Διεθνή

Ερντογάν για εισβολή στην Κύπρο: «Δίκαιη λύση για τo νησί η αποδοχή ισότιμου καθεστώτος»

Ερντογάν για εισβολή στην Κύπρο: «Δίκαιη λύση για τo νησί η αποδοχή ισότιμου καθεστώτος»
Ερντογάν για εισβολή στην Κύπρο: Τη θέση του για την Κύπρο και την κατοχή της επανέλαβε ο Τούρκος πρόεδρος ανήμερα της 46ης επετείου της τουρκικής εισβολής, που οδήγησε στην κατοχή του ενός τρίτου του νησιού.

Στο Κυπριακό Ζήτημα αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όπως μεταδίδει το  πρακτορείο Anadolu, ο Ερντογάν σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι «δίκαιη, μόνιμη λύση Κύπρο είναι δυνατή μόνο με αποδοχή ισότιμου καθεστώτος για τους Τουρκοκύπριους. Οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να αναγνωρίσουν την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων, τα ίσα δικαιώματά τους επί των φυσικών πόρων του νησιού χωρίς καθυστέρηση».

Οι δηλώσεις του αυτές γίνονται 46 χρόνια μετά τον «Αττίλα».

Σήμερα, ξύπνησαν τραγικές μνήμες στην Κύπρο καθώς ήχησαν οι σειρήνες στις 5:30 το πρωί, ώρα έναρξης της τουρκικής στρατιωτικής εισβολής του 1974. Η συγκεκριμένη εκδήλωση μνήμης πραγματοποιείται τα τελευταία 45 χρόνια σε ανάμνηση της ώρας που ο τουρκικός στρατός αποβιβαζόταν στις ακτές της Κερύνειας. Επίσης, στις 8:30 πραγματοποιήθηκε στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας η επιμνημόσυνος δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών.

Η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Κύπρου απέτισε φόρο τιμής στους ηρωικώς πεσόντες, παρουσία του Προέδρου της κυπριακής Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη, όπως μετέδωσε το ΚΥΠΕ. Σημειώνεται ότι ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην τελετή καθώς βρίσκεται στις Βρυξέλλες όπου συνεχίζεται η Σύνοδος Κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης. Την Ελλάδα εκπροσώπησαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, και ο αναπληρωτής Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, Δημήτρης Καιρίδης.

Η εισβολή με την κωδική ονομασία «Αττίλας» οδήγησε στην κατάληψη του 37% της Κύπρου και στην προσφυγοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων Κυπρίων.

Στις 20 Ιουλίου 1974, στις 5:30 το πρωί, τουρκική εισβολή με την κωδική ονομασία «Αττίλας» ξεκίνησε με αποβατικές και αεροπορικές επιχειρήσεις. Οι αλεξιπτωτιστές έπεφταν μαζικά ενώ δυνάμεις πεζικού της Τουρκίας αποβιβάζονταν στις παραλίες της Κερύνειας. Συμμετείχαν συνολικά γύρω στους 40.000 άνδρες υπό τη διοίκηση του αντιστρατήγου Νουρετίν Ερσίν, όπως μετέδωσε το sigmalive.com.

Είχε προηγηθεί, στις 19 Ιουλίου, ομιλία του αρχιεπίσκοπου Μακάριου στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου χαρακτήρισε το πραξικόπημα ως εισβολή της Χούντας στην Κύπρο και κατάλυση της ανεξαρτησίας της. Η Τουρκία επικαλούμενη την εισβολή προχώρησε στην εισβολή με τον ισχυρισμό ότι θέλει να επαναφέρει τη συνταγματική τάξη. Η «κυβέρνηση» των πραξικοπηματιών του Νίκου Σαμψών παραιτήθηκε υπό το βάρος των εξελίξεων στις 23 Ιουλίου 1974.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments