Διεθνή

Ισραήλ: Το Ιράν πιθανόν να μας επιτεθεί αν κλιμακωθεί η ένταση με τις ΗΠΑ

Ισραήλ: Το Ιράν πιθανόν να μας επιτεθεί αν κλιμακωθεί η ένταση με τις ΗΠΑ
Το Ισραήλ, μέσω του υπουργού Ενέργειας του, εξέφρασε τους φόβους του περί επίθεσης από το Ιράν, σε περίπτωση που κλιμακωθεί η ένταση με τις ΗΠΑ.

Για το ενδεχόμενο επίθεσης στο Ισραήλ από τους Ιρανούς προειδοποίησε ο υπουργός Ενέργειας της ισραηλινής κυβέρνησης, Γιούβαλ Στάινιτς. Όπως βέβαια τόνισε αυτό ενδέχεται να συμβεί μόνο εάν κλιμακωθεί η σύγκρουση ανάμεσα στην Τεχεράνη και την Ουάσινγκτον. Οι ΗΠΑ έχουν εντείνει  την οικονομική και στρατιωτική πίεση τους προς το Ιράν. Μάλιστα ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε την Πέμπτη την ιρανική κυβέρνηση να τον διαβεβαιώσει για την εγκατάλειψη του πυρηνικού προγράμματος της χώρας. Παράλληλα, ο Αμερικανός ηγέτης τόνισε ότι δεν αποκλείεται να συμβεί μέχρι και ένοπλη αντιπαράθεση.

Η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου στηρίζει τη σκληρή στάση του Τραμπ. Εξάλλου, οι σχέσεις της χώρας με το Ίραν δεν είναι σε ιδιαίτερα καλό επίπεδο. Ωστόσο,  η ισραηλινή κυβέρνηση εμφανίζεται επιφυλακτική ως προς την κλιμακούμενη ένταση. Σε μια σπάνια δήλωση ο ισραηλινός υπουργός Ενέργειας Γιούβαλ Στάινιτς τόνισε ότι στον Κόλπο «αυξάνεται η ένταση».

Αν υπάρξει έκρηξη ανάμεσα στο Ιράν και στις ΗΠΑ, ανάμεσα στο Ιράν και στους γείτονές του, δεν αποκλείω ότι θα ενεργοποιήσουν την Χεζμπολάχ και τον Ισλαμικό Τζιχάντ από την Γάζα ή ακόμη ότι θα επιχειρήσουν να εξαπολύσουν πυραύλους από το Ιράν προς το Κράτος του Ισραήλ”, ανέφερε στο ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Ynet TV ο Στάινιτς, ο οποίος είναι μέλος του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας του Ισραήλ.

Ουδέν σχόλιο από τον ισραηλινό στρατό

Η Χεζμπολάχ και ο Ισλαμικός Τζιχάντ είναι ένοπλες οργανώσεις που χρηματοδοτούνται από το Ιράν. Η δράση τους γίνεται στα σύνορα του Ισραήλ–η πρώτη είναι ενεργή στη Συρία και στον Λίβανο και η δεύτερη στα παλαιστινιακά εδάφη. Από τη μεριά του, ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε να σχολιάσει ερωτηθείς αν κάνει προετοιμασίες ενάντια σε πιθανές απειλές που συνδέονται με την κόντρα Ιράν-ΗΠΑ.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments