Διεθνή

Ζάεφ: Το όνομα της “Μακεδονίας” δεν αλλάζει συμπληρώνεται

Ζάεφ: Το όνομα της “Μακεδονίας” δεν αλλάζει συμπληρώνεται
Ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, μίλησε στο κοινοβούλιο στην συνεδρίαση για τις συνταγματικές αλλαγές στα Σκόπια.

Ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, μιλώντας στο κοινοβούλιο στην συνεδρίαση για τις συνταγματικές αλλαγές που πρέπει να προηγηθούν για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, δήλωσε πως το όνομα της «Μακεδονίας» δεν αλλάζει αλλά συμπληρώνεται.

Με αυτόν τον τρόπο απάντησε στις δηλώσεις του βουλευτή του εθνικιστικού κόμματος VMRO Κρίστο Γιοβανόφσκι, που ζήτησε οι ηγέτες των δύο μεγαλύτερων κομμάτων στα Σκόπια να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσουν το μέλλον της χώρας.

Σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΜΙΑ, ο Ζάεφ είπε πως πάντοτε υπερασπιζόταν το διάλογο και την ανάγκη να βρεθούν λύσεις μέσω του διαλόγου.

Υπάρχουν μεγάλες διαιρέσεις στην «Μακεδονία» πρόσθεσε και ποτέ δεν μου πέρασε από το μυαλό να ασκήσω πίεση σε θεσμούς η σε δικαστήρια.

Όσον αφορά το ονοματολογικό και την συμφωνία με την Ελλάδα, δήλωσε πως  αποφάσισε να ζητήσει εξουσιοδότηση και να ρωτήσει το λαό.

Στη συνέχεια είπε: Οι πολίτες που αποφάσισαν ψήφισαν στο δημοψήφισμα, οι πολίτες που δεν αποφάσισαν, προτίμησαν να μείνουν στο σπίτι.

Η «Μακεδονία» πρέπει να πάρει τις επόμενες αποφάσεις της.

Οι δηλώσεις του Ζάεφ περί πιέσεων σε θεσμούς και δικαστήρια ερμηνεύονται ως απάντηση στις δηλώσεις του πρώην υπουργού του VMRO Μιλοσόσκι, ότι περίπου 15 βουλευτές του αντιπολιτευόμενου εθνικιστικού κόμματος, έχουν λάβει κλήση από το γραφείο του Ειδικού Εισαγγελέα για διαφορετικές υποθέσεις, μετά το δημοψήφισμα στα Σκόπια.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του VMRΟ Ιλία Ντίμοφσκι ισχυρίστηκε ότι μετά την πολύ μεγάλη αποχή που σημειώθηκε στο δημοψήφισμα που διεξήχθη στις 30 Σεπτεμβρίου, η παρούσα σύνθεση της Βουλής δεν νομιμοποιείται να αποφασίσει για την αλλαγή του Συντάγματος και επανέλαβε την αντίθεση του κόμματός του στη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία χαρακτήρισε ιδιαίτερα επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα των Σκοπίων.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, η συζήτηση στην Ολομέλεια μπορεί να διαρκέσει μέχρι δέκα ημέρες και θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία, η οποία θα αφορά αποκλειστικά το αν θα προχωρήσει η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος.

Για την έγκριση της πρότασης απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές), ώστε η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος να περάσει στα επόμενα στάδια (συζήτηση επί σχεδίων τροπολογιών και ψηφοφορία, δημόσια διαβούλευση, συζήτηση επί τελικών κειμένων τροπολογιών και ψηφοφορία).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments