Πολιτική

Νίκος Δένδιας: Οι ενέργειες της Άγκυρας μόνο την Ελλάδα δεν θα ζημιώσουν

Νίκος Δένδιας: Οι ενέργειες της Άγκυρας μόνο την Ελλάδα δεν θα ζημιώσουν
Νίκος Δένδιας: Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στο πρόσφατο κατανόησης Τουρκίας-Λιβύης επί των θαλασσίων δικαιοδοσιών και τόνισε πως «τυχόν συμφωνία θα συνιστούσε ευθεία παραβίαση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και ειδικότερα του Δικαίου της Θάλασσας».

Νίκος Δένδιας: Συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, που τιτλοφορείται «Οι ενέργειες της Άγκυρας μόνο την Ελλάδα δεν θα ζημιώσουν..» φιλοξενεί η εφημερίδα Το Βήμα της Κυριακής. Με αφορμή το πρόσφατο μνημόνιο κατανόησης Τουρκίας-Λιβύης επί των θαλασσίων δικαιοδοσιών, ο κ. Δένδιας παρατηρεί ότι οι δύο χώρες δεν είναι γειτονικές, «άρα τυχόν συμφωνία θα συνιστούσε ευθεία παραβίαση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και ειδικότερα του Δικαίου της Θάλασσας».

Ο υπουργός δήλωσε ότι «η Ελλάδα δεν διακατέχεται από φοβικά σύνδρομα. Δεν απειλεί, αλλά ούτε δέχεται να απειλείται. Διαθέτει ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, η οικονομία της είναι πλέον ανερχόμενη, είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, έχει αναπτύξει διμερείς και τριμερείς σχέσεις με ισχυρά κράτη της περιοχής και όπως αποδείχτηκε με τη Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας και με τον Στρατηγικό Διάλογο, είναι ισχυροί οι δεσμοί μας με τις ΗΠΑ. Δεν είμαστε μια αδύναμη περιφερειακή χώρα, έρμαιο των θελήσεων όποιου μας επιβουλεύεται».

Υπογραμμίζει ότι η Αθήνα έχει διαμορφώσει ένα ισχυρό πλέγμα συμμαχιών και ξεκαθαρίζει ότι με τέτοια τουρκική συμπεριφορά ο διάλογος είναι μάλλον απομακρυσμένο ενδεχόμενο, καθώς η Άγκυρα δεν αποδεικνύει εμπράκτως όσα ισχυρίζεται στις διμερείς συναντήσεις.

Ερωτηθείς για το Μνημόνιο Κατανόησης επί των Θαλασσίων Δικαιοδοσιών που, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη και αποτελεί το πρώτο βήμα προς την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και για τα βήματα που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση για να αποτρέψει αυτό το ενδεχόμενο, ο υπουργός απαντά ότι «η Ελλάδα ασκεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες της- που είναι και ευρωπαϊκές θαλάσσιες ζώνες- σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, όπως αποτυπώνεται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).Η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών πραγματοποιείται μεταξύ γειτονικών χωρών», κάτι που όπως τονίζει δεν ισχύει σε αυτή την περίπτωση, καθώς «οι χώρες δεν είναι γειτονικές. Άρα, τυχόν συμφωνία θα συνιστούσε ευθεία παραβίαση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και ειδικότερα του Δικαίου της Θάλασσας».

Ο κ. Δένδιας αναφέρει πως «έχουμε καταστήσει σαφές προς όλους τους συνομιλητές μας, όπως επίσης και στην Τουρκία και στην κυβέρνηση της Τρίπολης. Οποιαδήποτε τέτοια απόπειρα παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα».

Όσον αφορά τις ελληνικές πρωτοβουλίες, σημειώνει πως «έχουμε κινητοποιηθεί ήδη από τον Ιούλιο σε πολλά επίπεδα, εντός και εκτός της ΕΕ» και ο ίδιος έχει θέσει το ζήτημα επανειλλημμένα σε σειρά ομολόγων του από κράτη με επιρροή στην περιοχή, όπως στους υπουργούς Εξωτερικών Γαλλίας, Ιταλίας και Αιγύπτου, αλλά και στον ΥΠΕΞ της Κύπρου, ενώ ο Κυρ. Μητσοτάκης το έχει θέσει στον πρωθυπουργό της Ιταλίας.

«Είναι ένα ζήτημα που το αντιμετωπίζουμε με τη δέουσα σοβαρότητα και μεθοδικότητα. Τέτοιες έκνομες πρωτοβουλίες δεν μπορούν να ζημιώσουν την Ελλάδα, όμως θα έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στις σχέσεις των κρατών που εμπλέκονται σε αυτές με την ΕΕ», δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας. Ακόμη, σημειώνει ότι είναι ειλικρινής «η προσπάθειά μας για επανεκκίνηση των διμερών μας σχέσεων με την Άγκυρα και πρόθεσή μας είναι να εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση», προσθέτοντας ότι «από τουρκικής πλευράς έχει εκφραστεί επίσης βούληση για βελτίωση του κλίματος και αναμένουμε να μετουσιωθεί και σε πράξεις προς αυτή την κατεύθυνση».

Όμως, συμπληρώνει ο υπουργός, «it takes two to tango» και «το σημαντικότερο είναι να αποδείξει εμπράκτως η γειτονική χώρα ότι επιθυμεί και η ίδια μια επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις». Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον κ. Δένδια, «κάνει κινήσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση». Βέβαια, η αποφασιστικότητα της Ελλάδας θα αποδειχθεί στην πράξη, μόνο αν συνεχίσει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες νότια της Κρήτης όπου έχει μονομερώς οριοθετήσει υφαλοκρηπίδα με τη Λιβύη από το 2011 με τον νόμο 4001. Αν όχι, σημαίνει πως οι τουρκικές απειλές έχουν περάσει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments