Πολιτική

Γιάννα Αγγελοπούλου για Αγία Σοφία: Η μετατροπή της σε τζαμί προκαλεί θλίψη και οργή

Γιάννα Αγγελοπούλου για Αγία Σοφία: Η μετατροπή της σε τζαμί προκαλεί θλίψη και οργή
Γιάννα Αγγελοπούλου για Αγία Σοφία: Η πρόεδρος της Επιτροπής Ελλάδα 2021 τονίζει ότι "η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί συνιστά προσβολή της ιστορίας, της οικουμενικότητας του μνημείου και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς".

Τις καταιγιστικές εξελίξεις όσον αφορά το θέμα της Αγίας Σοφίας σχολιάζει η πρόεδρος της Επιτροπής Ελλάδα 2021 Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη. Ειδικότερα, όπως τονίζει η ίδια  με ανάρτησή της σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης  η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί προκαλεί «Θλίψη και οργή». Στην ανάρτηση της η κ. Αγγελοπούλου τονίζει ότι «[η] μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί εκθέτει την Τουρκία και συνιστά προσβολή της ιστορίας, της οικουμενικότητας του μνημείου και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Είναι μια απόφαση που προκαλεί θλίψη και οργή».

Η Αγία Σοφία είναι σύμβολο της ορθοδοξίας και ολόκληρου του χριστιανικού κόσμου, τονίζει η πρόεδρος της Δημοκρατίας

«Η απόφαση της Τουρκίας να την μετατρέψει σε τζαμί προκαλεί ευθέως την ιστορική μας μνήμη, υπονομεύει ανεπανόρθωτα τις αξίες της ανεκτικότητας και του διαλόγου των θρησκειών και επιφέρει σοβαρό πλήγμα στις σχέσεις της με την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή κοινότητα» δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Επίσης, υπογράμμισε ότι «Η Αγία Σοφία, μνημείο με οικουμενικό χαρακτήρα, ανήκει στην ανθρωπότητα και την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Είναι σύμβολο της ορθοδοξίας και ολόκληρου του χριστιανικού κόσμου».

Αντιδράσεις από πολλές χώρες όπως Κύπρο, Ρωσία, ΗΠΑ και Αυστρία

Παράλληλα, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία εκφράζει τη λύπη της για το ότι η δική της ανησυχία, όπως και άλλων ορθόδοξων εκκλησιών, για την προοπτική να μετατραπεί ο Ναός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη από μουσείο σε τζαμί, δεν εισακούσθηκε από τις τουρκικές Αρχές. Από την άλλη, την απογοήτευση των ΗΠΑ για την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να τη μετατρέψει σε τζαμί εξέφρασε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Ορτέιγκους, απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσινγκτον.

Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ επέκρινε έντονα την απόφαση της Τουρκίας. «Λυπούμαστε βαθιά για τη σημερινή απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί και δεν μπορούμε να την κατανοήσουμε! Η κατάργηση του καθεστώτος μουσείου που την καταστούσε προσβάσιμη σε όλους τους πολιτισμούς και τις θρησκείες είναι ένα ακόμη βήμα μακριά από την Ευρώπη», ανέφερε ο Αυστριακός ΥΠΕΞ. «Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, είναι μία ακόμη πρόκληση για το σύνολο του πολιτισμένου κόσμου και των διεθνών οργάνων που τον εκπροσωπούν. Συνιστά ιστορική εκτροπή και βεβήλωση ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς με ιδιαίτερη αξία για τους όπου γης χριστιανούς», δημοσίευσε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.

Και ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Κονσταντίν Κόσατσεφ, εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να χρησιμοποιηθεί ο Ναός της Αγίας Σοφίας ως τζαμί, επισημαίνοντας ότι μια τέτοια απόφαση μπορεί να προκαλέσει εξαιρετικά αρνητικές αντιδράσεις σε όλο τον χριστιανικό κόσμο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments