Κόσμος

Βραζιλία Αμαζόνιος: Ρεκόρ πυρκαγιών για τον μήνα Ιούνιο

Βραζιλία Αμαζόνιος: Ρεκόρ πυρκαγιών για τον μήνα Ιούνιο
Βραζιλία Αμαζόνιος: Κατά 20% σε σχέση με πέρυσι αυξήθηκαν οι πυρκαγιές τον μήνα Ιούνιο στο τροπικό δάσος. Φόβοι των επιστημόνων για μεγάλη καταστροφή όπως αυτή που είχε συμβεί τον Αύγουστο του 2019. Κατακραυγή για τον Μπολσονάρο.
Βραζιλία Αμαζόνιος: Κατά 20% σε σχέση με πέρυσι αυξήθηκαν οι πυρκαγιές τον μήνα Ιούνιο στο τροπικό δάσος. Φόβοι των επιστημόνων για μεγάλη καταστροφή όπως αυτή που είχε συμβεί τον Αύγουστο του 2019. Κατακραυγή για τον Μπολσονάρο.

Οι πυρκαγιές που έχουν ξεκινήσει στο τροπικό δάσους του Αμαζονίου ανησυχούν τους ειδικούς, μιας και στο τμήμα του ποταμού που εκτείνεται στη βραζιλιάνικη επικράτεια, παρουσιάζεται αύξηση των φωτιών 20% παραπάνω από πέρυσι για τον μήνα Ιούνιο. Αυτό δεν είναι καλό μήνυμα σύμφωνα με τους επιστήμονες, καθώς φοβούνται ότι η αύξηση αυτή μπορεί να είναι προάγγελος μιας επανάληψης της καταστροφής που έγινε τον Αύγουστο του 2019. Συγκεκριμένα σημειώθηκαν 2.248 πυρκαγιές, καταγράφοντας τον υψηλότερο αριθμό για τον μήνα αυτό τα τελευταία 13 χρόνια.

Παράλληλα, ειδικοί της υγείας φοβούνται ότι ο καπνός που καλύπτει συχνά την περιοχή κατά την περίοδο ξηρασίας, προκαλώντας αναπνευστικά προβλήματα, μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές στους ασθενείς με Covid-19.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ και το Reuters τον Ιούνιο το βραζιλιάνικο Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικών Ερευνών (INPE) κατέγραψε 2.248 πυρκαγιές στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, από 1.880 τον Ιούνιο του 2019. Τα στοιχεία αυτά που έρχονται μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές τον περασμένο Αύγουστο, που προκάλεσαν παγκόσμια κατακραυγή, υπενθυμίζουν τον ισχυρισμό ότι η Βραζιλία δεν κάνει αρκετά για να προστατεύσει το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του κόσμου.

Η κατάσταση είναι αναστρέψιμη – Πρόβλημα η αποψίλωση

«Είναι μια κακή ένδειξη, αλλά αυτό που πραγματικά θα μετρήσει είναι ό,τι θα συμβεί από δω και στο εξής», δήλωσε ο Φίλιπ Φερνσάιντ, οικολόγος στο Εθνκό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Ερευνών στην Αμαζονία της Βραζιλίας. Ένας πιο ανησυχητικός δείκτης είναι η αυξανόμενη αποψίλωση των δασών, είπε, επειδή οι πυρκαγιές συνήθως ξεκινούν για τον καθαρισμό της γης μετά την κοπή δέντρων.

Η αποψίλωση των δασών αυξήθηκε κατά 34% τους πρώτους πέντε μήνες του έτους, σε σύγκριση με πέρσι, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του INPE.

Ο Μπολοσονάρο θέλει μεταλλεία στον Αμαζόνιο

Ο Φερνσάιντ τόνισε ότι η ανεπαρκής επιβολή περιβαλλοντικού ελέγχου από την κυβέρνηση του ακροδεξιού προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρο ευθύνεται για την αυξανόμενη καταστροφή. Η κυβέρνηση Μπολσονάρο, που διάκειται εχθρικά απέναντι στους περιβαλλοντικούς ακτιβιστές, τάσσεται υπέρ των σχεδίων οικονομικής ανάπτυξης, ιδίως της λειτουργίας μεταλλείων και αγροκτημάτων, στο δάσος του Αμαζονίου.

Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος ανέπτυξε τον στρατό για να προστατεύσει τον Αμαζόνιο τον Μάιο, όπως έκανε και τον Αύγουστο του περασμένου έτους. Παρά την κίνηση αυτή, η αποψίλωση των δασών αυξήθηκε 12% τον Μάιο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα και αυξήθηκε και τον Ιούνιο.

Το Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Ερευνών στην Αμαζονία (IPAM), μια βραζιλιάνικη μη κυβερνητική οργάνωση, προβλέπει ότι με τον τρέχοντα ρυθμό αποψίλωσης των δασών, μέχρι τα τέλη Ιουλίου θα υπάρχουν περίπου 9.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα της Αμαζονίας που θα έχουν κοπεί αλλά δεν έχουν καεί μετά τις αρχές του 2019, όταν ο Μπολσονάρου ανέλαβε την προεδρία.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments