Οικονομία

Η Άννα Διαμαντοπούλου σε θέση έκπληξη

Η Άννα Διαμαντοπούλου σε θέση έκπληξη
Η πρώην Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Απασχόληση προτάθηκε σε θέση κλειδί για μεγάλο πολυεθνικό όμιλο.

Η πολιτική εμπειρία όσο και η θητεία της ως Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την έχουν κάανει ενα πολύτιμο στέλεχος για πολυεθνικούς ομίλους. Ο λόγος για την κα Άννα Διαμαντοπούλου την οποία πρότεινε το Διοικητικό Συμβούλιο της Coca-Cola HBC για την αντικατάσταση του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου John Sechi. Όπως ανακοινώθηκε από την εταιρεία, το διοικητικό συμβούλιο προτείνει να εκλεγεί στη θέση του κ. Sechi ως νέο μέλος του ΔΣ και νέο μέλος της Επιτροπής Αμοιβών με ισχύ που ξεκινά αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας μέσα δηλαδή το καλοκαίρι.

Η κα Άννα Διαμαντοπούλου διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις και με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη. Άλλωστε το όνομά της είχε ακουστεί πολλάκις κατά την περίοδο που ο πρωθυπουργός θα αποφάσιζε για το πιο όνομα θα πρότεινε για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Και μάλιστα πληρούσε και όλα τα κριτήρια που είχε θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Άννα Διαμαντοπούλου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1959 και κατάγεται από το Χρώμιο. Τελείωσε το Λύκειο στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια εισήλθε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αποφοιτώντας από τη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Η πολιτική της καριέρα ξεκίνησε νωρίς όταν διορίστηκε Νομάρχης Καστοριάς το 1985. Υπηρέτησε ως μια από τις νεότερες Νομάρχες (26 ετών τότε) στην ιστορία μέχρι το 1986 οπότε και ανέλαβε Γενική Γραμματέας Κατάρτισης και αργότερα Νεότητας. Μετά ανέλαβε Πρόεδρος του ΕΟΜΜΕΧ, πόστο που διατήρησε μέχρι το 1993 οπότε και ανέλαβε Γενική Γραμματέας Βιομηχανίας.

Η βουλευτική πορεία της Άννας Διαμαντοπούλου ξεκίνησε το 1996 όταν εκλέχθηκε βουλευτής Κοζάνης. Ορίστηκε Υφυπουργός Ανάπτυξης με ευθύνη για τις ιδιωτικοποιήσεις και τη βιομηχανική αναδιάρθρωση. Έμεινε στη θέση αυτή μέχρι την επιλογή της ως Επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αρμοδιότητα τα θέματα απασχόλησης και κοινωνικών θεμάτων, την περίοδο 1999-2004.

Το 2001 η Άννα Διαμαντοπούλου, κατά την διάρκεια της θέσης της Επιτρόπου, πρότεινε τη θεσμοθέτηση της αγγλικής γλώσσας όχι ως δεύτερης επίσημης γλώσσας, όπως λανθασμένα λέγεται, στην Ελλάδα, αλλά την ανάγκη οι μαθητές να κατέχουν άριστο επίπεδο γνώσης της αγγλικής, μόλις τελειώνουν το σχολείο.

Μετά την επιστροφή της στην Ελλάδα, εκλέγεται βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ ως κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Έχει διαχειριστεί τα «σκιώδη» χαρτοφυλάκια των Διεθνών Σχέσεων και Άμυνας, και Ανάπτυξης. Στις εκλογές του 2007 ήταν υπεύθυνη του πολιτικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ και μέχρι τον Οκτώβριο του 2009 ήταν η πολιτική υπεύθυνη του ΠΑΣΟΚ για την Παιδεία και βουλευτής Α΄ Αθήνας.

Στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009 επανεκλέχθηκε βουλευτής Α΄ Αθήνας και στις 7 Οκτωβρίου ορκίστηκε Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, θέση που διατήρησε και στην κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου το 2011.

Με τον μίνι ανασχηματισμό που προκάλεσε η παραίτηση του Χρήστου Παπουτσή, ανέλαβε το υπουργείο Ανάπτυξης. Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στις 7 Μαρτίου 2012. Στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου του 2012 και βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 2012 απέτυχε να εκλεγεί βουλευτής.

Έχει γράψει το βιβλίο «Έξυπνη Ελλάδα», όπου υπογραμμίζονται οι ανάγκες για καινοτομία, στοχευμένη δράση και επαγγελματικές προσεγγίσεις ως απαραίτητες προϋποθέσεις για κοινωνική και οικονομική πρόοδο. Έχει διατελέσει πρόεδρος της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για την ευρωπαϊκή διάσταση της κοινωνικής Ευρώπης και έχει ενεργό συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διεργασίες και συζητήσεις.

Σήμερα είναι Πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη ένα ανεξάρτητο, μη κομματικό ινστιτούτο πολιτικής με έδρα την Αθήνα

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments