Οικονομία

Αλλάζουν όλα για το “πλαστικό” χρήμα από την Πρωτοχρονιά

Αλλάζουν όλα για το “πλαστικό” χρήμα από την Πρωτοχρονιά
Από την 1η Ιανουαρίου 2020 θα τεθεί σε ισχύ το νέο καθεστώς στις ηλεκτρονικές συναλλαγές των φορολογούμενων.

Ένα νέο τοπίο όσον αφορά τις καθημερινές συναλλαγές των φορολογούμενων αναμένεται να διαμορφωθεί μετά την Πρωτοχρονιά. Κι αυτό γιατί από την 1η Ιανουαρίου 2020 ενεργοποιείται το νέο καθεστώς για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και όσοι αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα θα πρέπει να εξοφλούν με πλαστικό χρήμα ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών, αξίας ίσης με το 30% του συνολικού ετήσιου πραγματικού εισοδήματός τους.

Σε περίπτωση μη κάλυψης του απαιτούμενου ποσοστού θα επιβάλλεται ποινή φόρου με συντελεστή 22% στο ακάλυπτο ποσό, τη διαφορά δηλαδή ανάμεσα στις απαιτούμενες e-αποδείξεων και αυτές που θα εμφανίσει ο φορολογούμενος. Στο εισόδημα, που θα λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του 30%, δε θα περιλαμβάνονται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης και τυχόν δαπάνες του φορολογούμενου για διατροφή.

Ανώτατο όριο στο ποσό των δαπανών είναι τα 20.000 ευρώ, ανεξαρτήτως εισοδήματος, ενώ σε κάθε φορολογούμενο του οποίου έχει κατασχεθεί ο τραπεζικός λογαριασμός το απαιτούμενο όριο δαπανών θα περιορίζεται στα 5.000 ευρώ.

Για την εφαρμογή του μέτρου ισχύουν τα εξής:

  • Ως εισόδημα θα λαμβάνεται υπόψη το πραγματικό δηλωθέν κι όχι το τεκμαρτό.
  • Στο εισόδημα δεν θα περιλαμβάνεται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης και το ποσό της διατροφής που δίδεται στον/στην διαζευγμένο/-η σύζυγο ή σε μέρος συμφώνου συμβίωσης ή/και εξαρτώμενο τέκνο, εφόσον καταβάλλεται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.
  • Σε περίπτωση που έχουν πραγματοποιηθεί δαπάνες που αφορούν καταβολές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, τοκοχρεωλυτικές δόσεις δανείων και ενοίκια, οι οποίες υπερβαίνουν το 60% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος, το απαιτούμενο ποσοστό δαπανών θα περιορίζεται από το 30% στο 20%. Προϋπόθεση για να ισχύσει αυτό είναι οι παραπάνω δαπάνες να έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.
  • Ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω, ανάπηροι σε ποσοστό 80% και άνω, κάτοικοι μικρών χωριών και μικρών νησιών κ.λπ. εξαιρούνται πλήρως από την υποχρέωση κάλυψης του 30% με ηλεκτρονικές πληρωμές δαπανών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments