Διεθνή

ΗΠΑ εκτέλεση: Για πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια εκτελέστηκε κρατούμενος στην Ιντιάνα

ΗΠΑ εκτέλεση: Για πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια εκτελέστηκε κρατούμενος στην Ιντιάνα
ΗΠΑ εκτέλεση: Ο Ντάνιελ Λι πέθανε στις 08:07 τοπική ώρα με θανατηφόρα ένεση στη φυλακή του Τερ Οτ στην Ιντιάνα, διευκρίνισε το υπουργείο σε ανακοίνωση.

Λίγες ώρες μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για την επανέναρξη των εκτελέσεων σε ομοσπονδιακό επίπεδο στις ΗΠΑ, αυτή τέθηκε σε εφαρμογή. Ο Ντάνιελ Λιούις Λι, καταδικασμένος για τρεις δολοφονίες, εκτελέστηκε με θανατηφόρο ένεση στο Τέρε Χότε της Ιντιάνα νωρίς το πρωί της Τρίτης. Έπειτα από διακοπή των εκτελέσεων για 17 έτη καταδικασθέντων σε ομοσπονδιακά δικαστήρια, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, με 4 ψήφους κατά και 5 υπέρ, ακύρωσε την αναστολή τεσσάρων εκτελέσεων που είχε αποφασίσει τη Δευτέρα δικαστήριο της Ουάσινγκτον, το οποίο έκρινε ότι δεν είχαν εξεταστεί όλες οι προσφυγές.

«Ακυρώνουμε την προκαταρκτική εντολή του περιφερειακού δικαστηρίου και οι εκτελέσεις μπορούν να λάβουν χώρα όπως προβλεπόταν», ανακοίνωσε το Ανώτατο Δικαστήριο αναφερόμενο στις εκτελέσεις τεσσάρων καταδικασμένων σε θάνατο, που «φρέναρε» χθες δικαστής, καθώς έκρινε πως δεν είχαν εξεταστεί όλες οι προσφυγές. Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η οικογένεια του Ντάνιελ Λιούις Λι υποστήριξαν στις προσφυγές τους πως οι θανατηφόρες ενέσεις αποτελούν «σκληρές και ασυνήθιστες τιμωρίες», ενώ η επανέναρξη των εκτελέσεων είναι επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία, εν μέσω πανδημίας.

Επίσης, η 81 ετών μητέρα, γιαγιά και πεθερά των τριών ατόμων που σκότωσε ο Λι υποστήριξε ότι ήθελε να τον δει να μείνει στη φυλακή εφ’ όρου ζωής, όπως και οι συνεργός του στην τριπλή δολοφονία. Η κυβέρνηση Τραμπ είχε δηλώσει πέρυσι ότι θα επιτρέψει ξανά τις εκτελέσεις σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Σύμφωνα με το αμερικανικό σύστημα δικαιοσύνης, τα εγκλήματα μπορεί να δικαστούν είτε σε ομοσπονδιακά (εθνικά) δικαστήρια είτε σε δικαστήρια των Πολιτειών (τοπικά). Ορισμένα εγκλήματα θεωρούνται αυτομάτως ομοσπονδιακά (όπως η πλαστογραφία χαρτονομίσματος ή η κλοπή αλληλογραφίας) και δικάζονται σε ομοσπονδιακά δικαστήρια και άλλα όχι. Η κατηγοριοποίησή τους επίσης εξαρτάται από τη σοβαρότητα του εγκλήματος και το αν το έγκλημα μπορεί να συνιστά παραβίαση του Αμερικανικού Συντάγματος.

Το ιστορικό του

Ο Λι είχε καταδικαστεί για το βασανισμό και τη δολοφονία μιας τριμελούς οικογένειας στο Αρκάνσας το 1996. Αφού σκότωσε τη μητέρα, τον πατέρα και την κόρη τους, πέταξε τις σορούς τους σε μια λίμνη. Η εκτέλεσή του είχε προγραμματιστεί αρχικά για το Δεκέμβριο και έπειτα για τις 3 Ιουλίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments