενη απόφαση της αριστερής κυβέρνησής του να δαπανήσει έως και 2,4 δισ. δολάρια για να αναβαθμίσει τον ηλικιωμένο ελληνικό στόλο των αμερικανικών F-16» γράφει το δημοσίευμα, και συμπληρώνει: «Ο Ελληνας πρωθυπουργός δήλωσε στο κοινοβούλιο την Παρασκευή ότι δεν θα ξοδέψει όλο το ποσό που εγκρίθηκε από πλευράς της Ουάσινγκτον με βάση την αμερικανική νομοθεσία για στρατιωτικές πωλήσεις σε ξένους, επιμένοντας ότι η αναβάθμιση δεν θα ξεπεράσει το μισό αυτού του ποσού -μειώνοντας την προοπτική υπέρβασης των δαπανών». 

Την ίδια ώρα, η βρετανική εφημερίδα μεταφέρει τους ισχυρισμούς του Αλέξη Τσίπρα ότι το ποσό αυτό είναι «ταβάνι» και ότι εάν δεν πραγματοποιηθεί τώρα η αναβάθμιση τότε αυτή θα κοστίσει πολύ περισσότερο στο μέλλον. 

«Η συμφωνία για τα F-16 ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τσίπρα στην Ουάσινγκτον αυτό το μήνα. Στεκόμενος δίπλα στον Ελληνα πρωθυπουργό στον Κήπο των Ρόδων, o Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η συμφωνία θα δημιουργήσει “χιλιάδες θέσεις εργασίας για τους Αμερικανούς”. Η ανακοίνωση αυτή χτύπησε σαν ρεύμα το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ λόγω του υψηλού κόστους αναβάθμισης του εναέριου στόλου σε μια περίοδο περιορισμένων δαπανών για τις κοινωνικές δομές» συμπληρώνουν οι Financial Times. 

Η εφημερίδα παραθέτει επίσης τις δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη: «Ο στόλος των πυροσβεστικών αεροπλάνων μας, για παράδειγμα, είναι παλιά και το ΕΚΑΒ δεν έχει χρήματα να αγοράσει καινούργια λάστιχα». Κυβερνητικός αξιωματούχος φέρεται να δήλωσε ότι παρότι η αναβάθμιση είναι ακριβή για την Ελλάδα, που προσπαθεί να ανακάμψει από την ύφεση, είναι και απαραίτητη για να ενισχυθεί ο στρατηγικός ρόλος της χώρας στην ασταθή περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. 

Επισημαίνεται ακόμα, ότι η στρατηγική σημασία της Ελλάδας για το ΝΑΤΟ αναμένεται να μεγαλώσει, καθώς οι σχέσεις με την Τουρκία γίνονται όλο και πιο δύσκολες λόγω των δεσμών της Αγκυρας με τη Ρωσία και άλλων σημείων προστριβής με τους δυτικούς συμμάχους. 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βάλει στην άκρη την παλαιότερη αντιαμερικανική ρητορική της από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2015, υπέρ -αυτού που λένε οι αξιωματούχοι του κόμματος- της δημιουργίας μιας πραγματιστικής σχέσης με την Ουάσινγκτον βασισμένη σε αμοιβαία συμφέροντα». 

Οι Financial Times παραθέτουν και τις δηλώσεις εκπροσώπου της ΝΔ, που υπογράμμισε τις περασμένες ημέρες ότι η Νέα Δημοκρατία στηρίζει τη συμφωνία αρκεί η κυβέρνηση να εξασφαλίσει πλήρη διαφάνεια στις διαπραγματεύσεις. 

«Εάν τα δημοσιονομικά στοιχεία δείξουν βελτίωση μέχρι το 2020, η Αθήνα σκοπεύει να αγοράσει 15 έως 20 F-35 -ένα από τα πιο προηγμένα πολεμικά αεροσκάφη του κόσμου- για να θωρακιστεί από την -όπως η ίδια την αντιλαμβάνεται- Τουρκική απειλή. Η Τουρκία, σύμμαχος στο ΝΑΤΟ αλλά αντίπαλος στον έλεγχο του Αιγαίου, αναμένεται να αγοράσει 100 τέτοια μαχητικά από την Lockheed Martin. Ελληνικά και τουρκικά F-16 έρχονται αντιμέτωπα πάνω από τα νησιά του Αιγαίου κάθε εβδομάδα…» γράφει η εφημερίδα, που παράλληλα παραθέτει δηλώσεις δύο ανώτατων Ελλήνων αξιωματούχων που δήλωσαν ότι οι ΗΠΑ αναζητούν τρόπους να αυξήσουν την παρουσία τους στην Ελλάδα επεκτείνοντας την παρουσία στην αμερικανική βάση της Σούδας. 

«Η Αμερικανική πλευρά θέλει να υπογράψει συμφωνία πενταετούς διάρκειας με την Αθήνα για να εκσυγχρονίσει την 12μηνη κυλιόμενη μέχρι στιγμής συμφωνία και να χρησιμοποιήσει και άλλα ελληνικά στρατιωτικά αεροδρόμια για να πετούν τα μη επανδρωμένα μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ στις επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή», γράφει η εφημερίδα, και συμπληρώνει: «Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διστάζει λόγω των περασμένων εντάσεων μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ στην Κρήτη και την παραδοσιακή ιδεολογική αντίθεση στην παρουσία ξένων στρατιωτικών βάσεων. Ενας Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε: “Η πρόσβασή μας στην Ελλάδα είναι ζωτική για τις αμερικανικές συνεισφορές στην περιφερειακή ασφάλεια και είμαστε ευγνώμονες για την ελληνική συνεργασία και τη χρήση του κόλπου της Σούδας”».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments