Οικονομία

PWC: Επιχειρηματικές συμφωνίες άνω των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ το πρώτο δίμηνο

PWC: Επιχειρηματικές συμφωνίες άνω των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ το πρώτο δίμηνο
PWC: Σημαντική αύξηση της αξίας εξαγορών και συγχωνεύσεων εκτιμάται ότι θα υπάρξει εφέτος λόγω της βελτίωσης της εμπιστοσύνης αλλά και του οικονομικού κλίματος.

PWC:Μεγάλη αύξηση της αξίας εξαγορών και συγχωνεύσεων εκτιμάται ότι θα υπάρξει εφέτος λόγω της βελτίωσης της εμπιστοσύνης αλλά και του οικονομικού κλίματος, σύμφωνα με την PriceWaterHouseCoopers. Ήδη στο πρώτο δίμηνο του έτους έχουν ολοκληρωθεί ή δρομολογηθεί επιχειρηματικές συμφωνίες που ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ στους κλάδους της ενέργειας, του τουρισμού και του real estate, χωρίς να συνυπολογίζεται το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων από όπου αναμένονται έσοδα περί τα 1,5 δισ. ευρώ ανέφεραν στελέχη της εταιρείας κατά τη διάρκεια παρουσίασης των αποτελεσμάτων της ετήσιας μελέτης «Εξαγορές και Συγχωνεύσεις στην Ελλάδα 2019».

Προβλέψεις για συμφωνίες 5 δισεκατομμυρίων ευρώ

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της PwC οι συναλλαγές σε εξαγορές και συγχωνεύσεις στη χώρα κατά την εφετινή χρονιά αναμένεται να κινηθούν εφέτος πάνω από το ποσό των 4,9 δισ. ευρώ. «Το 2020 ξεκινά με πολύ καλύτερες προοπτικές» ανέφερε ο Κυριάκος Ανδρέου, Partner και Advisory Leader, PwC Ελλάδας.

Όπως τόνισε «η εμπιστοσύνη αποκαθίστανται, η οικονομία ξαναμπαίνει στις αγορές και δημιουργείται αισιοδοξία. Το 2020 βλέπουμε μια καλή ανάπτυξη. Η επίτευξη υψηλής και βιώσιμης ανάπτυξης αποτελεί τη μεγάλη πρόκληση. Είναι αναγκαία η ενίσχυση της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μέσα από ένα γενναίο κύμα μεταρρυθμίσεων».

Ποσό 12,1 δισ. ευρώ προσέλκυσαν οι ελληνικές επιχειρήσεις πέρυσι

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης οι ελληνικές επιχειρήσεις προσέλκυσαν συνολικά 12 δισ. ευρώ κατά το 2019 εκ των οποίων τα 4,3 δισ. ευρώ αφορούν σε εξαγορές και συγχωνεύσεις (Ε&Σ), 5 δισ. ευρώ σε εταιρικά ομόλογα, 1,2 δισ. ευρώ σε ιδιωτικοποιήσεις και 1,5 δισ. ευρώ αφορούν συναλλαγές μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις ελληνικές τράπεζες.

Σε επίπεδο εξαγορών και συγχωνεύσεων παρουσιάζεται σημαντική αύξηση της τάξης του 67% στον όγκο των συναλλαγών με το σύνολο αυτών να αγγίζει τις 85 έναντι 51 το 2018 ενώ αντίστοιχα η συνολική αξία αυξήθηκε κατά 0,6 δισ. ευρώ.

Οι κλάδοι που συγκέντρωσαν τη μεγαλύτερη συνολική αξία συναλλαγών το 2019 ήταν αυτοί της ακίνητης περιουσίας (15,6%), των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών (14,1%), των τροφίμων και ποτών (12,5%) και της ναυτιλίας (12%). Σημειώνεται ότι οι συναλλαγές μειοψηφικών πακέτων το 2019 ανήλθαν σε 990 εκατ. ευρώ εκ των οποίων το 40% προέρχεται από την ακίνητη περιουσία.

Στροφή των επιχειρήσεων στην αγορά ομολόγων

Το 2019 χαρακτηρίστηκε από σημαντική στροφή των ελληνικών επιχειρήσεων στην αγορά ομολόγων, προς άντληση κεφαλαίων, ως απόρροια των σταθερά μειωμένων επιτοκίων στην Ευρώπη. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια του 2019 αντλήθηκαν 5 δισ. ευρώ μέσω διαπραγματεύσιμων εταιρικών ομολόγων, με κουπόνια που κυμαίνονται από 0,87% έως 4,25%, σε σύγκριση με 635 εκατ. ευρώ το 2018.

Διαφοροποίηση σημειώνεται και στην κατεύθυνση των συναλλαγών σε σχέση με το 2018 με τις εισερχόμενες και εξερχόμενες αυτών να αυξάνουν το ποσοστό τους επί του συνόλου κατά 6% και 4% αντιστοίχως. Οι εγχώριες συναλλαγές σημείωσαν σημαντική πτώση σε επίπεδο δεκαετίας, από 73% το 2010 σε 30% το 2019. Παράλληλα, αύξηση παρουσιάζουν και οι εισερχόμενες συναλλαγές, οι οποίες και αποτελούν τον κύριο όγκο της αγοράς διαχρονικά, με ποσοστό 46% και αύξηση της τάξης του 6,3% σε σχέση με το 2018.

Σε αντίθεση με το 2018 όπου η αγορά κινήθηκε από τους κλάδους της ναυτιλίας, της ενέργειας και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, κατά το 2019 υπήρξε έντονη διακλαδική δραστηριότητα χωρίς την κυριαρχία κάποιου συγκεκριμένου κλάδου.

πηγή: in.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments