Πολιτική

Υπουργείο Εξωτερικών: Διάβημα της Αθήνας στην Άγκυρα για τον νότιο Έβρο

Υπουργείο Εξωτερικών: Διάβημα της Αθήνας στην Άγκυρα για τον νότιο Έβρο
Υπουργείο Εξωτερικών: Διάβημα στην Τουρκία απέστειλε η Ελλάδα για ελληνική περιοχή στα νότια του Έβρου.

Υπουργείο Εξωτερικών: Διάβημα απέστειλε η Αθήνα προς την Άγκυρα, κατόπιν εντολής του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, σχετικά με την παρουσίαση ενός τμήματος ελληνικού εδάφους στον Έβρο, ως τουρκικού. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το ζήτημα έχει προκύψει σε σημείο του νοτίου Έβρου, με αφορμή την αλλαγή της κοίτης του ποταμού, που πλημμυρίζει κάθε χρόνο, μετά το φθινόπωρο.

Συγκεκριμένα, στον Νότιο Έβρο, στη θέση Μελισσοκομείο, που με βάση τους χάρτες του 1923 ανήκει στην Ελλάδα, τις τελευταίες εβδομάδες έχουν ισχυρή παρουσία στελέχη της τουρκικής στρατοχωροφυλακής και των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας.

Η διαφορά με την τουρκική πλευρά, έγκειται στην αλλαγή της κοίτης του ποταμού Έβρου. Η κοίτη έχει μετακινηθεί, με αποτέλεσμα στη θέση της να βρίσκεται πλέον ένα έλος, το οποίο το καλοκαίρι ξεραίνεται και τον χειμώνα πλημμυρίζει δημιουργώντας εκεί μια νησίδα. Όπως αναφέρει η Καθημερινή, η γείτονα χώρα, εκμεταλλεύεται αυτή τη μεταφορά της κοίτης ώστε να διεκδικήσει μια περιοχή, η οποία φθάνει τα περίπου 16 στρέμματα γης.

Τέλος, σημειώνεται πως παρόμοια προβλήματα έχουν προκύψει και στο παρελθόν, όμως πια, στην περιοχή υπάρχει βρίσκονται σταθερά δυνάμεις ασφαλείας της Τουρκίας, οι οποίες, μάλιστα, εμποδίζουν τις εργασίες των στελεχών της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού να ολοκληρώσουν τη διευθέτηση του χώρου από ελληνικής πλευράς, ενόψει επέκτασης του φράχτη και στον Νότιο Έβρο.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments