Διεθνή

Κορωνοϊός τώρα: Οι ΗΠΑ “πονάνε” την ώρα που ο υπόλοιπος κόσμος σχεδιάζει χαλάρωση μέτρων

Κορωνοϊός τώρα: Οι ΗΠΑ “πονάνε” την ώρα που ο υπόλοιπος κόσμος σχεδιάζει χαλάρωση μέτρων
Κορωνοϊός τώρα: Μια "ανάσα" από τις 250.000 οι νεκροί παγκοσμίως - Η κατάσταση δείχνει να βελτιώνεται αισθητά στις χώρες που πλήττονται βαριά από τον ιό, εκτός από τις ΗΠΑ που ακόμα "ματώνουν".

Κορωνοϊός τώρα: Μπορεί οι περισσότερες χώρες να δείχνουν ότι σιγά σιγά ξεπερνάνε το “πικ” του κορωνοϊού, αλλά στις ΗΠΑ τίποτα δεν προμηνύει μια σύντομη έξοδο από την υγειονομική κρίση. Οι περισσότερες χώρες έχουν ξεκινήσει ήδη την άρση των μέτρων, ενώ ακόμα και χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία που επλήγησαν σε πολύ μεγάλο βαθμό από την πανδημία του κορωνοϊού, κάνουν δειλά δειλά σχέδια για όλο και μεγαλύτερη χαλάρωση των μέτρων. Συγκεκριμένα τα κρούσματα σε όλο τον κόσμο έχουν φτάσει τα 3.517.576, ενώ έχουν πεθάνει 249.416. Σε μια πιο αισιόδοξη νότα 1.138.663 άνθρωποι έχουν ιαθεί πλήρως.

6 κρούσματα στην Ελλάδα σήμερα – 2.632 συνολικά – 146 νεκροί

Οι αρμόδιες αρχές ανακοίνωσαν για άλλη μια μέρα τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού και τους νεκρούς στη χώρα μας. Όπως θα παρατηρήσετε στο infographic και σύμφωνα πάντα με την ενημέρωση του λοιμωξιολόγου και εκπροσώπου του υπουργείου ΥγείαςΣωτήρη Τσιόδρα, τα κρούσματα του κορωνοϊού που επιβεβαιώθηκαν το τελευταίο 24ωρο είναι 6, ενώ συνολικά τα κρούσματα στην Ελλάδα ανέρχονται πλέον σε 2.632. Οι θάνατοι είναι πλέον 146, καθώς σήμερα πέθαναν 2 συμπολίτες μας. infographic04052020-1114x1200

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.632. Από αυτά, 22,6% θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 50% είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα, ενώ 35 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Στους 146 οι νεκροί στην Ελλάδα – Εξέπνευσε 50χρονος

Το πρώτο θύμα του κορωνοϊού σε Λάρισα και Θεσσαλία είναι 50χρονος Ρομά που έχασε σήμερα την μάχη. Ο 50χρονος διαγνώστηκε με τον ιό και αρχικά νοσηλεύτηκε σε θάλαμο αρνητικής πίεσης του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας. Η κατάστασή του επιδεινώθηκε και εισήχθη στην ΜΕΘ, όπου κατέληξε σήμερα. Οι νεκροί από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα φτάνουν τους 146.

Νωρίτερα το πρωί κατέληξε ακόμη μία ηλικιωμένη στη χώρα μας, λόγω κορωνοϊού. Συγκεκριμένα, υπέκυψε μία 88χρονη που νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες στο νοσοκομείο «Αττικόν». Σύμφωνα με τις πληροφορίες η ηλικιωμένη νοσηλευόταν αποσωληνωμένη στη ΜΕΘ και έπασχε από υποκείμενα νοσήματα.

ΗΠΑ κορωνοϊός: 1.450 νεκροί σε 24 ώρες – Πάνω από 67.600 ο αριθμός των θυμάτων

Δεν έχει τέλος το δράμα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο νέος απολογισμός για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, τον οποίο δημοσιεύει καθημερινά το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, δείχνουν ότι ο αριθμός των νέων θυμάτων από τον κορωνοϊό έμεινε σταθερός σε σχέση με το προηγούμενο 24ωρο (1.453). Περισσότεροι από 67.600 άνθρωποι έχουν πεθάνει στις ΗΠΑ από την αρχή της πανδημίας.

Ως χθες, Κυριακή 3 Μαΐου 2020 στις 20:30 (τοπική ώρα), το Τζονς Χόπκινς είχε καταγράψει 1,15 εκατ. κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και 67.674 θανάτους από την COVID-19. Οι ΗΠΑ παραμένουν η χώρα όπου καταγράφεται μακράν ο υψηλότερος αριθμός θανάτων εξαιτίας της πανδημίας από οποιαδήποτε άλλη στον πλανήτη. Την Τετάρτη, οι θάνατοι είχαν φθάσει τους 2.502, ωστόσο το τελευταίο διήμερο μειώθηκαν αρκετά στην αμερικανική επικράτεια. Επίκεντρο της πανδημίας στις ΗΠΑ είναι η Νέα Υόρκη, όπου έχουν υποκύψει στην ασθένεια σχεδόν 19.000 άνθρωποι. ameriki

Ιταλία: Χαλαρώνουν τα μέτρα και στη γειτονική μας χώρα

Στη «Φάση 2» της χαλάρωσης των μέτρων για τον κορωνοϊό πέρασε η Ιταλία, καθώς η κυβέρνηση έδωσε το «πράσινο φως» στα εργοστάσια να αρχίσουν την παραγωγή τους και επίσης θα μπορέσουν να ανοίξουν ξανά τα πάρκα, προσφέροντας χώρο στα παιδιά για να τρέξουν. Επιπλέον, οι πολίτες θα μπορέσουν να συναντηθούν και πάλι με συγγενείς τους. Ωστόσο, οι φίλοι έχουν εντολή να παραμείνουν μακριά και τα περισσότερα καταστήματα θα συνεχίσουν να είναι κλειστά ως τις 18 Μαΐου.

Τα εστιατόρια και τα μπαρ εξακολουθούν να προσφέρουν μόνο φαγητό και ποτό για κατανάλωση εκτός του καταστήματος, ενώ τα σχολεία, τα θέατρα και οι κινηματογράφοι παραμένουν κλειστά μέχρι νεοτέρας. Με σχεδόν 29.000 θανάτους από κορωνοϊό, από τις 21 Φεβρουαρίου που η ασθένεια έφτασε στην Ιταλία, η χώρα έχει καταγράψει τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών μετά τις ΗΠΑ.

Επιπλέον, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων και θανάτων μειώνεται πιο αργά από όσο ήλπιζε η κυβέρνηση, κάτι που ώθησε τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε να υιοθετήσει μια πολύ σταδιακή προσέγγιση στην άρση του lockdown, η οποία θα αλλάζει ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημίας. «Βρισκόμαστε ακόμη στην έξαρση της πανδημίας», δήλωσε ο Κόντε σε συνέντευξή του στη La Stampa χθες, υπογραμμίζοντας ότι η «φάση 2 δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ότι σημαίνει ότι είμαστε όλοι ελεύθεροι».

Πρόσθεσε, μάλιστα ότι το άνοιγμα της χώρας «είναι στα χέρια σας», εξήγησε ο Ιταλός πρωθυπουργός στους συμπατριώτες του. «Από εσάς εξαρτάται αν θα είναι αποφασιστικό και οριστικό», τόνισε. Στη διάρκεια της φάσης αυτής, εξήγησε ο Κόντε, θα διενεργούνται περισσότερα τεστ για να εντοπίζονται οι φορείς του ιού, με 5 εκατομμύρια κιτ να πρόκειται να σταλούν στις επαρχίες τους επόμενους δύο μήνες. Επιπλέον από αυτή την εβδομάδα θα ξεκινήσουν περίπου 150.000 αιματολογικά τεστ για να διερευνηθεί πόσοι Ιταλοί έχουν ήδη αναπτύξει αντισώματα στην covid-19. italia-4

Τι γράφει ο ιταλικός Τύπος:

Τα Μέσα Ενημέρωσης και οι πολιτικοί αξιωματούχοι στην Ιταλία απευθύνουν σήμερα έκκληση για υπευθυνότητα προς τους πολίτες καθώς χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα που είχαν υιοθετηθεί στη χώρα για τον περιορισμό της επιδημίας του κορονοϊού. «Είναι η ώρα της υπευθυνότητας», είναι ο τίτλος της Il Corriere della Sera, η οποία ανακοίνωσε την έναρξη της «φάσης 2» της πανδημίας, η οποία είναι συνώνυμη και την επιστροφή στην εργασία για 4,5 εκατομμύρια Ιταλούς καθώς ανοίγουν κάποια εργοστάσια και γραφεία.

«Αν ο ιός επιστρέψει, θα κλείσουμε ξανά», τιτλοφορείται η La Repubblica, εξηγώντας ότι «πλέον θα υπάρχουν λιγότεροι έλεγχοι στις ατομικές μετακινήσεις, στις συναντήσεις με συγγενείς, αλλά αντίθετα θα δίνεται μεγάλη προσοχή στην αποφυγή τυχόν συγκεντρώσεων στον δρόμο, στις στάσεις των λεωφορείων και στα δημόσια μέσα μεταφοράς, αλλά και στα πάρκα που ξανανοίγουν».

Η La Stampa αναφέρεται στους κανόνες που παρουσίασε η υπουργός Εσωτερικών, Λουτσιάνα Λαμοργκέζε, σύμφωνα με την οποίοι οι Ιταλοί «θα πρέπει να παραμείνουν ιδιαίτερα προσεκτικοί σε αυτή την πολύ ευαίσθητη φάση». «Δυστυχώς η κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν έχει τελειώσει. Αλλά αν συνεχίσουμε να σεβόμαστε τους κανόνες με προσεκτικό τρόπο, θα μπορέσουμε να φανταστούμε να βρίσκουμε σταδιακά νέους χώρους κίνησης και, ελπίζω, λίγη ηρεμία και πίστη για τον μέλλον», πρόσθεσε η υπουργός.

Ισπανία: Εντυπωσιακή μείωση των νεκρών

Ευχάριστα νέα έρχονται από την Ισπανία καθώς η χώρα κατέγραψε 164 νέους θανάτους κατά το τελευταίο 24ωρο, επί συνόλου 25.428 θανάτων από τον κορωνοϊό. Επίσης, τα νέα κρούσματα που καταγράφηκαν το ίδιο χρονικό διάστημα ανέρχονται σε 545, επί συνόλου 218.011 περιστατικών, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Υποχρεωτική η χρήση μάσκας και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της χώρας:

Σημειώνεται, πως η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στην Ισπανία από σήμερα για να αποτραπεί το ενδεχόμενο αύξησης των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού, την ώρα που η χώρα ξεκινά τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων καραντίνας, δήλωσε χθες ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ. «Από τη Δευτέρα, όποιος χρησιμοποιεί τα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς θα είναι υποχρεωμένος να φοράει μάσκα» είπε ο Σάντσεθ, σε τηλεοπτική παρέμβασή του, επισημαίνοντας ότι αυτό αποτελεί συνέπεια της «μεγαλύτερης οικονομικής δραστηριότητας και της ανάγκης για μετακινήσεις». koronoios-ispania-1-1200x675

Μέχρι την Κυριακή, η ισπανική κυβέρνηση «συνέστηνε ιδιαίτερα» τη χρήση της μάσκας στις συγκοινωνίες. Προκειμένου οι Ισπανοί να μπορέσουν να διαθέτουν μάσκες προτού επιβιβαστούν στο μετρό, το λεωφορείο ή τον προαστιακό, έξι εκατομμύρια μάσκες διανέμονται σήμερα, Δευτέρα, σε ολόκληρη τη χώρα μπροστά από τους κεντρικούς σιδηροδρομικούς σταθμούς και τις στάσεις, επισήμανε ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης. Επτά εκατομμύρια θα δοθούν σε δήμους και περιφέρειες και 1,5 εκατομμύριο μάσκες σε οργανισμούς κοινωνικής πρόνοιας, όπως ο Ερυθρός Σταυρός για να τις διανείμουν από την πλευρά τους, συμπλήρωσε ο Σάντσεθ.

Βρετανία: Σταδιακή άρση των μέτρων σχεδιάζει ο Μπόρις Τζόνσον

Η βρετανική κυβέρνηση γνωστοποίησε  ότι προετοιμάζει μια διαδικασία άρσης των περιορισμών κατά του κορωνοϊού «σε φάσεις», ενώ αυτός ο οδικός χάρτης αναμένεται να εξηγηθεί λεπτομερώς τις επόμενες ημέρες από τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.

«Πιστεύω ότι θα πρέπει να ζούμε με έναν βαθμό περιορισμών»

Ο  υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Μάικλ Γκόουβ, κατά τη διάρκει συνέντευξης τύπου δήλωσε ότι «θα πρέπει να ζουμε με έναν βαθμό περιορισμών» μέχρι να βρεθεί ένα εμβόλιο. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην άρση της καραντίνας «σε φάσεις», με την πιθανότητα να αναστείλει την όλη διαδικασία και να επιστρέψει σε προηγούμενα στάδια, εφόσον χρειαστεί. Η Βρετανία είναι η δεύτερη πληγείσα χώρα της Ευρώπης από τον κορωνοϊό, μετά την Ιταλία

Ειδικότερα, ο συνολικός αριθμός των νεκρών είναι 28.446, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 186.599. Οι αρχές φοβούνται ότι η πρόωρη χαλάρωση της καραντίνας, που τέθηκε σε ισχύ στα τέλη Μαρτίου, θα οδηγήσει σε ένα δεύτερο κύμα μολύνσεων, παρά τη μείωση του αριθμού των νοσηλειών στα νοσοκομεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments