Ελλάδα

Ιός Δυτικού Νείλου: Νέο κρούσμα στην Καβάλα

Ιός Δυτικού Νείλου: Νέο κρούσμα στην Καβάλα
Ιός Δυτικού Νείλου: Ακόμη ένα κρούσμα του ιού του δυτικού Νείλου εντοπίστηκε στην Ελλάδα. Αυτή τη φορά στην πόλη της Καβάλας.

Κρούσμα του ιού του δυτικού Νείλου εντοπίστηκε στην Καβάλα, έπειτα από τα δύο πρώτα περιστατικά που καταγράφηκαν στην Ξάνθη. Πρόκειται για έναν άντρα περίπου 50 ετών από την περιοχή της Χρυσούπολης του Δήμου Νέστου, ο οποίος εισήχθη στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας με υψηλό πυρετό. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο διοικητής του νοσοκομείου, Κωνσταντίνος Κλειτσιώτης:

“Στον ασθενή έγινε αρχικά τεστ για κορωνοϊό που βγήκε αρνητικό και όταν ο πυρετός επέμενε, τότε του έγινε και το σχετικό τεστ για τον ιό του δυτικού Νείλου”.

Σημειώνεται πως ο ασθενής έχει ήδη πάρει εξιτήριο, αφού με τη χορήγηση των κατάλληλων φαρμάκων έπεσε ο πυρετός και βρίσκεται στο σπίτι του, όπου ακολουθεί τη φαρμακευτική θεραπεία που του έχει δοθεί. Επίσης, υπενθυμίζεται πως τα ακόμη δυο κρούσματα είχαν εμφανιστεί τις προηγούμενες μέρες στην περιοχή του Δήμου Τοπείρου στην Ξάνθη και για τον λόγο αυτόν η περιοχή έχει τεθεί σε αιμοδοτική καραντίνα. Επρόκειτο για δυο ιδιαίτερα σοβαρά περιστατικά, καθώς αφορούσαν ασθενείς οι οποίοι εκδήλωσαν συμπτώματα και στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Αιμοδοτών Ξάνθης, Γιάννη Παπαχρόνη, από τη διεύθυνση αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης τους ζητήθηκε να απευθυνθούν στους εθελοντές αιμοδότες που διαμένουν στον δήμο Τοπείρου και να τους ενημερώσουν να μην αιμοδοτούν, «διότι όλος ο δήμος είναι σε αιμοδοτική καραντίνα από συνολικά δύο κρούσματα ιού του δυτικού Νείλου». Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, Αναστάσιος Καραδέδος, δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας αφού υπάρχουν τα μέσα και οι τρόποι για την αντιμετώπιση του ιού. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η αντιμετώπιση του ιού σχετίζεται άμεσα με τις πρακτικές και τις μεθόδους της Πολιτείας για την αποτελεσματική καταπολέμηση των κουνουπιών και ιδιαίτερα όσων είναι μολυσμένων.

Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ

Καθώς η επιδημιολογία του ιού καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, οι περιοχές που θα κυκλοφορήσει ο ιός δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια. Ως εκ τούτου, o ΕΟΔΥ συνιστά να τηρούνται τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια, σε όλη την επικράτεια, καθόλη την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών:

  • Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σώματος και περιβάλλοντος (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης), σήτες, κουνουπιέρες, κλιματιστικά/ ανεμιστήρες, κατάλληλα (μακριά) ρούχα.
  • Μην αφήνετε στάσιμα νερά πουθενά (έτσι, βοηθάτε ουσιαστικά τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης στην καταπολέμηση των κουνουπιών).
  • Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα πρέπει να παίρνουν τα μέτρα τους με ιδιαίτερη συνέπεια.

Επίσης, ο ΕΟΔΥ υπενθυμίζει ότι ο ιός του δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών, τα οποία μολύνονται από μολυσμένα πτηνά (ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών). Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί θεωρείται ότι δε μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια. Η πλειοψηφία των ατόμων που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια νόσο, ενώ πολύ λίγα άτομα (< 1% όσων μολύνονται) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (κυρίως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα). Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά, καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments