Διεθνή

Γαλλία για κυπριακή ΑΟΖ: Kαλεί την Τουρκία να αποφύγει τις προκλήσεις

Γαλλία για κυπριακή ΑΟΖ: Kαλεί την Τουρκία να αποφύγει τις προκλήσεις
Γαλλία για κυπριακή ΑΟΖ: Η Γαλλία κάλεσε την Άγκυρα να αποφύγει τις προκλητικές ενέργειες και επανέλαβε την στήριξή της στην κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Γαλλία για κυπριακή ΑΟΖ: Η Γαλλία κάλεσε την Άγκυρα να αποφύγει τις προκλητικές ενέργειες και επανέλαβε την στήριξή της στην κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε ανακοινωθέν που εξέδωσε το γαλλικό ΥΠΕΞ, με αφορμή την επίσκεψη αύριο στο Παρίσι του ΥΠΕΞ Νίκου Χριστοδουλίδη, αναφέρεται ότι την στιγμή που η Τουρκία ανακοινώνει ότι πρόκειται να πραγματοποιήσει δραστηριότητες γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο, μέρος της οποίας καλύπτει την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Γαλλία επαναλαμβάνει την αδιάκοπη δέσμευσή της για τον σεβασμό του διεθνούς ναυτικού δικαίου και της κυριαρχίας της Κύπρου.

Η Γαλλία, αναφέρεται, παροτρύνει τις τουρκικές αρχές να αποφύγουν τη διεξαγωγή προκλητικών ενεργειών, σαφώς αντίθετων προς το διεθνές δίκαιο, οι οποίες μπορούν να αυξήσουν μόνο τις εντάσεις σε μια περιοχή που χρειάζεται σταθερότητα. Σημειώνει ακόμη πως η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να βασιστεί στην αλληλεγγύη και την υποστήριξη της Γαλλίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως εκφράστηκε από την Ύπατη Εκπρόσωπό της Φεντερίκα Μογκερίνι. Στο ανακοινωθέν προστίθεται πως αύριο ο Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν και η Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων θα συναντηθούν με τον ΥΠΕΞ Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στο Παρίσι.

Άγκυρα για κυπριακή ΑΟΖ: Οι θέσεις των ΗΠΑ είναι εκτός πραγματικότητας

Ανακοίνωση σε σκληρό ύφος εξέδωσε η Τουρκία, με την οποία απαντά στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ που την καλεί να ακυρώσει την απόφασή της για την πραγματοποίηση γεωτρήσεων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Τουρκία στέλνει μήνυμα στις Ηνωμένες Πολιτείες πως θα συνεχίσει τις υποθαλάσσιες έρευνες και τις γεωτρήσεις ανοιχτά της Κύπρου, σημειώνοντας πως «τα γεωτρύπανά μας θα συνεχίσουν να ερευνούν στην ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα μας».

Μάλιστα, η Άγκυρα υποστηρίζει πως οι αμερικανικές θέσεις είναι εκτός πραγματικότητας, ενώ αναφέρει, μεταξύ άλλων πως «δεν είναι αποδεκτό τρίτα μέρη να προσπαθούν να καθορίσουν τα θαλάσσια σύνορα, αντικαθιστώντας τις αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων». Η Άγκυρα αναφέρει δε πως με την στάση της προασπίζεται τα δικαιώματα των Τουρκοκύπριων, καταγγέλλοντας εκ νέου πως ο πληθυσμός των κατεχόμενων δεν λαμβάνεται υπόψη από την Λευκωσία.

Η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρμτεντ

Νωρίτερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε την Τουρκία να ακυρώσει την απόφασή της για την πραγματοποίηση γεωτρήσεων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθιά για τις εξαγγελθείσες προθέσεις της Τουρκίας σχετικά με την έναρξη υπεράκτιων γεωτρήσεων σε μια περιοχή την οποία έχει οροθετήσει η Κυπριακή Δημοκρατία ως την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Αυτό το βήμα είναι πολύ προκλητικό και εγείρει τον κίνδυνο να αυξηθεί η ένταση στην περιοχή.

Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις δραστηριότητες και ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση», σημειώνεται στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments