Κόσμος

ΗΠΑ: 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια από το Πεντάγωνο για το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό

ΗΠΑ: 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια από το Πεντάγωνο για το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό
ΗΠΑ: «Τα κονδύλια αυτά αντλήθηκαν από διάφορες πηγές, από την εξοικονόμηση δαπανών, τις προγραμματικές αλλαγές, τις αναθεωρημένες κοστολογήσεις και δεν θα επηρεάσουν την ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων» δήλωσε ο υπουργού Άμυνας Πάτρικ Σάναχαν

Ο ασκών χρέη υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Πάτρικ Σάναχαν ενέκρινε το ποσό του 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων για την ανέγερση τμήματος του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό μήκους 128 χιλιομέτρων. Όπως επισημαίνεται ένα μέρος του πόσου 600 εκατομμυρίων δολαρίων προορίζονταν για την υποστήριξη των δυνάμεων ασφαλείας στο Αφγανιστάν.

Ο Σάναχαν δήλωσε ότι «τα κονδύλια αυτά αντλήθηκαν από διάφορες πηγές, από την εξοικονόμηση δαπανών, τις προγραμματικές αλλαγές, τις αναθεωρημένες κοστολογήσεις και δεν θα επηρεάσουν την ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων». Αμερικανός αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομασθεί δήλωσε ότι η τελευταία μεταφορά χρημάτων θα περιλαμβάνει κονδύλια ύψους 604 εκατομμυρίων δολαρίων που προορίζονταν για τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας οι οποίες μάχονται για να προστατέψουν την χώρα από τους Ταλιμπάν.

ΗΠΑ: Ακόμη 300 στρατιώτες στέλνει το Πεντάγωνο στα σύνορα με το Μεξικό

Το Πεντάγωνο έστειλε ακόμη 300 στρατιώτες στα σύνορα με το Μεξικό, συμπεριλαμβανομένων και σχεδόν 100 μαγείρων οι οποίοι θα αναλάβουν να μοιράζουν γεύματα, σπάζοντας την πολιτική που ακολουθούσε μέχρι τώρα και ήθελε να αποφεύγεται η επαφή των στρατιωτικών με τους μετανάστες. Στις αρχές του μήνα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε ανακοινώσει ότι θα πρέπει να κινητοποιήσει περισσότερους στρατιώτες στα σύνορα, αφού άκουσε διάφορες ιστορίες για μετανάστες που περνούν τα σύνορα, κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης του Ρεπουμπλικανικού κόμματος για τη συγκέντρωση χρημάτων ενόψει της προεκλογικής εκστρατείας για τις εκλογές του 2020.

Το υπουργείο Άμυνας είχε διαβεβαιώσει προηγουμένως ότι δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο με βάση το οποίο οι στρατιώτες θα έρχονται σε επαφή με τους μετανάστες, στο πλαίσιο της βοήθειας που παρέχουν στη συνοριοφυλακή. Εκτός από τους μάγειρες, το Πεντάγωνο θα στείλει επίσης 160 οδηγούς και 20 δικηγόρους, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τσάρλι Σάμερς. Κάποιοι από τους στρατιώτες μας θα μοιράζουν τα γεύματα, επομένως θα έρχονται σε επαφή με τους μετανάστες”, είπε, παραδεχόμενος ότι πρόκειται για μια “αλλαγή στην τρέχουσα πολιτική” του υπουργείου.

Με βάση έναν ομοσπονδιακό νόμο της δεκαετίας του 1870 απαγορεύεται να χρησιμοποιούνται οι ένοπλες δυνάμεις για την επιβολή του νόμου στο αμερικανικό έδαφος, εκτός και αν υπάρχει έγκριση από το Κογκρέσο. Ο στρατός μπορεί όμως να παράσχει υποστήριξη στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου και περιστασιακά το κάνει εδώ και περίπου 40 χρόνια.

Περισσότερα
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Δείτε την πολιτική μας κάνοντας κλικ εδώ.
Αποδέχομαι