Διεθνή

Κομισιόν: Απάντηση στον Ζάεφ – Η Συνθήκη των Πρεσπών παραμένει ως έχειν

Κομισιόν: Απάντηση στον Ζάεφ – Η Συνθήκη των Πρεσπών παραμένει ως έχειν
Κομισιόν: Την απάντηση της σχετικά με τη θέση του Ζόραν Ζάεφ και τα περί επηρεασμού της Συμφωνίας των Πρεσπών μετά το "όχι" της Ευρώπης στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ένωση έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Κομισιόν: «Φρένο» στα σενάρια που έθεσε το πρωί με δηλώσεις του ο Ζόραν Ζάεφ σχετικά με πιθανό πάγωμα μέρους της Συνθήκης των Πρεσπών έβαλε τάχιστα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι αρχές «παραμένουν δεσμευμένες» ως προς την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπώνυποστήριξε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τα διεθνή θέματα, Μάγια Κοτσίγιανσιτς.

Κληθείσα να σχολιάσει τις δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ, που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παγώσει μέρος της Συμφωνίας των Πρεσπών, μετά και το «όχι» της ΕΕ στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, η εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε ότι η ΕΕ χαιρέτισε την επίτευξη της «ιστορικής συμφωνίας», χαρακτηρίζοντάς τη «σημαντικό επίτευγμα» που αποτελεί ένα «θετικό παράδειγμα» για την περιοχή των Βαλκανίων και την Ευρώπη γενικότερα. «Επιδοκιμάζουμε το κουράγιο και την αποφασιστικότητα των δύο εμπλεκόμενων πλευρών» είπε και κατέληξε λέγοντας: «Πιστεύουμε ότι οι αρχές παραμένουν δεσμευμένες στη Συμφωνία και είμαστε βέβαιοι ότι θα συνεχίσουν να την εφαρμόζουν με καλή πίστη».

Ζόραν Ζάεφ: «Το βέτο της Γαλλίας αναμένεται να επηρεάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών»

Ζόραν Ζάεφ: Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας τόνισε πως η άρνηση της Ευρώπης για την ένταξη της χώρας στην Ένωση πιθανότατα να επηρεάσει μεγάλο μέρος της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ζόραν Ζάεφ: Το βέτο των Γάλλων στην διαδικασία ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας θέτει σε κίνδυνο μέρος της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ σε δηλώσεις του στο Euronews ανέφερε πως η Συμφωνία των Πρεσπών μετά την άρνηση της Ευρώπης για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα παγώσει σε μεγάλο μέρος της.

«Δεν υπάρχει δυνατότητα υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών, μέρος της θα παγώσει διότι δεν είναι δυνατή η εφαρμογή της. Θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε κάποιες διατάξεις, όμως τα δύο συνδέονται μεταξύ τους… Η ευρωπαϊκή προοπτική είναι η μοναδική προοπτική για τη χώρα και τα δυτικά Βαλκάνια, διότι σε διαφορετική περίπτωση οι εξελίξεις θα είναι δυσάρεστες τόσο για την περιοχή όσο και για ολόκληρη τη γηραιά ήπειρο», είπε μεταξύ άλλων ο Ζόραν Ζάεφ μιλώντας στο Euronews και πρόσθεσε:

«Αν τα φώτα από τα άστρα στη σημαία της ΕΕ σβήσουν τότε εδώ θα πέσει σκοτάδι και στο σκοτάδι θα χάσουμε τους εαυτούς μας. Διότι, αν υπάρξει θετικό έδαφος για ριζοσπαστικοποίηση, με την επάνοδο του εθνικισμού αυτό θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά σε όλα τα Βαλκάνια. Και όταν τα Βαλκάνια έχουν πρόβλημα τότε η Ευρώπη θα έχει πρόβλημα» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας στέλνοντας μήνυμα στην Ευρώπη να σκεφτεί διαφορετικά στο μέλλον το όλο ζήτημα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments