Πολιτική

Δένδιας Τουρκία: «Προσπαθεί να εκμεταλλευτεί δομικά προβλήματα για να ασκήσει επιρροή στα Βαλκάνια»

Δένδιας Τουρκία: «Προσπαθεί να εκμεταλλευτεί δομικά προβλήματα για να ασκήσει επιρροή στα Βαλκάνια»
Δένδιας Τουρκία: Στην προκλητική στάση που ακολουθεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Μεσόγειο αναφέρθηκε σε συνέντευξη του ο υπουργός Εξωτερικών.

Δένδιας Τουρκία: Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία και τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε μέσω συνέντευξής του ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Ο υπουργός τόνισε πως η Ελλάδα είναι προετοιμασμένη για όλα απέναντι στην Τουρκία ενώ σημείωσε πως οι γείτονες μας προσπαθούν να εκμεταλλευτούν συγκεκριμένα δομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χώρες των Βαλκανίων για να ασκήσουν επιρροή στην περιοχή. «Η Τουρκία, το τελευταίο διάστημα, ακολουθεί έναν δρόμο κλιμάκωσης, με ενέργειες που δεν μπορούν να καταλήξουν σε κάποιο θετικό αποτέλεσμα, ούτε για την ίδια ούτε βεβαίως για την ευρύτερη περιοχή. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, η χώρα μας είναι προετοιμασμένη σε όλα τα επίπεδα» είπε ο κ. Δένδιας σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Πτήση και Διάστημα».

Ο ίδιος εκτίμησε πως μια περαιτέρω κλιμάκωση από πλευράς της Τουρκίας, θα την απομόνωνε περισσότερο στη διεθνή σκηνή και επεσήμανε πως η Αθήνα απαντά με ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση.

«Η Τουρκία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί συγκεκριμένα δομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χώρες των Βαλκανίων για να ασκήσει επιρροή στην περιοχή. Μία αρνητική επιρροή της ενέχει τον κίνδυνο επανεμφάνισης ζητημάτων που στο παρελθόν αποδείχτηκαν καταστροφικά για την περιοχή μας» δήλωσε και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των Βαλκανίων. Μιλώντας για το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, είπε πως η ελληνική διπλωματία είχε γνώση των κινήσεων της Τουρκίας ενώ για την ΑΟΖ με την Ιταλία, ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις και σημείωσε πως η Ελλάδα κινείται με μεθοδικότητα, υπομονή και επιμονή.

Επίσης, κάλεσε την Τουρκία να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ελλάδας, να εργαστεί εποικοδομητικά, στο πλαίσιο των κανόνων του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας. «Η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει να λειτουργεί ως παράγων αποσταθεροποίησης στην περιοχή» ανέφερε και συμπλήρωσε ότι «όπως έδειξε και στον Έβρο, όχι μόνο δεν εργάζεται προς την ένταξη, αλλά συνειδητά επιχειρεί να εκβιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση και να αποσταθεροποιήσει κράτη-μέλη της, εργαλειοποιώντας τον ανθρώπινο πόνο προκειμένου να απεγκλωβιστεί από καταστάσεις που η τυχοδιωκτική εν πολλοίς πολιτική της την έχει οδηγήσει».

Όλα αυτά ενώ αναμένεται αύριο, Πέμπτη 54 Ιουνίου, η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA) της Λιβύης, Φαγιέζ Αλ Σάρατζ, στην Τουρκία για επαφές με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Την επίσκεψη Σάρατζ στην Άγκυρα έκανε γνωστή σε σημερινή του συνέντευξη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Αναφερθείς στην εμφύλια διαμάχη στη Λιβύη, ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι ο Χαφτάρ και οι «παράνομες δυνάμεις του» δεν μπορούν να κερδίσουν τον εμφύλιο πόλεμο. Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία υποστηρίζει ενεργά τις δυνάμεις της GNA, ενώ οι εξελίξεις στη Λιβύη απασχόλησαν το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας που συνεδρίασε την Τρίτη. Η Άγκυρα «θα συνεχίσει την παροχή στρατιωτικής συμβουλευτικής προς τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης» ανέφερε το ανακοινωθέν του Συμβουλίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments