Πολιτική

ΥΠΕΞ σε Τουρκία: Να συμβιβάζονται με την ιστορία τους για να μην επαναληφθούν γενοκτονίες όπως των Ποντίων

ΥΠΕΞ σε Τουρκία: Να συμβιβάζονται με την ιστορία τους για να μην επαναληφθούν γενοκτονίες όπως των Ποντίων
ΥΠΕΞ σε Τουρκία: 'Βομβαρδισμός" απαντήσεων από Τουρκία - Ελλάδα - Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, που έκανε λόγο για παραλήρημα της Ελλάδας.

ΥΠΕΞ σε Τουρκία: Με νέα ανακοίνωση το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καλεί την Τουρκία να συμβιβαστεί με την ιστορία της ώστε να μην επαναληφθούν γεγονότα όπως η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού με αφορμή μάλιστα και το χθεσινό κάψιμο της σημαίας της Τουρκίας στη συγκέντρωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων στο Σύνταγμα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών:

Η ιστορική αλήθεια, η αυτοκριτική και η εγκατάλειψη του αναθεωρητισμού, αποτελούν προϋποθέσεις για τον καλόπιστο διάλογο και την καταπολέμηση των ακροτήτων του εθνικισμού, για τη συμφιλίωση των λαών και των κρατών και την ειρηνική συμπόρευσή τους. Αυτή την πολιτική στάση επέλεξε ο Ελευθέριος Βενιζέλος όταν πρότεινε τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ ως υποψήφιο για το Νόμπελ Ειρήνης. Και αυτό παραμένει σημαντικό κομμάτι της βαρυσήμαντης παρακαταθήκης που άφησε πίσω του ο μεγάλος Έλληνας πολιτικός, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και πέραν αυτών.

Αντιθέτως, η Τουρκία επιλέγει να προβεί για ακόμη μια φορά σε μια αδόκιμη προσπάθεια παραποίησης της ιστορίας, αγνοώντας ότι οφείλει, όπως όλοι μας, να αναγνωρίζει την ιστορική αλήθεια. Όλοι πρέπει να συμβιβάζονται με την ιστορία τους ώστε γεγονότα όπως η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού να μην επαναληφθούν ποτέ ξανά. Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, που έκανε λόγο για παραλήρημα της Ελλάδας.

Η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών

«Η ημερομηνία της 19ης Μαΐου 1919, όταν έγινε το πρώτο βήμα του Πολέμου της Ανεξαρτησίας μας, είναι μια ευτυχισμένη μέρα όχι μόνο για το έθνος μας, αλλά και για όλα τα καταπιεσμένα έθνη που πολέμησαν ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Σε μια τέτοια μέρα, οι αβάσιμες και παραληρηματικές δηλώσεις του Ελληνικού Κοινοβουλίου και των Ελληνικών αρχών με το πρόσχημα της επετείου της 19ης Μαΐου 1919 δεν είναι συμβατές με τα ιστορικά γεγονότα ή τις αξίες του 21ου αιώνα».

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ καταλήγει προτρέποντας την ελληνική πλευρά να «δεχτεί τη χείρα φιλίας» που τείνει η Τουρκία. «Επιμένοντας στις εκκλήσεις μας για επίλυση των προβλημάτων στις διμερείς μας σχέσεις μέσω του διαλόγου, η Ελλάδα θα πρέπει, στο χέρι φιλίας που τείνουμε, όπως στο παρελθόν να προχωρήσει σε μία σωστή ανάγνωση της αλλαγής που έχει επέλθει στον κόσμο».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments