Διεθνή

Εκλογές Τουρκία 2019: Ο Γιλντιρίμ παραιτείται από πρόεδρος της Βουλής – Θέτει υποψηφιότητα για δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης

Εκλογές Τουρκία 2019: Ο Γιλντιρίμ παραιτείται από πρόεδρος της Βουλής – Θέτει υποψηφιότητα για δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης
Εκλογές Τουρκία 2019: Ο Γιλντιρίμ θα είναι ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνη και Ανάπτυξη για δήμαρχος Κωνσταντινούπολης.

Εκλογές Τουρκία 2019:  Ο πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μπιναλί Γιλντιρίμ ανακοίνωσε σήμερα ότι παραιτείται από το πόστο του προκειμένου να θέσει υποψηφιότητα για δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης στις αυτοδιοικητικές εκλογές της Τουρκίας που θα διεξαχθούν στις 31 Μαρτίου.

«Σήμερα, αποχωρώ από το πόστο του προέδρου της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας», δήλωσε ο Γιλντιρίμ, απευθυνόμενος στους βουλευτές.

Ο Γιλντιρίμ θα είναι ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνη και Ανάπτυξη (AKP) για δήμαρχος Κωνσταντινούπολης.

Ο αντιπρόεδρος της βουλής Τσελάλ Αντάν θα αναλάβει προσωρινά καθήκοντα προέδρου και το κοινοβούλιο αναμένεται να εκλέξει στις 24 Φεβρουαρίου νέο πρόεδρο του Σώματος. Η παραίτηση Γιλντιρίμ τίθεται από τα μεσάνυχτα σε ισχύ. Με βάση το Σύνταγμα της χώρας, η εκλογή νέου προέδρου της βουλής διεξάγεται με μυστική ψηφοφορία.

Το εθνικιστικό κόμμα MHP έχει ανακοινώσει ότι θα στηρίξει την υποψηφιότητα Γιλντιρίμ για τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης.

Μπιναλί Γιλντιρίμ

O Μπιναλί Γιλντιρίμ (Binali Yıldırım, 20 Δεκεμβρίου 1955) είναι Τούρκος πολιτικός, ο 27ος και τελευταίος πρωθυπουργός της Τουρκίας και ηγέτης του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) από το Μάιο του 2016.

Είχε θητεύσει ως υπουργός μεταφορών, ναυτιλίας και επικοινωνίας σχεδόν συνεχόμενα από το 2002 μέχρι το 2013 και από το 2015 μέχρι το 2016. Στο ενδιάμεσο ήταν σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μετά την παραίτηση του Αχμέτ Νταβούτογλου ως αρχηγός του κόμματος, μετά από ρήξη των σχέσεών του με τον πρόεδρο Ερντογάν στις 5 Μαΐου 2016, ανακοινώθηκε από την εκτελεστική επιτροπή του ΑΚΡ ότι ο επόμενος αρχηγός του κόμματος θα ήταν ο Γιλντιρίμ, και εξελέγη χωρίς αντίπαλο στο δεύτερο συνέδριο του κόμματος στις 22 Μαΐου 2016.

Σχημάτισε την 65η κυβέρνηση της χώρας, και έγινε πρωθυπουργός τις 24 Μαΐου 2016.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments