Ελλάδα

Ελληνοτουρκικά Αιγαίο: Δεύτερη νύχτα θρίλερ – Σε επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις

Ελληνοτουρκικά Αιγαίο: Δεύτερη νύχτα θρίλερ – Σε επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις
Ελληνοτουρκικά Αιγαίο: Στο «κόκκινο» παραμένουν οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, με το Oruc Reis να αλλάζει πορεία Συνεδρίασε το συμβούλιο Άμυνας στο Πεντάγωνο.

Σε “θρίλερ” για γερά νεύρα εξελίσσονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Για δεύτερη νύχτα το Αιγαίο “μύριζε” μπαρούτι καθώς το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis και τα πλοία Ataman και Cengiz Han, που το συνοδεύουν, παραμένουν εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Την ίδια ώρα, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής, παρότι και τα τρία σκάφη εδώ και ώρες φαίνεται να έχουν αλλάξει πορεία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το Oruc Reis διαπιστώθηκε μετά τις 20:30 να κινείται πλέον με κατεύθυνση νοτιοανατολική.

Μάλιστα, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία από το marinetraffic.com, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος φαίνεται πως πραγματοποίησε στροφή, ωστόσο είναι άγνωστο, για την ώρα, προς τα που κατευθύνεται. Πάντως, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος δείχνει να κινείται εντός των συντεταγμένων που είχαν καθοριστεί στην παράνομη τουρκική Navtex.

Παρακάτω φαίνεται το τελευταίο στίγμα του Oruc Reis στις 22:51 ώρα Ελλάδος:

Συνεδρίασε το Συμβούλιο Άμυνας:

Με φόντο τις εξελίξεις αυτές, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης 11 Αυγούστου συνεδρίαση του Συμβουλίου Άμυνας στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, υπό την προεδρία του υπουργού, Νίκου . Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο υφυπουργός , σύσσωμη η στρατιωτική ηγεσία, καθώς και ο γ.γ. Αντώνιος Οικονόμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύγκληση του Συμβουλίου Άμυνας πραγματοποιήθηκε προκειμένου να αποτιμηθεί η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, να αξιολογηθούν οι διαθέσιμες πληροφορίες, να εξετασθούν ζητήματα τακτικής φύσεως και να αποφασιστούν οι περαιτέρω ενέργειες για την αντιμετώπιση των  προκλήσεων. 

Μήνυμα Δένδια σε Τουρκία – «Να αποχωρήσει άμεσα το Ορούτς Ρέις από την υφαλοκρηπίδα»:

Ο υπουργός εξωτερικών μετά από συνεννόηση με τον πρωθυπουργό και μετά την υποβολή του αιτήματος για έκτακτη σύγκληση Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάλεσε την Τουρκία να αποχωρήσει άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα καθιστώντας σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι η Ελλάδα δεν θα δεχτεί τετελεσμένα και θα υπερασπίσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. «Δεν θα δεχτούμε τετελεσμένα, δεν θα υπάρξει ανοχή» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας με δηλώσεις του από το  και ανέφερε με νόημα: «Καθιστούμε σαφές προς όλους. Η Ελλάδα θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα» ενώ κατέληξε: «Καλούμε την Τουρκία να αποχωρήσει άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα».

Ο κ. Δένδιας στη δήλωσή του ανέφερε παράλληλα ότι ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ κάνοντας λόγο για σαφή τουρκική απειλή κατά της ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο. «Η Τουρκία αποφάσισε να προσηλωθεί στη γνώριμη παραβατικότητα» είπε υπογραμμίζοντας ότι οι δηλώσεις της ηγεσίας της Τουρκίας για διάλογο με την Ελλάδα ήταν «ανειλικρινείς και προσχηματικές». “Η Τουρκία απέδειξε ότι αποστρέφεται τις σύγχρονες αντιλήψεις. Ότι ζει και ενεργεί στον 19ο αιώνα, ότι εφαρμόζει πολιτική κανονιοφόρου και δρα εκτός πλαισίου διεθνούς δικαίου, επιδιώκοντας να επιβάλλει τετελεσμένα” κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών.

Εν τω μεταξύ, η Άγκυρα συνεχίζει την προπαγάνδα:

Με βίντεο που ανάρτησε στα social media το τουρκικό υπουργείο Άμυνας συνεχίζει την προπαγάνδα για τη Γαλάζια Πατρίδα, τονίζοντας μάλιστα ότι θα προστατεύσει μέχρι τέλους τα δικαιώματα της Τουρκίας. Συγκεκριμένα, σε αυτό φαίνεται το Oruc Reis, με τη λεζάντα που ακολουθεί να είναι χαρακτηριστική: «Εμπνευσμένοι από την ένδοξη ιστορία μας, την αγάπη και την εμπιστοσύνη του έθνους μας, είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί να προστατέψουμε όλων των ειδών τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Γαλάζιας μας Πατρίδας μέχρι τέλους».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments