Κόσμος

Κίνα: Προειδοποίησε τις ΗΠΑ εναντίον της ανάπτυξης πυραύλων μέσου βεληνεκούς στην Ασία

Κίνα: Προειδοποίησε τις ΗΠΑ εναντίον της ανάπτυξης πυραύλων μέσου βεληνεκούς στην Ασία
Κίνα: Οι ΗΠΑ κατηγορούν επίσημα το Πεκίνο ότι «χειραγωγεί» το νόμισμά της.

Η Κίνα προειδοποίησε σήμερα τις ΗΠΑ εναντίον της ανάπτυξης πυραύλων μέσου βεληνεκούς στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού προτρέποντας ταυτόχρονα τις χώρες της περιοχής, ιδίως την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Αυστραλία, να επιδείξουν «σύνεση». «Η Κίνα δεν θα μείνει με τα χέρια σταυρωμένα και θα είναι υποχρεωμένη να λάβει μέτρα ανταπόδοσης εάν οι ΗΠΑ αναπτύξουν πυραύλους επιφανείας μέσου βεληνεκούς σε αυτή την περιοχή του κόσμου, στο κατώφλι της», τόνισε σε δημοσιογράφους ο γενικός διευθυντής του τμήματος ελέγχου των εξοπλισμών του υπουργείου Εξωτερικών, ο Φου Κονγκ, επιμένοντας πως σε αυτή την περίπτωση «τα πάντα θα είναι στο τραπέζι».

Στο πλαίσιο της περιοδείας του στην περιοχή ο νέος επικεφαλής του Πενταγώνου, ο Μαρκ Έσπερ, δήλωσε το Σάββατο ότι θέλει να αναπτυχθούν «το συντομότερο δυνατόν» στην Ασία νέα συμβατικά όπλα μέσου βεληνεκούς, αφού οι ΗΠΑ απαλλάχθηκαν πλέον από τη συνθήκη INF. Δεν διευκρίνισε πού έχουν πρόθεση να αναπτύξουν τέτοια όπλα οι ΗΠΑ, πάντως κατά την περιοδεία του στην περιοχή επισκέφθηκε την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, την Ιαπωνία, τη Μογγολία και τη Νότια Κορέα.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Φου δεν θέλησε να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες για τα μέτρα αντιποίνων που θα μπορούσε να θέσει σε εφαρμογή το Πεκίνο. «Προτρέπουμε τις γειτονικές χώρες να επιδείξουν σύνεση και να μην επιτρέψουν την ανάπτυξη αμερικανικών πυραύλων στο έδαφός τους, διότι αυτό δεν θα είναι προς το συμφέρον της εθνικής τους ασφάλειας», διεμήνυσε πάντως.

ΗΠΑ: Κατηγορούν επίσημα την Κίνα ότι «χειραγωγεί» το νόμισμά της

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατηγόρησε την Κίνα ότι προχωρά εσκεμμένα στην υποτίμηση του νομίσματός της, καθώς χθες Δευτέρα η συναλλαγματική ισοτιμία του γουάν ρενμίνμπι έναντι του αμερικανικού δολαρίου ξεπέρασε το επίπεδο 7:1, κίνηση η οποία αναμένεται να κλιμακώσει ακόμη περισσότερο την ένταση ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη και να επιτείνει τη νευρικότητα στις αγορές.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν, «υπό τις διαταγές του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Κίνα χειραγωγεί το νόμισμά της», αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του.

Η Ουάσινγκτον σκοπεύει να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του «αθέμιτου ανταγωνισμού» από πλευράς Πεκίνου με στόχο η Κίνα να αποκτήσει «πλεονέκτημα», κατά την ίδια ανακοίνωση.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play