Οικονομία

ΔΝΤ: Εκτός κούρσας για τη διαδοχή της Λαγκάρντ η Νάντια Καλβίνο

ΔΝΤ: Εκτός κούρσας για τη διαδοχή της Λαγκάρντ η Νάντια Καλβίνο
ΔΝΤ: Τέλος και η Καλβίνο, τρεις πλέον οι υποψήφιοι για την κορυφαία θέση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Την Πέμπτη είχε αποσυρθεί και ο Σεντένο

ΔΝΤ: Η Ισπανίδα υπουργός Οικονομίας Νάντια Καλβίνο, δεν είναι πλέον υποψήφια για την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή εκπρόσωπος της κυβέρνησης, επικαλούμενη ως λόγο για την αποχώρηση την ανάγκη να βρεθεί ένας κοινός υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Ανακοινώνουμε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να καταλήξει σε μια ευρωπαϊκή συμφωνία, χωρίς την υπουργό Οικονομίας Νάντια Καλβίνο να συμμετέχει στην επόμενη φάση», είπε η εκπρόσωπος.

Με το παραπάνω δεδομένο, η λίστα υποψηφίων περιλαμβάνει, πλέον, τον Ολλανδό πρώην επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον Φινλανδό κεντρικό τραπεζίτη, Όλι Ρεν και την Βουλγάρα διευθύνουσα σύμβουλο της Παγκόσμιας Τράπεζας, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Ο Μάριο Σεντένο, ο Πορτογάλος πρόεδρος του Eurogroup, δήλωσε την Πέμπτη ότι αποχωρεί από την κούρσα διαδοχής «σε αυτή τη φάση της διαδικασίας». Η Βρετανία δεν πρότεινε υποψήφιο, διότι δεν κατάφερε να καταλήξει εγκαίρως σε ένα όνομα, δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Η Βρετανία δεν πρότεινε υποψήφιο διότι δεν κατάφερε να καταλήξει εγκαίρως σε ένα όνομα, δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος. Η χώρα αναμενόταν να ορίσει έναν υποψήφιο και η προθεσμία παρατάθηκε για μερικές ώρες χθες προκειμένου να της επιτραπεί να το κάνει.

Η Γαλλία ηγείται της διαδικασίας για την επιλογή ενός Ευρωπαίου υποψηφίου. Το υψηλότερο πόστο στο ΔΝΤ ανέκαθεν καταλάμβανε Ευρωπαίος αξιωματούχος. Η απερχόμενη επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα διαδεχθεί τον Μάριο Ντράγκι στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Θυμίζουμε πως για τη συγκεκριμένη θέση είχε ακουστεί και το όνομα του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο πρόσφατο παρελθόν. Ο ίδιος είχε σπεύσει να διαψεύσει την είδηση με χιούμορ, γράφοντας στο Facebook.

«Άργησα να απαντήσω στην «είδηση» του CNBC γιατί έπρεπε να συμβουλευτώ ειδικό όργανο των 53. Με ψηφοφορία 6-3 μου ανακοινώθηκε ότι πρέπει να απορρίψω ενδεχόμενη πρόσκληση για το συγκεκριμένο πόστο. Οι 6 επιχειρηματολόγησαν ότι το ΔΝΤ δεν είναι ακόμα αρκετά ριζωμένο στο πλάι του αριστερού κινήματος, ενώ οι 3 είπαν ότι, εν δυνάμει, το ΔΝΤ θα μπορούσε να είναι σύμμαχος της όποιας προοδευτικής συμμαχίας. Άρα τα χέρια μου είναι δεμένα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments