Πολιτική

Σύνοδος Κορυφής: Απομακρύνεται η συμφωνία

Σύνοδος Κορυφής: Απομακρύνεται η συμφωνία
Σύνοδος Κορυφής: Παρά το τι διέρρεαν διπλωματικές πηγές, η συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης όσο πάει και απομακρύνεται. Οι ηγέτες της ΕΕ όπως όλα δείχνουν μάλλον θα συμφωνήσουν ότι διαφωνούν.

Οι δύο ημέρες δεν έφτασαν για να συμφωνήσουν οι ηγέτες της ΕΕ και έτσι σήμερα συνεχίστηκε η τρίτη μέρα διαπραγματεύσεων. Ωστόσο παρά το γεγονός ότι διπλωματικές πηγές διέρρεαν ότι η σύνοδος θα καταλήξει με συμφωνία, το ενδεχόμενο αυτό απομακρύνεται καθώς οι διαφωνίες και τα θολά σημεία είναι περισσότερα από τα σημεία σύγκλισης.

Τα βασικά σημεία διαφωνίας.

Το politico περιγράφει τα βασικά σημεία στα οποία δεν έχει βρεθεί η χρυσή τομή σύμφωνα με τη δημοσίευση της efsyn.gr. Σε αυτά τα σημεία δεν έχει παρουσιαστεί ιδιαίτερη πρόοδος

  • Η ισορροπία μεταξύ επιχορηγήσεων και δανείων: Παρά το γεγονός ότι ο Σαρλ Μισέλ πρότεινε νέα αναλογία, με μείωση των επιχορηγήσεων στα 450 δισ. και αύξηση των δανείων στα 300 δισ., οι «φειδωλοί» πιέζουν ώστε οι επιχορηγήσεις να πέσουν στα 375 δισ. ευρώ, ενώ έχουν καταθέσει και πρόταση για επιχορηγήσεις μόλις 155 δισ.. Κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να αποδεχθούν οι Νότιες χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία.
  • Διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης: Η Ολλανδία πιέζει ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να ασκήσει κάποια χώρα βέτο στην εκταμίευση δόσεων. Ο Σαρλ Μισέλ χθες πρότεινε μία νέα προσέγγιση την οποία ονομάσει «φρένο εκτάκτου ανάγκης» και θα δίνει τη δυνατότητα σε κάθε χώρα, που έχει αντιρρήσεις στην εκταμίευση χρημάτων ή την πορεία συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων, να προσφεύγει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ή στο Συμβούλιο Κορυφής. Σίγουρα αναμένεται περαιτέρω αντιπαράθεση για το ζήτημα.
  • Κράτος Δικαίου: Η Ουγγαρία και η Πολωνία αντιστέκονται στην πρόταση να συνδεθεί η χρηματοδότηση με κριτήρια σεβασμού προς το κράτος δικαίου.
  • Το μέγεθος του συνολικού πακέτου: Οι ηγέτες είναι ακόμη διχασμένοι ως το ύψος του συνολικού πακέτο. Η πρόταση του Σαρλ Μισέλ για Ταμείο Ανάκαμψης και προϋπολογισμό της Ε.Ε. αγγίζει τα 1,83 τρισεκατομμύρια. Το τελικό ποσό θα εξαρτηθεί από τις διαπραγματεύσεις για άλλους ευαίσθητους τομείς.

Η Γαλλία και η Γερμανία μπορεί να είχαν κοινό μέτωπο αλλά η Άγγελα Μέρκελ έδωσε τον τόνο της μη συμφωνίας

Νωρίτερα η Γερμανίδα καγκελάριος έδωσε τον τόνο, χαρακτηρίζοντας αποφασιστικής σημασίας τη σημερινή ημέρα, όμως προειδοποίησε ότι είναι πιθανό να μην υπάρξει συμφωνία.

«Σε αυτό το σημείο έχουμε εργαστεί αρκετά σε συγκεκριμένα ζητήματα, όπως το μέγεθος του Ταμείο, το πώς θα γίνεται η διαχείρισή του, αλλά και ζητήματα που αφορούν στο κράτος δικαίου. Ακόμη δεν μπορώ να πω εάν θα υπάρξει λύση. Υπάρχει καλή διάθεση, αλλά και διαφορετικές απόψεις. Για τον λόγο αυτό θα συνεχίσω να πιέζω για συμφωνία, όμως είναι πολύ πιθανό να μην υπάρξει αποτέλεσμα σήμερα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος, επιβεβαίωσε ότι παραμένει σε πλήρη εξέλιξη η προσπάθεια του γαλλογερμανικού άξονα για εξεύρεση λύσης, όμως προειδοποίησε ότι «ο καθένας πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του».

«Είμαστε ενωμένοι με την Καγκελάριο Μέρκελ για ένα σχέδιο ανάκαμψης χωρίς προηγούμενο αναφορικά με την κρίση που βιώνουμε» επεσήμανε ο Εμανουέλ Μακρόν και τόνισε ότι «είμαστε έτοιμοι να συμβιβαστούμε χωρίς να εγκαταλείψουμε τη φιλοδοξία. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του. Ας συνεχίσουμε να προχωράμε μαζί».

Η κόντρα Ολλανδίας – Ιταλίας

Ένα από τα «ζευγάρια» που έχουν συγκρουστεί ανοιχτά τις τελευταίες ημέρες είναι ο Ιταλός και ο Ολλανδός πρωθυπουργός, με τον Τζουζέπε Κόντε να προτείνει, νωρίτερα, ακόμη και συμφωνία χωρίς την έγκριση του Μαρκ Ρούτε.

Σχολιάζοντας τον νέο γύρο συζητήσεων ο Ιταλός πολιτικός αναφέρει «οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Από τη μία πλευρά η μεγάλη πλειοψηφία των κρατών, ανάμεσά τους οι Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία, που υπερασπίζονται τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ευρωπαϊκό όραμα και από την άλλη, λίγες χώρες που αποκαλούνται “φειδωλοί”».

Μητσοτάκης: Δεν πρέπει να βγούμε διχασμένοι

Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός, προσερχόμενος στη σημερινή Σύνοδο, τόνισε ότι «δεν μπορούμε να αντέξουμε να εμφανιστούμε διχασμένοι ή αδύναμοι».

Ειδικότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: Διαπραγματευόμαστε εδώ και τρεις ημέρες, προφανώς δεν έχουμε κάνει αρκετή πρόοδο για να φτάσουμε σε συμφωνία και ειλικρινά ελπίζω ότι σήμερα μπορούμε να άρουμε το αδιέξοδο. Από την πρώτη στιγμή κατέστησα σαφές ότι όλοι πρέπει να κάνουμε συμβιβασμούς, όμως αυτοί οι συμβιβασμοί δεν πρέπει να είναι τέτοιοι που να αλλοιώσουν το επίπεδο της φιλοδοξίας μας σε σχέση με μια θαρραλέα ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση του κορονοϊού και τον οικονομικό αντίκτυπο που κόστισε. Αντιμετωπίζουμε μια οικονομική κρίση χωρίς προηγούμενο και δεν μπορούμε να αντέξουμε να εμφανιστούμε διχασμένοι ή αδύναμοι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments