Πολιτική

Σκοπιανό: Εμφύλιος στην ΠΓΔΜ – Ο Ιβανόφ πέταξε από το γραφείο του τον Ζάεφ

Σκοπιανό: Εμφύλιος στην ΠΓΔΜ – Ο Ιβανόφ πέταξε από το γραφείο του τον Ζάεφ
Ένταση επικρατεί για το Σκοπιανό μεταξύ Ζάεφ και Ιβανόφ.

Η συνάντηση μεταξύ του προέδρου των Σκοπίων Γκιόργκι Ιβανόφ, με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ και τον υπουργό Εξωτερικών Νικόλα Ντιμιτρόφ, κράτησε μόλις 120 δευτερόλεπτα το μεσημέρι της Τρίτης στο Προεδρικό Μέγαρο. Βασικός σκοπός της συνάντησης τους ήταν η ενημέρωση του Προέδρου της χώρας για το Σκοπιανό και για όλες τις λεπτομέρειες της συμφωνίας με την Ελλάδα.

Σε ψυχρό κλίμα καθώς διήρκησε μόλις δύο λεπτά έγινε η συνάντηση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ με το Πρόεδρο της χώρας Γκεόργκι Ιβανόφ στα Σκόπια. Ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας κατέθεσε στον Πρόεδρο Ιβανόφ γραπτώς το κειμενο της συμφωνίας για το ονοματολογικό.  Παρών στη συνάντηση και ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της κυβέρνησης στα Σκόπια στο twitter, τόσο ο κ. Ζάεφ όσο και ο κ. Ντιμιτρόφ, κατέβαλαν προσπάθεια να παρουσιάσουν και να συζητήσουν το περιεχόμενο της συμφωνίας με τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ,  αλλά ο Γκεόργκι Ιβάνοφ τους διέκοψε και αποχώρησε από τη συνάντηση αρνούμενος να μιλήσει για τα οφέλη αυτής της ιστορικής συμφωνίας για το μέλλον της ΠΓΔΜ.

Ο Ιβανόφ μπορεί να χαλάσει την συμφωνία

Συγκεκριμένα, μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων κάνουν λόγο ότι ο Πρόεδρος των Σκοπίων, Γκιόργκι Ιβανόφ ζήτησε να πληροφορηθεί εάν υπάρχει γραπτή συμφωνία με την Ελλάδα. Αφού δεν υπήρχε κάτι τέτοιο, τόνισε πως δεν υπάρχει λόγος συνέχειας της συνάντησης και αποχώρησε ενοχλημένος.

Ετοιμάζει διάγγελμα ο Ιβανόφ

Πληροφορίες από το Προεδρικό Μέγαρο των Σκοπίων αναφέρουν, πως εντός της μέρας ο πρόεδρος Ιβανόφ θα απευθυνθεί με διάγγελμα στο λαό των Σκοπίων, δημοσιοποιώντας τους λόγους άρνησής του για τη συμφωνία με την Ελλάδα.

Να γίνει γνωστό, ότι ο Ιβανόφ είναι ενάντια στην αλλαγή erga omnes και κατά της αλλαγής του Συντάγματος της χώρας.

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης μετά την αποχώρηση Ιβανόφ

« Ο Ζόραν Ζάεφ και ο Νικόλα Ντιμιτρόφ έκαναν προσπάθεια να παρουσιάσουν και να συζητήσουν το περιεχόμενο της συμφωνίας, αλλά ο Γκιόργκι Ιβανόφ τους διέκοψε και αποχώρησε αρνούμενος να συζητήσει τα οφέλη αυτής της ιστορικής συμφωνίας για τη Μακεδονία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πρέσπες: Συλλαλητήριο για την εκχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας