Πολιτική

Αλέξης Τσίπρας για εκλογικό νόμο: Εκτός Βουλής το 1/3 της ΝΔ στις επόμενες κάλπες – Είστε μιας χρήσης

Αλέξης Τσίπρας για εκλογικό νόμο: Εκτός Βουλής το 1/3 της ΝΔ στις επόμενες κάλπες – Είστε μιας χρήσης
Αλέξης Τσίπρας για εκλογικό νόμο: Ο Κ. Τσίπρας σημείωσε ακόμα πως η κυβέρνηση τηρεί ανεύθυνη στάση στα κρίσιμα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, προκαλώντας βαθιά ρωγμή στην εικόνα που θα έπρεπε να έχει μια αξιόπιστη ελληνική κυβέρνηση στο εξωτερικό.

Αλέξης Τσίπρας για εκλογικό νόμο: Την θέση πως η κυβέρνηση αλλάζει τον εκλογικό νόμο προκειμένου να προχωρήσει άμεσα στην προκήρυξη εκλογών, ανέπτυξε από το βήμα της Βουλής, ο Αλέξης Τσίπρας. Μιλώντας στην Ολομέλεια κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, εκτίμησε πως η κυβέρνηση δεν είναι αφελής αλλά έχει τη στοιχειώδη επίγνωση ώστε ν’ αντιλαμβάνεται πως θα χάσει αν πάει σε εκλογές στο τέλος της τετραετίας. «Γι’ αυτό και αλλάζετε τον εκλογικό νόμο στην αρχή, ώστε να πάτε σύντομα σε μια εκλογική αναμέτρηση», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε με νόημα αναφερόμενος στους βουλευτές της ΝΔ:

«Όπως και να έχουν τα πράγματα, περισσότεροι από το ένα τρίτο όλων εσάς κύριοι συνάδελφοι όποτε και να γίνουν οι εκλογές και ότι και να γίνει, δε θα εκλεγείτε ξανά. Να το γνωρίζετε λοιπόν αυτό, οι περισσότεροι θα είστε μιας χρήσης. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή η λύση δε θα εμπεριέχει τη ΝΔ και τον κο Μητσοτάκη». Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τσίπρας απηύθυνε κάλεσμα στις αριστερές, δημοκρατικές και προοδευτικές προοδευτικές δυνάμεις να συμπορευτούν-παρά τις διαφορές τους- προκειμένου να διώξουν την «Δεξιά του κ. Μητσοτάκη» και να σχηματίσουν κυβέρνηση.

«Η απλή αναλογική θα εφαρμοστεί στις επερχόμενες εκλογές και θα είναι η θρυαλλίδα για την προγραμματική επανάκαμψη των δυνάμεων της Αριστεράς, καθώς και όλων των δημοκρατικών, και προοδευτικών δυνάμεων, που κατά τη γνώμη μου μπορούν, παρά τις όποιες υπαρκτές διαφορές τους, να παραμερίσουν τις συντηρητικές πολιτικές, να παραμερίσουν την κυβέρνηση της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη», είπε και πρόσθεσε: «να σχηματίσουν κυβέρνηση προοδευτική, με στόχο την προοδευτική διέξοδο από τα νέα μεγάλα αδιέξοδα στα οποία οδηγείτε τον τόπο».

Ο Κ. Τσίπρας σημείωσε ακόμα πως η κυβέρνηση τηρεί ανεύθυνη στάση στα κρίσιμα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, προκαλώντας βαθιά ρωγμή στην εικόνα που θα έπρεπε να έχει μια αξιόπιστη ελληνική κυβέρνηση στο εξωτερικό.

«Η Ελλάδα που μπόρεσε αυτονόητα να βρίσκεται στο κέντρο των διεθνών πρωτοβουλιών που αφορούν την ευρύτερη περιοχή, με αυτοπεποίθηση, που μπόρεσε τα τελευταία χρόνια να αναδείξει μια ανεξάρτητη, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, πλέον πασχίζει ακόμη και για να μπορέσει να εκφράσει τις θέσεις της στις διεθνείς συναντήσεις και στα διεθνή fora, όταν, βέβαια, καταφέρνει να κάνει έστω κι αυτό, δηλαδή να βρίσκεται εκεί όπου θα έπρεπε να βρίσκεται για να το κάνει και δεν λάμπει δια της απουσίας της», είπε.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό/μεταναστευτικό ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, έψεξε τη κυβέρνηση για την πολιτική της λέγοντας πως τα «έχει κάνει μπάχαλο», ενώ επικαλέστηκε τις κινητοποιήσεις στα νησιά που πλήττονται σημειώνοντας: « τους είδατε χθες να βγαίνουν κατά χιλιάδες στους δρόμους. Δεν τους κινητοποιήσαμε εμείς. Η ανικανότητά σας τους κινητοποίησε. Και τα ψέματα που τους λέγατε προεκλογικά. Με τα οποία τώρα θα βρεθείτε αντιμέτωποι», είπε.

Τέλος ο κ. Τσίπρας σχολίασε και τη διάταξη του εκλογικού νόμου που στερεί ουσιαστικά το μπόνους από συνασπισμούς κομμάτων, χαρακτηρίζοντάς την αντισυνταγματική. «Υπονομεύεται τη δυνατότητα ελεύθερου σχηματισμού πολιτικών συνεργασιών με τη μορφή προεκλογικών συνασπισμών, αφού στην πράξη αποκλείεται πολιτικούς συνασπισμούς από την πρόσβαση στο bonus. Κι αν, όπως λέτε, η πολυφωνία στη Βουλή εμποδίζει το να προβλέπεται από πριν ποιοι θα μπορούσαν να είναι οι κυβερνητικοί εταίροι, τότε μάθετε ότι ο λαός μπορεί να είναι απρόβλεπτος και όχι «προβλέψιμος», σαν την χώρα μας, όπως σας αρέσει να την αποκαλείτε», κατέληξε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments