Διεθνή

Κορωνοιός Κίνα: Εθνικός ήρωας ο Κινέζος γιατρός που είχε προειδοποιήσει για την επιδημία

Κορωνοιός Κίνα: Εθνικός ήρωας ο Κινέζος γιατρός που είχε προειδοποιήσει για την επιδημία
Εθνικός ήρωας ο Κινέζος γιατρός που είχε προειδοποιήσει για την επιδημία και πέθανε από τον κορωνοιό . Οργή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Κορωνοιός Κίνα:  Υπέκυψε σήμερα στον ιό ο Κινέζος οφθαλμίατρος που πρώτος προσπάθησε να σημάνει συναγερμό για την επιδημία του νέου κορονοϊού . Ο θάνατος του προκάλεσε οργή στα μέσα  κοινωνικής δικτύωσης την ώρα που ο ιος “θερίζει” και τα κρούσματα αυξάνονται ραγδαία.

Μετά τον θάνατο του γιατρού από την Ουχαν Λι Ουενλιάνγκ, η επιδημία πήρε πολιτική τροπή. Ο γιατρός αν και είχε προσπαθήσει πολλές φορές  στα τέλη Δεκεμβρίου να ενημερώσει τις αρχές για την εμφάνιση του νέου κορωνοϊού στην πρωτεύουσα της Χουμπέι  κατηγορήθηκε για ψευδείς ειδήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, σε επιστολή της αστυνομίας προς τον Λι, με ημερομηνία 3 Ιανουαρίου, οι αρχές κατηγόρησαν τον γιατρό ότι «διατάραξε την κοινωνική τάξη» με τα μηνύματά του στην εφαρμογή WeChat. Επίσης του ζητούσαν να  υπογράψει μια επιστολή στην οποία θα δεσμευόταν να σταματήσει αμέσως την παράνομη συμπεριφορά του και  τον προειδοποιούσαν ότι σε διαφορετική περίπτωση θα του ασκούσαν διώξεις.

Πλέον όμως ο Λι έχει αναχθεί σε εθνικό ήρωα στην Κίνα. Η είδηση για τον θάνατό του ήταν το θέμα που διαβάστηκε περισσότερο στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Weibo, με περισσότερες από 1,5 δισεκατομμύριο  αναγνώσεις, ενώ ήταν θέμα συζήτησης και στην εφαρμογή αποστολής μηνυμάτων WeChat, όπου πολλοί εξέφρασαν  την οργή και τη θλίψη τους.

«Είναι ένας ήρωας που σήμανε συναγερμό με τίμημα την ίδια του τη ζωή», έγραψε ένας συνάδελφός του από την Ουχάν στο Weibo. «Μακάρι όλοι οι αξιωματούχοι που παχαίνουν με δημόσια χρήματα να χαθούν κάτω από το χιόνι»,  έγραψε ένας άλλος χρήστης, ένα σχόλιο που σβήστηκε αμέσως.

Ο 34χρονος Λι πέθανε στο κεντρικό νοσοκομείο της Ουχάν, οι 11 εκατομμύρια κάτοικοι της οποίας έχουν αποκλειστεί  από τον υπόλοιπο κόσμο από τις 23 Ιανουαρίου. Ο ίδιος είχε ανακοινώσει την 1η Φεβρουαρίου ότι προσεβλήθη από τον κορονοϊό.

«Πέθανε μετά τις ανεπιτυχείς προσπάθειές μας να τον σώσουμε», ανέφερε η κυβέρνηση της Ουχάν σε ανακοίνωσή της. «Εκφράζουμε τη βαθιά θλίψη και τα συλλυπητήριά μας. Αποτίουμε φόρο τιμής στον τρόπο που στάθηκε στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της επιδημίας και εκφράζουμε τα ειλικρινά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του!».

Ακόμη και κάποια κινεζικά μέσα ενημέρωσης τον χαρακτήρισαν «ήρωα που ήταν διατεθειμένος να πει την αλήθεια»,  ενώ άλλοι σχολιαστές ανήρτησαν ποιήματα, φωτογραφίες και σκίτσα προς τιμή του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments