Πολιτική

Ψήφος εμπιστοσύνης: Ξεκινά η συζήτηση στη Βουλή

Ψήφος εμπιστοσύνης: Ξεκινά η συζήτηση στη Βουλή
Ψήφος εμπιστοσύνης: Η συζήτηση για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ξεκίνησε στις 12:00.

Ψήφος εμπιστοσύνης: Η αναστάτωση που επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, μεταφέρεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, καθώς ξεκίνησε το μεσημέρι η συζήτηση για την επαναβεβαίωση της ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση που έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, η οποία θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, 16 Ιανουαρίου, και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η ονομαστική (φανερή) ψηφοφορία.

Αυτό αποφασίστηκε στη χθεσινή (14/1/19) έκτακτη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, στην οποία συζητήθηκαν όλα τα διαδικαστικά θέματα που αφορούν το κοινοβουλευτικό έργο του Σώματος αυτή την εβδομάδα.

Στις 12:00 το μεσημέρι σήμερα (15/1/19) Τρίτη άνοιξε η αυλαία της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής επί της προτάσεως του πρωθυπουργού για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ψήφος εμπιστοσύνης: Δείτε LIVE εικόνα από τη Βουλή

Η έναρξη της συζήτησης προσδιορίστηκε τελικά στις 12 το μεσημέρι αντί για τις 10 το πρωί, μετά από αίτημα του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνου Καμμένου, προκειμένου να έχει ολοκληρωθεί η τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Παράλληλα συμφωνήθηκε να αναβληθεί για την ερχόμενη Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου, η προγραμματισμένη για χθες συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, ώστε, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σώματος, Νίκος Βούτσης, «να γίνει καλύτερη προετοιμασία των Κοινοβουλευτικών Ομάδων για αυτήν την τόσο σημαντική διαδικασία που αφορά την ψήφο εμπιστοσύνης προς τη κυβέρνηση».

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία για την ψήφο εμπιστοσύνης, μετά από μία έντονη συζήτηση που έγινε, όπως είπε, διευκρινίστηκαν όλα τα δεδομένα και αποφασίστηκε ομόφωνα να γίνει σε τέσσερις κύκλους.

Η συζήτηση θα ανοίξει από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, θα συνεχιστεί με τους πολιτικούς αρχηγούς και θα κλείσει με αντίστοιχη σειρά, τα μεσάνυχτα της Τετάρτης. Κατά τη διήμερη συζήτηση, τον λόγο θα πάρουν κατά σειρά οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων, καθώς και βουλευτές με αναλογία 5 από τον ΣΥΡΙΖΑ, τρεις από τη ΝΔ και ένας από κάθε κόμμα.

Ψήφος εμπιστοσύνης: Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται

Σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος, η κυβέρνηση μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Η συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει δύο ημέρες μετά από την υποβολή της σχετικής πρότασης και δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της. Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να ξεκινήσει την Τρίτη και η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη.

Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για 48 ώρες, αν το ζητήσει η κυβέρνηση. Πρόταση εμπιστοσύνης δεν μπορεί να γίνει δεκτή, αν δεν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών.

Σύμφωνα με το άρθρο 141 του Κανονισμού, η κυβέρνηση μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής με γραπτή ή προφορική δήλωση του πρωθυπουργού στη Βουλή.

Στην περίπτωση αυτήν η πρόταση εμπιστοσύνης εγγράφεται σε ειδική ημερήσια διάταξη. Η συζήτηση αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της και τερματίζεται με ψηφοφορία, το αργότερο έως τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας από την έναρξη της.

Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης είναι πάντοτε ονομαστική και κατά τη διάρκεια αυτής ψηφίζουν και οι υπουργοί και υφυπουργοί, αν είναι μέλη της Βουλής.

Ο 151ος του Τσίπρα που «διαλύει» το Ποτάμι

Ο κ. Δανέλλης είναι λοιπόν ο 151ος βουλευτής που την ερχόμενη Τετάρτη (16/1/19) θα πει το «ναι» στην ψηφοφορία της Βουλής για το εάν στηρίζει την κυβέρνηση. Θυμίζουμε, ότι ο ίδιος είχε προαναγγείλει εδώ και αρκετό καιρό την στάση του.

Μάλιστα, σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για τη Συμφωνία των Πρεσπών στο Μέγαρο Μουσικής ο κ. Δανέλλης είχε εκθειάσει τον Αλέξη Τσίπρα μιλώντας με θερμά λόγια για το κόμμα εισπράττοντας θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων.

Όλα ξεκίνησαν από εκείνη την ημέρα, ενώ την αμέσως επόμενη ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης έκανε σαφές πως η υπομονή του εξαντλείται, ζητώντας άμεσα μια ξεκάθαρη απάντηση από τον βουλευτή του.

Θυμίζουμε, ότι η θέση του Ποταμιού για την ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση είναι αρνητική, ενώ σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών ο κάθε βουλευτής μπορεί να ψηφίσει κατά συνείδηση.

Η απάντηση αργούσε και ο Σταύρος Θεοδωράκης πίεζε ακόμα περισσότερο. Μάλιστα, έφτασε σε σημείο να προειδοποιήσει τον Σπύρο Δανέλλη ότι σε περίπτωση που στηρίξει την κυβέρνηση, το Ποτάμι ενδέχεται να επανεξετάσει τη θέση του σε σχέση με την Συμφωνία.

Έτσι, το Ποτάμι και ο Σταύρος Θεοδωράκης μπαίνει σε «δύσβατα και δύσκολα μονοπάτια», αφού κινδυνεύει να γίνει «Καμμένος». Τι σημαίνει αυτό; Nα μείνει χωρίς Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Πληροφοριακά, να αναφερθεί ότι εδώ και καιρό οι βουλευτές του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός έχουν πάρει… μεταγραφή, αφού έχουν δώσει τα χέρια με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι υποψήφιοι βουλευτές της ΝΔ στις επερχόμενες εκλογές, όποτε αυτές διεξαχθούν.

Θυμίζουμε, ότι το 2015 το Ποτάμι είχε έντεκα βουλευτές. Από αυτούς, τρεις έχουν ήδη φύγει προς τη ΝΔ και δύο προς το ΚΙΝΑΛ και το μέλλον του κόμματος πλέον φαίνεται δυσοίωνο.

Από την άλλη, όσο αναφορά το Σπύρο Δανέλλη, το μέλλον του όπως όλα δείχνουν θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments