Πολιτισμός

Jim Morrison: Ο “καταραμένος” ποιητής της Ροκ

Jim Morrison: Ο “καταραμένος” ποιητής της Ροκ
Jim Morrison: Μια μέρα σαν τη σημερινή, ο frontman των Doors έκανε το ταξίδι το οποίο επεδίωκε σε όλη του τη ζωή.

Jim Morrison: Στη Ροκ μουσική έχουν περάσει δεκάδες επιδραστικοί καλλιτέχνες. Ένας από τους πιο ιδιαίτερους ήταν ο τραγουδιστής και στιχουργός των Doors. Γεννήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου του 1943 στην Μελβούρνης της Φλόριντα, από γονείς με Ιρλανδικές ρίζες. Ο πατέρας του ήταν ναύαρχος κάτι που θα δημιουργούσε πολλά προβλήματα στο μέλλον. Αρχικά αναγκαζόταν να μετακομίζει συχνά με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολο να κάνει πολλούς φίλους.

Ο Jim Morrison δεν ένιωσε ποτέ ιδιαίτερα κοντά στην οικογένεια του. Σε μια από τις οικογενειακές εκδρομές έγινε ένα περιστατικό που σημάδεψε τον μικρό Jim σε όλη του τη ζωή. Πολλά χρόνια αργότερα ο ιδιόρρυθμος καλλιτέχνης αποκάλυψε τι είχε δει σε εκείνη την εκδρομή στο Νέο Μεξικό. “Είναι η πρώτη φορά που ανακάλυψα τον θάνατο… εγώ, η μητέρα μου, ο πατέρας μου, ο παππούς μου και η γιαγιά μου διασχίζαμε την έρημο την αυγή. Ένα φορτηγό γεμάτο Ινδιάνους είχε μάλλον χτυπήσει ένα άλλο αυτοκίνητο ή κάτι τέτοιο, υπήρχαν Ινδιάνοι σκορπισμένοι παντού στην εθνική οδό, αιμορραγώντας μέχρι θανάτου.

Ήμουν μικρός τότε, οπότε έπρεπε να μείνω στο αυτοκίνητο όσο ο πατέρας μου και ο παππούς μου βγήκαν να δουν τι γινόταν. Δεν μπορούσα να δω τίποτα. Το μόνο που είδα ήταν παράξενη κόκκινη μπογιά και ανθρώπους πεσμένους ολόγυρα, αλλά ήξερα πως κάτι συνέβαινε, γιατί μπορούσα να νιώσω τις δονήσεις των ανθρώπων γύρω μου, και έτσι ξαφνικά συνειδητοποίησα πως ούτε εκείνοι μπορούσαν να καταλάβουν τι συνέβαινε. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ένιωσα πραγματικό φόβο… και πιστεύω πως εκείνη τη στιγμή οι ψυχές εκείνων των νεκρών ινδιάνων — ίσως μια ή δύο απ’ αυτές — έτρεχαν έξαλλες εδώ και κει, και μπήκαν στην ψυχή μου, και εγώ ήμουν σαν σφουγγάρι, έτοιμος να κάτσω εκεί και να τις απορροφήσω.”, ήταν τα λόγια του. Βέβαια ποτέ δεν διαλευκάνθηκε αν αυτό το περιστατικό έγινε στην πραγματικότητα ή ήταν προϊόν της φαντασίας του Morrrison. Σε κάθε περίπτωση ο Morrison από τότε έδειξε μια μεγάλη αγάπη στους Ινδιάνους. Μάλιστα, κάνει μαι μικρή αναφορά στο τραγούδι “Peace Frog” που έγραψε μερικά χρόνια αργότερα. “”Ινδιάνοι σκορπισμένοι στον αυτοκινητόδρομο της αυγής αιμορραγούν. Φαντάσματα βρίθουν το εύθραυστο σαν τσόφλι μυαλό του μικρού παιδιού”.

Jim Morrison: Η σχολή σκηνοθεσίας και η γνωριμία με τον Rey Manzarek

Αφού άλλαξε πολλά Πανεπιστήμια ο Morrison αποφάσισε ότι οι τέχνες είναι αυτό που θέλει να κάνει στη ζωή του. Φοίτησε στο UCLA και μάλιστα σκηνοθέτησε δυο ταινίες μικρού μήκους. Οι καθηγητές του στην συντηρητική Αμερική βρήκαν τα φιλμ του αλλόκοτα και τον παρότρυναν να ασχοληθεί με κάτι άλλο. Το μόνο καλό που βγήκε από αυτή την ιστορία ήταν η γνωριμία του με τον μετέπειτα αδερφικό του φίλο Rey Manzarek.

Τον Ιούλιο του 1965 συνάντησε και πάλι τον Rey και του αποκάλυψε ότι έχει γράψει πολλά ποιήματα και τραγούδια. Εκείνος του ζήτησε να δει ένα δείγμα και έμεινε μαγεμένος από το αποτέλεσμα. Εκείνη τη στιγμή του προτείνει να κάνουν συγκρότημα και μετά από αρκετή κουβέντα καταλήγουν στο όνομα “The Doors“. Η μπάντα θα πλαισιωθεί από τους Robbie Krieger και John Densmore. Το υλικό που είχε ο Morrison ήταν αρκετό για να ξεκινήσουν άμεσα να κάνουν ζωντανές εμφανίσεις. Αρχικά ο Morrison δεν ένιωθε άνετα και τραγουδούσε γυρισμένος πλάτη στο κοινό. Όταν τελικά απελευθερώθηκε έδωσε στον κόσμο έναν χαρισματικό frotman.

Σε μια από τις εμφανίσεις τους, ένα άνθρωπος της δισκογραφικής εταιρίας “Electra” τους προσφέρει συμβόλαιο και όλα παίρνουν το δρόμο τους. Θα κυκλοφορήσουν μαζί έξι άλμπουμ. Μετά το θάνατο του Morrison οι Doors κυκλοφόρησαν άλλες τρεις δισκογραφικές δουλειές.

Η πολυτάραχη ζωή και η απόσυρση του στο Παρίσι

Μπορεί επίσημα ο Jim Morrison να ήταν ζευγάρι με την Pamela Courson, αλλά δεν ήταν ιδιαίτερα πιστός. Αντίθετα είχε πολλές παράλληλες σχέσεις με άλλες γυναίκες. Κάποιες από αυτές ισχυρίστηκαν ότι είχαν στην κοιλιά τους το παιδί του γνωστού τραγουδιστή. Βέβαια κάτι τέτοιο δεν αποδείχθηκε ποτέ. Μετά από χρόνια χρήση ναρκωτικών και ποτού, ο Morrison είχε αλλάξει. Η εικόνα του αδύνατου και όμορφου νέου είχε δώσει τη θέση της σε έναν διαφορετικό Morrison, σαν να είχε παρατήσει εντελώς τον εαυτό του.

Τελικά, παίρνει την απόφαση να αφήσει τους Doors και να αποσυρθεί στο Παρίσι προκειμένου να βρει τον εαυτό του. Η πόλη του φωτός έμελλε να είναι και η τελευταία του κατοικία. Στις 3 Ιουλίου του 1971 άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία μόλις 27 ετών. Τα επίσημα αίτια του θανάτου του ήταν ανακοπή καρδιάς. Προφανώς από την χρόνια χρήση ναρκωτικών ουσιών. Κηδεύτηκε και θάφτηκε στο Παρίσι με τον τάφο του να είναι μέχρι και σήμερα τόπος λατρείας για τους θαυμαστές του. Εκείνη τη μέρα γράφτηκε ο επίλογος στη ζωή ενός ανθρώπου που φλέρταρε με το θάνατο στα 27 χρόνια που πάτησε σε αυτή τη γη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments