Διεθνή

Σαουδική Αραβία: Οι γυναίκες μπορούν πλέον να ταξιδεύουν δίχως την άδεια των συζύγων τους

Σαουδική Αραβία: Οι γυναίκες μπορούν πλέον να ταξιδεύουν δίχως την άδεια των συζύγων τους
Σαουδική Αραβία: Εφαρμόζεται από χθες, Τρίτη, η ιστορική μεταρρύθμιση που επιτρέπει πλέον στις γυναίκες να ταξιδεύουν στο εξωτερικό χωρίς την άδεια των συζύγων τους.

Σαουδική Αραβία: Ιστορική ήταν η Τρίτη, 20 Αυγούστου, για τον γυναικείο πληθυσμό της χώρας. Συγκεκριμένα, η υπηρεσία διαβατηρίων ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι οι αρχές άρχισαν “να δέχονται αιτήματα από γυναίκες 21 ετών και άνω για την έκδοση ή την ανανέωση διαβατηρίου και τη διενέργεια ταξιδιών εκτός βασιλείου χωρίς άδεια”. Το εν λόγω μέτρο αποτελεί κίνηση που συμβάλλει σε περαιτέρω χαλάρωση του σαουδαραβικού συστήματος της “ανδρικής κηδεμονίας” στο οποίο υπόκεινται οι γυναίκες και το οποίο τις εξισώνει με ανήλικους για όλη τους τη ζωή υποβάλλοντάς τες στην εξουσία του συζύγου, του πατέρα ή άλλου άνδρα συγγενή τους. Η μεταρρύθμιση αυτή ανακοινώθηκε αφού ήρθαν στο φως της δημοσιότητας πολλές περιπτώσεις νεαρών Σαουδαραβισσών που δήλωσαν θύματα βίας από τους «κηδεμόνες» τους.

Περιλαμβάνεται εξάλλου στη σειρά μέτρων εκσυγχρονισμού της Σαουδικής Αραβίας τα οποία προωθεί ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Ήδη από τον Ιούνιο του 2018 επιτρέπεται στις γυναίκες στο βασίλειο να οδηγούν. Άλλες αλλαγές που έχουν χαλαρώσει, χωρίς ωστόσο να ακυρώνουν, το σύστημα της κηδεμονίας είναι ότι πλέον οι Σαουδαράβισσες μπορούν να δηλώνουν επισήμως μόνες τους γεννήσεις, γάμους και διαζύγια, όπως και να αναλαμβάνουν την κηδεμονία των ανήλικων παιδιών τους μετά το διαζύγιο, κάτι που μέχρι πρότινος μπορούσαν να κάνουν μόνο άνδρες.

Φυσικά, το ανδροκρατικό καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας δεν έχει χαλαρώσει πλήρως.  Στη χώρα υπάρχει μία εφαρμογή επιτρέπει στους άνδρες να εντοπίζουν που είναι οι γυναίκες τους, αν ταξιδεύουν, αν βρίσκονται εκεί που έχουν πει. Γενικά να τις… παρακολουθούν. Όλα αυτά εξελίσσονται εδώ και καιρό στη Σαουδική Αραβία, με τις ευλογίες μάλιστα της ίδιας της κυβέρνησης. Και πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως σε λίγο καιρό θα υπάρχει και σε άλλες χώρες. Οι αντιδράσεις, ωστόσο, είναι τεράστιες. Και η πίεση προς την Google και την Apple να αποσύρει την εφαρμογή, μεγάλη.

Προασπιστές των δικαιωμάτων του ανθρώπου τονίζουν ότι οι εταιρείες κολοσσοί της τεχνολογίας επιτρέπουν κακομεταχειρίσεις εναντίον γυναικών και κοριτσιών στο υπερσυντηρητικό Βασίλειο του Ριάντ με το να φιλοξενούν την ηλεκτρονική εφαρμογή. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη στην σαουδαραβική έκδοση των ηλεκτρονικών καταστημάτων της Google και της Apple. «Μέρος του σχεδιασμού της εφαρμογής είναι η διάκριση κατά των γυναικών», δήλωσε η Ρόθνα Μπεγκούμ, ειδικός στα δικαιώματα των γυναικών στην Μέση Ανατολή στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments