Οικονομία

Μπλοκάκια: Αυτοί γλυτώνουν τις διπλές εισφορές – Δείτε τις αλλαγές

Μπλοκάκια: Αυτοί γλυτώνουν τις διπλές εισφορές – Δείτε τις αλλαγές
Μπλοκάκια: Ωστόσο, ενσωματώνονται δικλίδες ασφαλείας για να αποφευχθούν τεχνάσματα επιτήδειων εργοδοτών για να προστατευθεί η μισθωτή απασχόληση.

Μπλοκάκια: Νέο καθεστώς για την απαλλαγή από τις διπλές εισφορές των μισθωτών που διατηρούν παράλληλα Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, φέρνει διάταξη του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Κομβικό ρόλο στο νέο καθεστώς, σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής», παίζει η δεύτερη από τις νέες ασφαλιστικές κατηγορίες, δηλαδή αυτή των 252 ευρώ. Επίσης, οι ελεύθεροι επαγγελματίες που παράλληλα αυτοαπασχολούνται ή διατηρούν αγροτική δραστηριότητα, θα πληρώνουν πλέον μόνο μια εισφορά.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι η απλοποίηση του συστήματος, η ελάφρυνση και η διευκόλυνση των παραλλήλως απασχολουμένων. Επιπλέον, θεσμοθετούνται ευνοϊκές ρήτρες ως κίνητρο για τους μισθωτούς που ανοίγουν για πρώτη φορά μπλοκάκι και για τα πρώτα πέντε χρόνια από την έναρξη ασκήσεως επαγγέλματος, Ωστόσο, ενσωματώνονται δικλίδες ασφαλείας για να αποφευχθούν τεχνάσματα επιτήδειων εργοδοτών για να προστατευθεί η μισθωτή απασχόληση.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής», το άρθρο 32 που αντικαθιστά το άρθρο 36 του νόμου Κατρούγκαλου, ορίζει τα εξής: «Μισθωτοί ή απασχολούμενοι με έμμισθη εντολή που παράλληλα αυτοαπασχολούνται ή ασκούν ελεύθερο επάγγελμα ή επάγγελμα υπαγόμενο στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ καταβάλλουν υποχρεωτικά την ασφαλιστική εισφορά του άρθρου 38 (σ.σ. την εισφορά των μισθωτών)».

Όπως σημειώνεται στη διάταξη, η συνολική επιβάρυνση για μισθό και μπλοκάκι «δεν είναι δυνατόν να υπολείπεται του ποσού της εισφοράς της δεύτερης ασφαλιστικής κατηγορίας του άρθρου 39 ή του άρθρου 40 (σ.σ: άρθρα για τις εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών αντίστοιχα), συμπεριλαμβανομένης και της εισφοράς του άρθρου 41 για την ασφάλιση ασθενείας.

Ποιοι απαλλάσσονται πλήρως

Σύμφωνα με τις αλλαγές, ο πήχης της ελάχιστης συνολικής ασφαλιστικής υποχρέωσης για τους παραλλήλως απασχολούμενους από μισθό και μπλοκάκι μπαίνει στα 252 ευρώ εισφορά κλάδου σύνταξης και υγείας εφόσον ασκείται ελεύθερο επάγγελμα και στα 143 ευρώ εφόσον ασκείται αγροτικό επάγγελμα. Όσοι καλύπτουν πλήρως από τον μισθό τους την εισφορά αυτή, απαλλάσσονται πλήρως από τις εισφορές στο μπλοκάκι. Διαφορετικά, θα πρέπει να πληρώσουν το υπόλοιπο.

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ευνοϊκό καθεστώς θεσμοθετείται για τα καινούργια μπλοκάκια με δραστηριότητα έως πέντε ετών από την έναρξη ασκήσεως επαγγέλματος, εφόσον υπάρχει παράλληλη μισθωτή απασχόληση. Η πλήρης απαλλαγή ισχύει εφόσον καλύπτεται από τον μισθό τους το ποσό της πρώτης και ελάχιστης ασφαλιστικής κατηγορίας, συμπεριλαμβανομένης της εισφοράς για ασθένεια, δηλαδή της εισφοράς των 210 ευρώ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments