Οικονομία

Αυξήσεις συντάξεων: Αυτοί είναι οι συνταξιούχοι που θα αυξηθεί η σύνταξή τους

Αυξήσεις συντάξεων: Αυτοί είναι οι συνταξιούχοι που θα αυξηθεί η σύνταξή τους
Αυξήσεις συντάξεων: Τουλάχιστον 620.000 συνταξιούχοι θα δουν τις απολαβές τους να αυξάνονται.

Αυξήσεις συντάξεων: Ευχάριστα είναι τα νέα για τουλάχιστον 620.000 συνταξιούχους οι οποίοι θα δουν τις συντάξιμες απολαβές τους να αυξάνονται από την 01/01/2019.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σκοπεύει να αξιοποιήσει θετικά τόσο το πλεόνασμα των 910 εκατομμυρίων ευρώ που προϋπολογίζονται στον ΕΦΚΑ για το 2019, όσο και τη συμφωνία με τους Θεσμούς για τη μη περικοπή των συντάξεων και τη μη χρήση του «κουμπαρά» του ΑΚΑΓΕ.

Σημειώνεται, ότι την εν λόγω εξέλιξη προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

«Δεν θα περικοπούν οι συντάξεις. Μάλιστα, 1.420.000 συντάξεις δεν θα μειωθούν και σε αυτές θα πρέπει να προστεθούν και 620.000 συντάξεις που θα αυξηθούν, με μέσον όρο συνολικής αύξησης περίπου 90 έως 96 ευρώ μηνιαίως σε βάθος πενταετίας», δήλωσε ο κ. Πετρόπουλος.

Αυξήσεις Συντάξεων: Οι κατηγορίες των συνταξιούχων που θα δουν αυξήσεις

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, βάσει των όσων προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου αναφορικά με τους ασφαλισμένους που κατέβαλαν ή καταβάλλουν εισφορές ανώτερες από τις προβλεπόμενες στο κοινό καθεστώς του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (δηλαδή πάνω από 20%) χορηγείται για κάθε μία επιπλέον μονάδα προσαύξηση 0,075%.

Υπό το πρίσμα αυτό ωφελημένοι βγαίνουν οι συνταξιούχοι των ακολούθων κατηγοριών:

  • Πρώην ΙΚΑ. Οι συνταξιούχοι που είχαν από 6.000 ημέρες ασφάλισης έως και 9.000 ημέρες ασφάλισης και ανήκαν στις ασφαλιστικές κλάσεις από 18-24.
  • Όσοι εργάζονταν σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και ασφαλίζονταν μεν στο ΙΚΑ, αλλά ο υπολογισμός της σύνταξής τους έγινε μέσω των δημοσιοϋπαλληλικών διατάξεων (έλαβαν δηλαδή τις συντάξεις τους με βάση τις αποδοχές του τελευταίου μήνα).
  • Συνταξιούχοι των πρώην ειδικών Ταμείων ΔΕΚΟ – Τραπεζών (ΤΑΠ – ΟΤΕ, ΟΑΠ – ΔΕΗ, ΤΣΠ – ΕΤΕ κλπ). Όλοι αυτοί, κατά την διάρκεια του ασφαλιστικού τους βίου κατέβαλαν εξαιρετικά αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές σε σχέση με το καθεστώς του ΙΚΑ.
  • Συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ – ΤΣΑ, πρώην αυτοκινητιστές που συνταξιοδοτήθηκαν με χρόνο ασφάλισης άνω των 35 ετών.

Ουσιαστικά ευεργετούνται επειδή ο νέος τρόπος υπολογισμού με βάση την Νόμο Κατρούγκαλου δίνει καλύτερες συντάξιμες αποδοχές από τον τρόπο του ΟΑΕΕ – ΤΣΑ.

  • Συνταξιούχοι που αποχώρησαν με διαδοχική ασφάλιση.

Πρόκειται για περιπτώσεις που είχαν τεράστιες περικοπές λόγω της διαδοχικής ασφάλισης, καθώς το κάθε Ταμείο έκανε διαφορετικό υπολογισμό της σύνταξής του με βάση το καθεστώς διαδοχικής ασφάλισης.

  • Συνταξιούχοι που λαμβάνουν πρόωρη / μειωμένη σύνταξη. Ουσιαστικά αναφερόμαστε σε όσους είδαν περικοπή από την κύρια σύνταξη άνω του 30%. Για να υπολογιστεί η μείωση στο προ του νόμου Κατρούγκαλου καθεστώς, υπήρχε ποινή της τάξης του 6% για κάθε έτος πριν από το όριο ηλικίας για πλήρη σύνταξη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments