Πολιτική

Αλλαγές στον ποινικό κώδικα: Παραμένει κακούργημα ο βιασμός

Αλλαγές στον ποινικό κώδικα: Παραμένει κακούργημα ο βιασμός
Παρά τις αλλαγές που έγιναν στον ποινικό κώδικα, ο βιασμός θα παραμείνει κακούργημα.

Οι αλλαγές στον ποινικό κώδικα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον τις τελευταίες μέρες. Ειδικότερα το άρθρο που μιλούσε για τον βιασμό. Για την ακρίβεια υπήρχε ένα μικρό παραθυράκι το οποίο μπορούσε να μετατρέψει την πράξη του βιασμού από κακούργημα σε πλημμέλημα. Αυτό προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και ανάγκασε την κυβέρνηση να προχωρήσει νομοτεχνικές βελτιώσεις.

Αυτό είχε αποκαλύψει ο υπουργός δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου. Το μέλος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχε τονίσει στην ολομέλεια της Βουλής: «Δεν ισχύει ότι ο βιασμός γίνεται πλημμέλημα. Διατηρείται κακούργημα για τις περισσότερες περιπτώσεις. Το γεγονός ότι στην παράγραφο 5 προβλέφθηκε ποινή φυλάκισης 3 έως 5 έτη φαίνεται ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την κοινή γνώμη.

Επειδή όμως δεν μπορεί αυτό το Υπουργείο και αυτή η κυβέρνηση που έχουν νομοθετήσει τόσα πολλά για τα δικαιώματα να εμφανίζεται ότι υπερασπίζεται βιαστές, σε συνεννόηση με τα μέλη των Νομοπαρασκευαστικών Επιτροπών, θα κάνουμε μία νομοτεχνική βελτίωση και θα διαγραφεί η παράγραφος 5 προκειμένου να υπάρξει σωστή εξισορρόπηση», ήταν τα λόγια του.

Παραμένει κακούργημα ο βιασμός

Τελικά, ο υπουργός Δικαιοσύνης άλλαξε στάση και έφερε στη Βουλή νομοτεχνική βελτίωση: το επίμαχο άρθρο, παράγραφος 5, του άρθρου 336, αντικαθίσταται με τη φράση ότι «όποιος επιχειρεί γενετήσια πράξη χωρίς τη συναίνεση του παθόντος τιμωρείται με ποινή κάθειρξης έως 10 έτη».

Πλέον γίνεται ξεκάθαρο ότι πρόκειται για κακούργημα και ότι  απαλείφεται η πρόβλεψη ποινής από 3 έως 5 έτη και το κλειδί στην υπόθεση είναι η λέξη «συναίνεση», που προστίθεται στην παράγραφο του συγκεκριμένου άρθρου.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments