Οικονομία

Ασφαλιστικό νομοσχέδιο: Αλλαγές σε συντάξεις και εισφορές από το νέο έτος

Ασφαλιστικό νομοσχέδιο: Αλλαγές σε συντάξεις και εισφορές από το νέο έτος
Ασφαλιστικό νομοσχέδιο: Αλλαγές σε συντάξεις και εισφορές αναμένονται από τη νέα χρονιά µε το νέο Ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Ασφαλιστικό νομοσχέδιο: Από τις αλλαγές αυτές επηρεάζονται πάνω από τέσσερα εκατοµµύρια εργαζόµενοι, ασφαλισµένοι και συνταξιούχοι. Συγκεκριμένα, πρόκειται για πάνω από 3,3 εκατοµµύρια ασφαλισµένους – µισθωτούς ιδιωτικού τοµέα, δηµοσίους υπαλλήλους, αγρότες, αυτοαπασχολούµενους και ελεύθερους επαγγελµατίες – όπως επίσης και περίπου 800.000 συνταξιούχους που θα δουν σταδιακά εντός του 2020 αναπροσαρµογές εισφορών, συντάξεων και µισθών.

Σύνταξη: Αλλαγές σα όρια ηλικίας για έξοδο πριν από τα 62 ή 67 έτη

Νέες αλλαγές στα όρια ηλικίας χιλιάδων ασφαλισµένων έρχονται από 1ης Ιανουαρίου 2020, στο πλαίσιο της µεγάλης µεταβατικής περιόδου που ξεκίνησε το 2015 και ολοκληρώνεται το 2022. Μοναδική κατηγορία ασφαλισµένων που µένουν ανεπηρέαστοι από τη νέα αύξηση είναι όσοι είχαν οριστικά θεµελιώσει δικαίωµα τη 19η Αυγούστου 2015, είχαν δηλαδή συµπληρώσει τότε και τις δύο προϋποθέσεις: το όριο ηλικίας και τον απαιτούµενο χρόνο ασφάλισης.

Επιπρόσθετα, δεν επηρεάζεται η δυνατότητα συνταξιοδότησης όσων αποχωρούν µε βαρέα και ανθυγιεινά. Αντίθετα, η νέα αύξηση ορίων που έρχεται από 1 Ιανουαρίου 2020 επηρεάζει την ηλικία συνταξιοδότησης για όλους όσοι έχουν κατοχυρωµένο δικαίωμα σύνταξης µε τα παλαιά όρια και µπορούν να αποχωρήσουν νωρίτερα από τα 62 ή τα 67 µέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2022.

Πλασματικά έτη: Αύξηση 20% του κόστους εξαγοράς στο ∆ηµόσιο

Από το 2020 αυξάνεται κατά 20% το κόστος εξαγοράς πλασµατικών ετών για τους δηµοσίους υπαλλήλους, στο πλαίσιο της µεταβατικής περιόδου του νόµου Κατρούγκαλου. Όσοι προλάβουν να υποβάλουν αίτηση στις 30 Δεκεμβρίου και στις 31 Δεκεμβρίου µπορούν να κερδίσουν από 400 έως 1.200 ευρώ για κάθε πλήρες πλασµατικό έτος (δώδεκα µήνες) που αναγνωρίζουν. Αρκούν η υποβολή της αίτησης στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και η λήψη αριθµού πρωτοκόλλου, καθώς η εξόφληση θα γίνει µε την έκδοση της συνταξιοδοτικής απόφασης. Περίπου 50.000 δηµόσιοι υπάλληλοι µπορούν να εξαγοράσουν µέχρι και δώδεκα χρόνια, ώστε να συνταξιοδοτηθούν πριν από τα 67 την επόµενη πενταετία.

Για τις αιτήσεις εξαγοράς που θα υποβληθούν µέχρι 31 Δεκεμβρίου το κόστος υπολογίζεται στο 16,67% επί των συντάξιµων αποδοχών τον τρέχοντα ∆εκέµβριο. Από 1 Ιανουαρίου 2020 θα απαιτείται η καταβολή του 20%. Η εξαγορά συµφέρει όσους επιζητούν να κατοχυρώσουν δικαίωµα µε τις διατάξεις του 2010, του 2011 ή του 2012 αλλά και όσους θέλουν να συνταξιοδοτηθούν αργότερα, αλλά επιθυµούν να κατοχυρώσουν το κόστος. Οι αυξήσεις των συντελεστών αναπλήρωσης καθιστούν την εξαγορά ακόµη πιο συµφέρουσα. Το ποσό καταβάλλεται σε τόσες µηνιαίες δόσεις όσοι είναι και οι µήνες που αναγνωρίζονται. Εναλλακτικά καταβάλλεται εφάπαξ µέσα σε τρεις µήνες από την κοινοποίηση της απόφασης αναγνώρισης, οπότε παρέχεται έκπτωση 2% για κάθε έτος εξαγοράς.

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Επιλογή από επτά κατηγορίες εισφορών

Νέο τοπίο εισφορών φέρνει το 2020 για 950.000 αυτοαπασχολούµενους και ελεύθερους επαγγελµατίες. Οι εισφορές αποσυνδέονται από το δηλωθέν στην Εφορία εισόδηµα και από τον κατώτατο µισθό και θεσπίζονται έξι ασφαλιστικές κατηγορίες ελεύθερης επιλογής, οι οποίες θα κυµαίνονται από 220 έως 576 ευρώ. Μια έβδομη υποκατώτατη κατηγορία θεσπίζεται στα 126€ για τους νέους επαγγελµατίες µε δραστηριότητα έως πέντε ετών. Ο κάθε ασφαλισµένος θα µπορεί να εντάσσεται τον ∆εκέµβριο κάθε έτους ελεύθερα σε όποια κατηγορία επιθυµεί να ασφαλιστεί για το επόµενο έτος.

Αγρότες: Μεταβατικό στάδιο η νέα χρονιά

Οι εισφορές για τους 450.000 αγρότες αλλάζουν από 1 Ιανουαρίου 2020 µε τον ίδιο µηχανισµό που θα εφαρµοστεί και στους ελεύθερους επαγγελµατίες. Η εισφορά αποσυνδέεται από το δηλωθέν εισόδηµα. Οι αγρότες θα µπορούν να επιλέγουν προαιρετικά την κατηγορία στην οποία επιθυµούν να ενταχθούν τον ∆εκέµβριο κάθε έτους. Θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τους αγρότες που θα δραστηριοποιούνται για πρώτη φορά και για µία πενταετία. Οι εισφορές αυτές πρόκειται να αυξηθούν από την 1 Ιανουαρίου 2021.

Συνταξιούχοι: 30% από 60% η μείωση για όσους εργάζονται

Αύξηση 75% φέρνει το ασφαλιστικό νοµοσχέδιο από το 2020 για τους απασχολούµενους συνταξιούχους, καθώς αναµένεται να µειωθεί η περικοπή της σύνταξης λόγω απασχόλησης από το 60% στο 30%. Η αλλαγή του ποσοστού παρακράτησης των κύριων και επικουρικών συντάξεων αναµένεται να ισχύσει για το σύνολο των συνταξιούχων που εργάζονται πριν και µετά την εφαρµογή του νόµου Κατρούγκαλου (12 Μαΐου 2016).

Κύριες συντάξεις: Τόσο θα αυξηθούν τα ποσοστά αναπλήρωσης

Μετά και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας  στο νέο Ασφαλιστικό αυξάνονται οι συντελεστές αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων, ώστε να οδηγούν σε αναπλήρωση της τάξης του 51% για 40 έτη ασφάλισης και 40%-40,5% για 35ετία ασφάλισης στην ανταποδοτική σύνταξη. Αυτό σηµαίνει αύξηση άνω των οχτώ ποσοστιαίων µονάδων για τη 40ετία και άνω των έξι ποσοστιαίων µονάδων για την 35ετία. Στην 5ετία 30-35 η σωρευτική αύξηση θα είναι µικρότερη. Στην ανταποδοτική θα προστίθεται η εθνική των 384 ευρώ.

Τέλος, υπενθυμίζεται πως μέχρι τέλος Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει η διαβούλευση για τον νέο κατώτατο µισθό. Μετά τη σύνταξη του πορίσµατος ο υπουργός Εργασίας, Ιωάννης Βρούτσης, θα εισηγηθεί στο Υπουργικό Συµβούλιο, τον νέο κατώτατο µισθό και το κατώτατο ηµεροµίσθιο. Ο νέος µισθός θα επηρεάσει τουλάχιστον 400.000 εργαζόµενους µε µερική ή πλήρη απασχόληση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments