Διεθνή

Βόρεια Μακεδονία: Τρεις οι υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές στη χώρα

Βόρεια Μακεδονία: Τρεις οι υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές στη χώρα
Τρεις θα είναι συνολικά οι υποψήφιοι στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στην Βόρεια Μακεδονία, που θα διεξαχθούν στις 21 Απριλίου (α΄ γύρος) και 5 Μαΐου (β΄ γύρος).

Τρεις θα είναι συνολικά οι υποψήφιοι στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στην Βόρεια Μακεδονία, που θα διεξαχθούν στις 21 Απριλίου (α΄ γύρος) και 5 Μαΐου (β΄ γύρος).

Πρόκειται για τους Στέβο Πεντάροφσκι, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα και Μπλέριμ Ρέκα.

Ο 56χρονος Στέβο Πεντάροφσκι, ο οποίος είναι ο εθνικός συντονιστής της Βόρειας Μακεδονίας για το ΝΑΤΟ, θα είναι ο κοινός υποψήφιος των δύο μεγαλύτερων κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM) της οποίας ηγείται ο Ζόραν Ζάεφ και του αλβανικού DUI του οποίου ηγείται ο Αλί Αχμέτι.

Η 65χρονη Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, καθηγήτρια συνταγματικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο των Σκοπίων, θα είναι η υποψήφια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, του οποίου ηγείται ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Ο τρίτος υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, Μπλέριμ Ρέκα, καθηγητής του Πανεπιστημίου στο Τέτοβο, υποστηρίζεται από δύο αντιπολιτευόμενα αλβανικά κόμματα το «BESA» και την «Συμμαχία για τους Αλβανούς».

Την υποψηφιότητα των τριών αυτών επικύρωσε σήμερα η Εθνική Εκλογική Επιτροπή της Βόρειας Μακεδονίας.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών θα αναμετρηθούν ο Στέβο Πεντάροφσκι και η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, καθώς ο Μπλέριμ Ρέκα έχει μικρές πιθανότητες να προκριθεί στον δεύτερο γύρο.

Ο νικητής των εκλογών θα διαδεχθεί στο ύπατο πολιτικό αξίωμα της χώρας τον Γκιόργκι Ιβάνοφ, η θητεία του οποίου ολοκληρώνεται στις 12 Μαΐου.

Η θητεία του προέδρου της χώρας διαρκεί πέντε χρόνια.

Οι εξουσίες του προέδρου της χώρας, σύμφωνα με το Σύνταγμα, είναι περιορισμένες και σχετίζονται με ορισμένα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.

Βόρεια Μακεδονία: Μετονομασία πρακτορείου ειδήσεων, ταχυδρομείων και εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας

Το υπουργικό συμβούλιο της Βόρειας Μακεδονίας αποφάσισε την μετονομασία του εθνικού πρακτορείου ειδήσεων, των ταχυδρομείων και της εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Βάσει των αποφάσεων του υπουργικού συμβουλίου, το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας, από «Μακεδονικό Ειδησεογραφικό Πρακτορείο» που είναι η σημερινή του ονομασία, μετονομάζεται σε «Μιντιακό Ειδησεογραφικό Πρακτορείο».

Η δημόσια εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, από «Σταθμοί Ηλεκτροπαραγωγής της Μακεδονίας» μετονομάζεται σε «Σταθμοί Ηλεκτροπαραγωγής της Βόρειας Μακεδονίας» , ενώ το νέο όνομα των ταχυδρομικών υπηρεσιών, από «Μακεδονικά Ταχυδρομεία» που είναι σήμερα μετατρέπεται σε «Ταχυδρομεία της Βόρειας Μακεδονίας».

Ζάεφ: Η Ελλάδα ας μας πει αν μιλούν “μακεδονικά” στο έδαφός της

Σε νέες αναφορές περί “μακεδονικής γλώσσας” προχώρησε ο πρωθυπουργός της “Βόρειας Μακεδονίας”, Ζόραν Ζάεφ.

Αναλυτικότερα, σε κείμενο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του πρακτορείου ειδήσεων MIA, ο Ζάεφ τόνισε για ακόμη μία φορά πως με τη Συμφωνία των Πρεσπών η Ελλάδα αναγνώρισε την ύπαρξη «μακεδονικής γλώσσας» στα Σκόπια.

«Η Συμφωνία είναι ξεκάθαρη και μπορεί να εξηγηθεί πολύ εύκολα, αν υπάρχει κλίμα αμοιβαίας φιλίας μεταξύ των δύο χωρών. Το πρώτο γεγονός είναι ότι η «μακεδονική γλώσσα» έχει γίνει αποδεκτή στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Την ίδια στιγμή, αποτελεί ένα επιστημονικά αποδεδειγμένο γεγονός ότι ανήκει στις σλαβικές γλώσσες.

Φωτογραφία Eurokinissi


Η «μακεδονική» γλώσσα είναι η γλώσσα που μιλούν οι κάτοικοι της Βόρειας Μακεδονίας και της διασποράς της χώρας στο εξωτερικό. Είναι εντελώς ξεκομμένη από την ελληνική πολιτιστική κουλτούρα και τα έθιμα της», είπε χαρακτηριστικά ο Ζόραν Ζάεφ.

Σε ερώτηση αν στην Ελλάδα είναι πρόβλημα να δηλώνεται ότι υπάρχουν άνθρωποι που ομιλούν τη «μακεδονική γλώσσα», ο πρωθυπουργός των Σκοπίων απέφυγε να απαντήσει, καλώντας ουσιαστικά την Ελλάδα να απαντήσει επί του θέματος.

«Είναι δικαίωμα της Ελλάδας, εκείνοι θα πρέπει να το σχολιάσουν. Με την απροσεξία μας μπορούμε να προκαλέσουμε άβολες καταστάσεις, καθώς η Συμφωνία είναι καθαρή και ακριβής. Εμείς οι πολιτικοί πρέπει να την εφαρμόσουμε πρώτα, για να την εφαρμόσουν έπειτα και οι πολίτες των χωρών μας, οπότε αφήνω την Ελλάδα να απαντήσει επί του θέματος, έχουν τον δικό τους τρόπο να διευθετούν τα θέματα, το σεβόμαστε αυτό, είναι στρατηγικοί μας εταίροι», συμπλήρωσε ο Ζόραν Ζάεφ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments