Διεθνή

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Στο πλευρό της Ελλάδας για τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Στο πλευρό της Ελλάδας για τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης
Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι δηλώσεις του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Γιοσέπ Μπορέλ.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: «Είμαστε με σθένος στο πλευρό σας, θα δώσουμε σαφές μήνυμα στην Τουρκία» δήλωσε η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, απατώντας ερώτηση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρου Καλαφάτη, σχετικά με τις προκλήσεις της Τουρκίας και την ανάγκη συντονισμού των ευρωπαϊκών δυνάμεων, προκειμένου να αποτραπεί μια νέα προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων σε βάρος της Ελλάδας

Η δήλωση της προέδρου της Κομισιόν έγινε κατά την πρώτη Διάσκεψη Κορυφής των προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του ΕΛΚ στο ευρωπαϊκό και τα εθνικά κοινοβούλια, για τη νέα νομοθετική περίοδο, που διοργάνωσε ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ, υπεύθυνος για τις σχέσεις με τα εθνικά κοινοβούλια, Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Γιοσέπ Μπορέλ: Το μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας – Λιβύης προκαλεί σοβαρή ανησυχία

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι δηλώσεις του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Γιοσέπ Μπορέλ, σύμφωνα με τον οποίο οι πρόσφατες κινήσεις της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο προκαλούν ανησυχίες, εκφράζοντας την αλληλεγγύη και στήριξη της Κομισιόν σε Ελλάδα και Κύπρο.

«Είναι ξεκάθαρο από τις συζητήσεις μας ότι αυτό το έγγραφο (σ.σ. συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης) δημιουργεί μεγάλες ανησυχίες. Εκφράσαμε την αλληλεγγύη και την υποστήριξη μας σε Ελλάδα και Κύπρο και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», είπε μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Ερωτηθείς σχετικά, ο νέος ύπατος εκπρόσωπος σημείωσε επίσης ότι η συμφωνία έγινε γνωστή στις Βρυξέλλες «πολύ αργά» και ότι αυτή τη στιγμή οι ευρωπαϊκές αρχές την «εξετάζουν». «Στη σημερινή συζήτηση σε πολιτικό επίπεδο έγινε σαφές ότι η συμφωνία είναι προβληματική για κάποιες χώρες και συγκεκριμένα για την Ελλάδα και την Κύπρο σε ό,τι αφορά τα χωρικά ύδατα» είπε, προσθέτοντας ότι θα «μπορούσε να προκαλέσει πρόβλημα σε ελληνικά νησιά». Τέλος, ο Γ. Μπορέλ επανέλαβε τη θέση της Επιτροπής ότι «όποια συμφωνία θα πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments