Διεθνή

Τραμπ: Πρώην στελέχη της προεκλογικής εκστρατείας του ίδρυσαν εταιρίες προώθησης ξένων συμφερόντων

Τραμπ: Πρώην στελέχη της προεκλογικής εκστρατείας του ίδρυσαν εταιρίες προώθησης ξένων συμφερόντων
Πρώην στελέχη της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ φέρονται να ίδρυσαν δύο εταιρίες προώθησης ξένων συμφερόντων και τα γραφεία της να βρίσκονται στην Ουάσινγκτον.

Πρώην στελέχη της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ φέρονται να ίδρυσαν δύο εταιρίες προώθησης ξένων συμφερόντων και τα γραφεία της να βρίσκονται στην Ουάσινγκτον, στην μονοκατοικία του πρώην διευθυντή της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, Κόρεϊ Λεβαντόφσκι, όπως αναφέρει το ABC News επικαλούμενο την δημοσιοποίηση σχετικών εγγράφων.

Ο Τζέισον Όζμπορν κι ο Μάικλ Ρουμπίνο, εργάστηκαν και οι δύο υπό τον Λεβαντόφσκι στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ.

Τα δύο πρώην στελέχη, θα εκπροσωπούν το σερβικό εθνικιστικό κόμμα Συμμαχία Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών (SNSD) που δραστηριοποιείται στην Βοσνία Ερζεγοβίνη.

Το αναφερόμενο κόμμα, προωθεί την απόσχιση της Βοσνίας Ερζεγοβίνης και υποστηρίζεται από την Ρωσία.

Η συμφωνία που έγινε μεταξύ της νέας εταιρίας (Twin Rocks Global LLC) περιγράφεται στα ειδικά έγγραφα (Foreign Agent Registration Records) που υποβλήθηκαν στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης πριν από δύο εβδομάδες.

Η ίδρυση της εταιρίας, αποτελεί την τελευταία εξέλιξη μιας σειράς γεγονότων που προκαλούν ερωτηματικά για την δράση του Λεβαντόφσκι, αλλά και την σχέση που είχε προηγούμενα με τον πρόεδρο Τραμπ. Ο τομέας δραστηριοτήτων για την προώθηση ξένων συμφερόντων στην Ουάσινγκτον, θεωρείται ζωτικής σημασίας δράση στην αμερικανική πρωτεύουσα και για τον λόγο αυτό, επιβάλλεται να δηλωθεί στις αρμόδιες αρχές, όπως και οι σχετικές αμοιβές.

Μετά την αποχώρηση του Λεβαντόφσκι από την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ, ακολούθησαν οι αποχωρήσεις του Όζμπορν και του Ρουμπίνο, που εργάστηκαν ως επίσημα εγγεγραμμένοι λομπίστες στην εταιρία (Avenue Strategies) που συνίδρυσε ο Λεβαντόφσκι μαζί με έναν άλλον βετεράνο της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, προκαλώντας τα σχόλια των επικριτών της προεκλογικής εκστρατείας, σχετικά με την επιρροή που τα συγκεκριμένα πρόσωπα ασκούσαν.

Ο Λεβαντόφσκι παραιτήθηκε από την αναφερόμενη εταιρία τον Μάιο, μετά την έρευνα που έγινε για την δράση της, αλλά και για τους πελάτες της. Ο ίδιος, είχε δηλώσει στην εφημερίδα “The Washington Post” ότι ήθελε να ξεκαθαρίσει πως δεν θα εργάζονταν για την προώθηση ξένων συμφερόντων.

Ωστόσο, οι Όζμπορν και Ρουμπίνο φαίνεται ότι δεν αποθαρρύνθηκαν και ίδρυσαν την δική τους εταιρία (Turnberry Solutions) στεγάζοντας την στην διαβόητη για τους λομπίστες (Pennsylvania Avenue) σε οικία την οποία, μέσω leasing διέθεσε ο Λεβαντόφσκι. Η οικία αυτή, περιγράφονταν ως “η νέα επιχειρησιακή βάση” του Λεβαντόφσκι στην Ουάσινγκτον, σύμφωνα πάντα με το ABC News.

Ο ίδιος, παραμένει στους πάνω ορόφους της οικίας, όταν βρίσκεται στην αμερικανική πρωτεύουσα, ενώ οι κάτω όροφοι χρησιμοποιούνται ως γραφεία τόσο από τον ίδιο, όσο κι από την εταιρία των Όζμπορν και Ρουμπίνο.

Παράλληλα, η εταιρία Twin Rocks Global LLC χρησιμοποιεί ως διεύθυνση, την διεύθυνση της οικίας του Λεβαντόφσκι.

Ούτε ο Όζμπορν, αλλά ούτε κι ο Ρουμπίνο ανταποκρίθηκαν σε αίτημα σχολιασμού των εξελίξεων που τους απηύθυνε το ABC News.

Ο Λεβαντόφσκι από την πλευρά του, διαψεύδει ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με την εταιρία Turnberry, πέρα από τις ίδιες επαφές που προϋπήρχαν, ενώ ο ίδιος, δεν ανταποκρίθηκε σε πολλαπλά αιτήματα σχολιασμού σχετικά με την εταιρία Twin Rocks Global.

Από την άλλη πλευρά, οι τρεις άντρες εμφανίζονται να μοιράζονται πολλά περισσότερα από έναν κοινό χώρο εργασίας.

Ο Όζμπορν κι ο Ρουμπίνο είχαν εντοπιστεί να συνοδεύουν τον Λεβαντόφκι στην διάρκεια της αμφιλεγόμενης επίσκεψης που πραγματοποίησε στην Σερβία, τον Απρίλιο του 2018. Στην διάρκεια της επίσκεψης αυτής, ο Λεβαντόφσκι μίλησε εκδήλωση που οργάνωσε ο μη κερδοσκοπικός οργανισμό (East West Bridge) και συναντήθηκε με Σέρβους πολιτικούς και επιχειρηματίες συζητώντας με θέμα την “Αμερική του Σήμερα.”

Η επίσκεψη αυτή στην Σερβία, προκάλεσε πραγματικά ερωτηματικά για το αν ο Λεβαντόφσκι εξακολουθούσε ν’ ασχολείται με την προώθηση ξένων συμφερόντων στις ΗΠΑ, παρά τις προηγούμενες διαψεύσεις του.

Μερικές εβδομάδες αργότερα, ΜΜΕ στην Βοσνία ανέφεραν ότι οι Όζμπορν και Ρουμπίνο συναντήθηκαν με την αντιπρόεδρο του SNSD Ζέλικα Σβιτζάνοβιτς, με την οποία και συζήτησαν ζητήματα της αμερικανικής πολιτικής, αλλά και την υποστήριξη του προέδρου Τραμπ προς το αναφερόμενο κόμμα.

Σύμφωνα με την άποψη του Τσάρλι Κούπτσαν που είναι υψηλόβαθμος συνεργάτης (Council of Foreign Relations) η Ρωσία με το πέρασμα του χρόνου έχει συμμαχήσει με την σερβική κοινότητα στην Βοσνία, καλλιεργώντας παράλληλα τις σχέσεις της, με την σερβική κυβέρνηση.

Του SNSD ηγείται ο Σέρβος εθνικιστής Μίλοραντ Ντόντικ, έχει συνεργαστεί στενά με το κυβερνών κόμμα στην Μόσχα (United Russia) του οποίου ηγείται ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της Ρωσικής Γερουσίας, Κονσταντίν Κοσάτσεφ.

Το σερβικό εθνικιστικό κόμμα, ήταν μεταξύ των βαλκανικών πολιτικών ομάδων, που υπέγραψαν συμφωνία στρατιωτικής ουδετερότητας με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, το 2016.

Μετά την αμφιλεγόμενη αυτή επίσκεψη του Λεβαντόφκσι στην Σερβία, ο πολιτικός της σερβικής αντιπολίτευσης Βουκ Γέρεμιτς τον κατηγόρησε ότι προσπαθεί να πωλήσει στους Σέρβους πολιτικούς, μία άμεση πρόσβαση στον πρόεδρο Τραμπ.

Από την πλευρά του, ο Λεβαντόφσκι έχει απορρίψει τους ισχυρισμούς αυτούς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments