Πολιτική

ΥΠΕΞ Αγιά Σοφιά: Η Τουρκία παραβιάζει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην UNESCO

ΥΠΕΞ Αγιά Σοφιά: Η Τουρκία παραβιάζει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην UNESCO
ΥΠΕΞ Αγιά Σοφιά: Ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλει την Τουρκία εξέδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καταγγέλλει την Τουρκία για παραβίαση των υποχρεώσεων της, οι οποίες απορρέουν από τη Σύμβαση του 1972 της UNESCO. Μηνύματα για τη μετατροπή του μνημείου σε τζαμί έχουν στείλει τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο Αλέξης Τσίπρας.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

«H αλλοίωση του χαρακτήρα σημαντικών πολιτιστικών μνημείων αποτελεί αδιαμφισβήτητο πλήγμα στην πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας. Η αλλοίωση αυτή συνιστά παραβίαση των υποχρεώσεων της Τουρκίας που απορρέουν από τη Σύμβαση του 1972 της UNESCO, ενώ ρίχνει βαριά σκιά στην εικόνα της.

Η χρήση μνημείων με ανάλογη ακτινοβολία και συμβολισμό πρέπει να αίρεται πάνω και πέρα από τυχόν σκοπιμότητες και να λειτουργεί ενωτικά και συμφιλιωτικά για την παγκόσμια κοινότητα. Η αλλαγή χρήσης του μνημείου, πέρα από τον συμβολισμό της, συνεπάγεται σημαντικούς κινδύνους και για την ακεραιότητα του κτίσματος, καθώς και των ψηφιδωτών και λοιπών έργων τέχνης στο εσωτερικό του.

Θα εργαστούμε ώστε η παγκόσμια κοινότητα να παραμείνει ευαισθητοποιημένη, καθώς η μετατροπή της χρήσης της Αγίας Σοφίας, ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς κατά την UNESCO, σε ισλαμικό τέμενος, είναι ζήτημα ολόκληρης της ανθρωπότητας.

Σε μια εποχή που απαιτούνται συγκλίσεις και ενωτικά βήματα, κινήσεις που υποδαυλίζουν θρησκευτικές και πολιτισμικές διαιρέσεις και διευρύνουν τα ρήγματα αντί να τα γεφυρώνουν, δεν συμβάλλουν στην κατανόηση και προσέγγιση των λαών».

Τα μηνύματα των Μητσοτάκη και Τσίπρα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με μήνυμά του on camera αναφέρεται στα όσα συνέβησαν σήμερα στην Αγιά Σοφιά. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε, ανάμεσα σε άλλα, ότι: «Τα όσα συμβαίνουν, αυτή την ημέρα, στην Κωνσταντινούπολη, δεν είναι εκδήλωση ισχύος αλλά απόδειξη αδυναμίας. Δεν έχουν ασφαλώς τη δύναμη να σκιάσουν την ακτινοβολία ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς. Κηλιδώνουν, όμως, αξίες οικουμενικές. Γι’ αυτό και απαιτούν καταδίκη οικουμενική.

Ειδικά για εμάς τους Έλληνες Χριστιανούς Ορθόδοξους η Αγία Σοφία είναι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ στις ψυχές μας. Εκεί χτυπάει η καρδιά μας. Μετατρέποντας τη θλίψη σε δύναμη, ψυχραιμία και ενότητα. Γιατί η Αγία Σοφία υπάρχει ακριβώς για να μας ενώνει όλους, καλώντας μας να κοιτάμε μόνο ψηλά. Και έτσι θα μείνει για πάντα».

Ο Αλέξης Τσίπρας, από τη δική του μεριά, με ανάρτησή του στο Facebook επισημαίνει ότι: «Καμία μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος δεν μπορεί να παραχαράξει την ιστορία».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments