Διεθνή

Τραμπ: Καταφέρεται εναντίον των Ευρωπαίων για το θέμα των τζιχαντιστών κρατουμένων στη Συρία

Τραμπ: Καταφέρεται εναντίον των Ευρωπαίων για το θέμα των τζιχαντιστών κρατουμένων στη Συρία
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ καταφέρθηκε σήμερα εναντίον των Ευρωπαίων συμμάχων του.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ καταφέρθηκε σήμερα εναντίον των Ευρωπαίων συμμάχων του, καθώς, όπως είπε, «αρνούνται» να επαναπατρίσουν τους υπηκόους τους που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των μαχών με τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία. «Αποφάσεις λαμβάνονται σχετικά με την τύχη που πρέπει να επιφυλάξουμε σε αυτούς τους επικίνδυνους κρατούμενους. Οι ευρωπαϊκές χώρες δεν βοηθούν καθόλου, παρά το γεγονός ότι όλο αυτό έγινε σε μεγάλο βαθμό προς όφελός τους. Αρνούνται να πάρουν πίσω τους κρατούμενους που προέρχονται από τις χώρες τους. Όχι καλό!» έγραψε ο Τραμπ σε μήνυμά του στο Twitter.

Σύμφωνα με τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο, «1.800 κρατούμενοι του ISIS κρατήθηκαν όμηροι στις τελικές μάχες μας για την καταστροφή, σε ποσοστό 100%, του Χαλιφάτου στη Συρία». Οι κρατούμενοι παραμένουν σε στρατόπεδα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, των οποίων ηγούνται οι Κούρδοι κι αποτελούν τον βασικό σύμμαχο του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ που μάχεται εναντίον των τζιχαντιστών. Κούρδοι αξιωματούχοι προειδοποιούν εδώ και μήνες ότι τα στρατόπεδα είναι υπερπλήρη και είναι δύσκολο να λειτουργήσουν, την ώρα που πολλοί από τους κρατουμένους συνεχίζουν να διατυπώνουν εξτρεμιστικές ιδέες και παραμένουν απειλή.

Τραμπ: Η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ θα ωφελήσει τις ΗΠΑ

Την επικύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ ζητά ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σε επιστολή που έστειλε χθες Δευτέρα στην αμερικανική Γερουσία. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας επικύρωσης του πρωτοκόλλου από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών θα επιτρέψει στη Βόρεια Μακεδονία να γίνει -και επίσημα- το 30ό μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Στην επιστολή του, ο Αμερικανός πρόεδρος σημειώνει πως για την καλύτερη ενημέρωση της Γερουσίας διαβιβάστηκε επίσης μια επισκόπηση του Πρωτοκόλλου από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ υπενθυμίζει τις κεντρικές επισημάνσεις που συμπεριλαμβάνονται στη συνοδευτική έκθεση του πρωτοκόλλου ένταξης που παρέλαβε το Κογκρέσο την 27η Μαρτίου.

«Όπως εξηγείται περαιτέρω στην έκθεση για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, που διαβιβάστηκε στο Κογκρέσο την 27η Μαρτίου 2019, η Βόρεια Μακεδονία είναι ένας σταθερός εταίρος ασφαλείας των ΗΠΑ και η ένταξή της στο ΝΑΤΟ θα ωφελήσει άμεσα τα στρατηγικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών [της Αμερικής] και της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Οι 29 χώρες του ΝΑΤΟ και η Βόρεια Μακεδονία υπέγραψαν τον Φεβρουάριο το πρωτόκολλο της ένταξης της χώρας στο Σύμφωνο στις Βρυξέλλες. Μέχρι όμως την ολοκλήρωση της διαδικασίας επικύρωσης από τα εθνικά κοινοβούλια, η Βόρεια Μακεδονία θα αρχίσει να συμμετέχει στα θεσμικά όργανα της Συμμαχίας ως προσκεκλημένη χώρα.

Τα ζητήματα ασφαλείας στο επίκεντρο επικοινωνίας Τραμπ-Ερντογάν

Έμφαση στα ανοιχτά ζητήματα ασφαλείας που απασχολούν τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις έδωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον Τούρκο ομόλογο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, οι δύο ηγέτες συζήτησαν «την πρόοδο των διαπραγματεύσεων για την αντιμετώπιση των αντίστοιχων ανησυχιών για την ασφάλεια στη βόρεια Συρία και την προγραμματισμένη αγορά του [σ.σ. ρωσικής κατασκευής] συστήματος πυραυλικής άμυνας S-400 από την Τουρκία».

Επιπλέον, η ανακοίνωση αναφέρει ότι συζητήθηκαν διάφορα διμερή θέματα, καθώς και η επιθυμία των δύο πλευρών για την αύξηση των εμπορικών ανταλλαγών, ενώ ο πρόεδρος Ερντογάν εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για την επίθεση σε συναγωγή στο Σαν Ντιέγκο. Σε αντίθεση με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, στην ενημέρωση του Λευκού Οίκου δεν περιέχεται καμία αναφορά σε «κοινή ομάδα εργασίας» για να ξεπεραστούν οι διαφωνίες ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Άγκυρα για το θέμα του συστήματος S-400.

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, ερωτηθείς από το πρακτορείο ειδήσεων Reuters αν ο πρόεδρος Τραμπ έθεσε το συγκεκριμένο θέμα στον κ. Ερντογάν, απάντησε ότι η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει να εκφράζει με σαφήνεια και συνέπεια τις σοβαρές της ανησυχίες στο υψηλότερο πολιτικά επίπεδο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments